ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

«Ενωμένοι απελευθερωνόμαστε, διχασμένοι δεσμευόμαστε»

Δημοσίευση: 31 Αυγ 2015 0:20

 

Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα οι τοπικοί φορείς και δυστυχώς λίγοι κάτοικοι τίμησαν χθες το πρωί τις επετειακές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Λάρισας από τον τουρκικό ζυγό (1881).

Ο εορτασμός ξεκίνησε με την επίσημη δοξολογία, που τελέστηκε από τον μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου σεβασμιότατο κ. Ιγνάτιο στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Σωτήρος (συνοικία Αβέρωφ), ενώ ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία προέκυψαν από τον πανηγυρικό της ημέρας που εκφώνησε η δημοτική σύμβουλος, αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Γ.Ι. Κατσίγρα κ. Άννυ Ψάρρα - Περήφανου.

Σύμφωνα με την κ. Ψάρρα-Περήφανου "σημαντική υπήρξε στον αγώνα της απελευθέρωσης η συμβολή του θεσσαλικού κάμπου. Η πρώτη οθωμανική εισβολή στην Θεσσαλία έλαβε χώρα το 1386, κατά τη διάρκειά της κατελήφθησαν κατά σειρά, το κάστρο του Πλαταμώνα, το κάστρο της Ωριάς στα Τέμπη και η Λάρισα, οπότε και ονομάστηκε Γενί -Σεχίρ που σημαίνει -νέα πόλη-. Σε όλη τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας οι Θεσσαλοί προσπάθησαν πολλές φορές να απελευθερωθούν από τον τουρκικό ζυγό.

Ανάμεσα σ’ αυτές αναφέρουμε την προσπάθεια του μητροπολίτη Λαρίσης Φιλόσοφου γύρω στα τέλη του 16ου, αρχές του 17ου αιώνα, καθώς και την επανάσταση του Παπαθύμιου Βλαχάβα στις αρχές του 19ου αιώνα. Παρά τις προσπάθειες των οθωμανών δεν μπόρεσαν να λυγίσουν την παλικαριά και την αυτοθυσία των Ελλήνων αγωνιστών που τελικά οδήγησαν στην απελευθέρωση ενός μικρού μέρους του ελληνικού κράτους. Ωστόσο η Λάρισα και το μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλίας δεν συμπεριλαμβάνονται στο μικρό νεοσύστατο κράτος. Οι αγώνες των Θεσσαλών έμελλε να συνεχιστούν. Οι σπουδαιότερες μικροσυμπλοκές του 1866 αλλά και του επόμενου έτους, γίνονται σε χωριά της περιοχής Αλμυρού και σε χωριά της περιοχής της Λάρισας. Μετά από σχεδόν 500 χρόνια σκλαβιάς, ο Σκαρλάτος Σούτσος επικεφαλής των ελληνικών στρατευμάτων εισερχόταν στη Λάρισα με τιμές και πανηγυρισμούς, ενώ την προηγούμενη μέρα, επιτροπή από Ελληνες αξιωματικούς, παρελάμβανε από τον Τούρκο διοικητή Λάρισας Χιντέτ- πασά την πόλη. Σε όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας η Λάρισα διατηρούσε την οικονομική ακμή που οφειλόταν στη θέση της πόλης. Σήμερα οφείλουμε να αποδώσουμε φόρο τιμής σε όλους τους αγωνιστές που πάλεψαν για λευτεριά και εθνική ανεξαρτησία. Στους Θεσσαλούς διδάσκαλους του γένους που συνέβαλαν αποφασιστικά στον ξεσηκωμό ενάντια στη σκλαβιά, ανάμεσά τους μνημονεύουμε τον Κων/νο Κούμα, τον Ανθιμο Γαζή, τον Αλέξανδρο Τυρναβίτη, τον Ιωάννη Οικονόμου Λογιώτατο και τον Οικονόμο εξ Οικονόμων Κωνσταντίνο" κατέληξε η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο της επιτύμβιας πλάκας και η κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους τοπικών πολιτικών, στρατιωτικών και αντιστασιακών οργανώσεων.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Απ. Τάχος, ο αντιδήμαρχος-αναπλ. δήμαρχος Γ. Σούλτης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Σουρλατζής, Καμηλαράκη, ο διοικητής της 1ης Στρατιάς κ. Ηλιόπουλος, ο αστυνομικός διευθυντής κ. Γαντζουνιάς, ο αρχηγός του ΑΤΑ κ. Χριστοδούλου κ.α.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass