ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΕΤΡΕΞΑΝ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΔΕΝΤΡΩΝ

Χτύπησαν οι καμπάνες στη Ραψάνη

* Για να εμποδίσουν υλοτόμηση δάσους * «Να σεβαστεί το Δασαρχείο την απόφαση της τοπικής κοινωνίας» ζήτησε ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κ. Κολλάτος, που έβαλε φρένο χθες στην υλοτόμηση

Δημοσίευση: 13 Αυγ 2015 0:58

Της Λένας Κισσάβου

Χθες το πρωί, ολόκληρο το χωριό της Ραψάνης, ξεσηκώθηκε από το ξέφρενο χτύπημα της καμπάνας, που τάραξε την ήσυχη καθημερινότητά τους και προειδοποιούσε για κίνδυνο. Ήταν το κάλεσμα των κατοίκων να βγουν από τα σπίτια τους και να γίνουν μάρτυρες της καταστροφής του πλούσιου δάσους της περιοχής των Αγίων Θεοδώρων, (βρίσκεται δύο χιλιόμετρα έξω από το χωριό), που επέφερε εκείνη την ώρα μια ομάδα υλοτόμων.

Ευθύς το μήνυμα διαδόθηκε αστραπιαία και η θέα περίπου οκτώ ατόμων να κόβουν με αλυσοπρίονα τα δέντρα του δάσους, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Οι πιο τολμηροί έτρεξαν να προλάβουν και περί τα είκοσι άτομα με τα αυτοκίνητά τους αναχώρησαν για το δάσος, με σκοπό να διακόψουν την υλοτόμηση.

Άμεσα ειδοποιήθηκε και ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος, που έσπευσε στο χώρο μαζί με τον αντιδήμαρχο κ. Τσάτσαρη για να διαπιστώσει τι συμβαίνει και να λάβει από την ομάδα υλοτόμων την απάντηση ότι έχουν την άδεια του δασάρχη Λάρισας, χωρίς όμως να μπορούν να το αποδείξουν αυτό με επίσημα έγγραφα.

Ο κ. Κολλάτος διέκοψε την υλοτόμηση και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον δασάρχη Λάρισας κ. Γκάτσικο πληροφορήθηκε ότι ήταν ενήμερος γι’ αυτή. Ο κ. Κολλάτος, ζήτησε να σταματήσει αυτή η δραστηριότητα των υλοτόμων, όπως και έγινε χθες, καθώς η κατάσταση είχε οξυνθεί, με τους εξαγριωμένους κατοίκους να είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την κοπή των δέντρων.

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν έντονα και κατηγορούσαν το Δασαρχείο Λάρισας, που πριν λίγο καιρό, σε ανοιχτή συνέλευση που έγινε στο χωριό τους, παρουσία του δασάρχη Λάρισας, γι’ αυτό το θέμα, τους είχε υποσχεθεί, όπως υποστηρίζουν, ότι «δεν θα γίνει υλοτόμηση στο δάσος των Αγίων Θεοδώρων».

Χθες κατηγορούσαν τον δασάρχη, ότι αθέτησε τη συμφωνία τους και ότι τελικά δεν έλαβε υπόψη την άρνηση των κατοίκων να υλοτομηθεί το δάσος.

Οι υλοτόμοι που ανέπτυξαν αυτή τη δραστηριότητα χθες στο δάσος της Ραψάνης, συστήθηκαν ως μέλη Συνεταιρισμού Υλοτόμων από την Έλαφο. Πριν γίνουν αντιληπτοί και τους σταματήσουν, είχαν ήδη «ρίξει» στο έδαφος δεκάδες βελανιδιές, εξαγριώνοντας ακόμη περισσότερο τους κατοίκους με τη θέα των κομμένων δέντρων.

Κ. ΚΟΛΛΑΤΟΣ

Ο δήμαρχος κ. Κολλάτος μιλώντας στην «Ε» γι’ αυτό το γεγονός, τόνισε: «Ως δημοτική αρχή οφείλουμε να είμαστε αλληλέγγυοι με την τοπική κοινωνία, η οποία είναι αντίθετη στην υλοτόμηση του δάσους των Αγίων Θεοδώρων.

Το Δασαρχείο Λάρισας πρέπει να σεβαστεί την απόφαση της τοπικής κοινωνίας και να βρει άλλη πηγή προμήθειας ξυλείας.

Είμαστε αντίθετοι για λόγους περιβαλλοντικούς, ιστορικούς και θρησκευτικούς, να υλοτομηθεί αυτό το δάσος, στο οποίο μάλιστα βρίσκεται το μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων από το 1.700 μ.Χ.

Είναι ένας ιστορικός τόπος, με πλούσια βλάστηση, που θα πρέπει να παραμείνει αναλλοίωτος».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Κολλάτος, επιδιώκει συνάντηση με τον προσωρινό γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, κ. Ηλία Τσέλιγκα, (αντικαθιστά την πρώην γ. γραμματέα κ. Καλλιόπη Γερακούδη), μέχρι πρότινος και Γενικός Διευθυντής Δασών, προκειμένου να θίξει το εν λόγω θέμα και να ζητήσει την παρέμβασή του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass