Το πανηγύρι της Αγιάς

Δημοσίευση: 01 Σεπ 2015 0:59

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

«Με βαθιά θρησκευτική πίστη και κατάνυξη γιορτάζουμε τους Αγίους Αντωνίους, με καμάρι παρουσιάζουμε τα περίφημα μήλα Αγιάς και με υπερηφάνεια στεκόμαστε μπρος στα επιτεύγματα των προγόνων μας για λευτεριά».

Μ’ αυτά τα λόγια ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας κήρυξε χθες βράδυ στην Αγιά την έναρξη του ιστορικού τοπικού πανηγυριού, των πολυήμερων εκδηλώσεων της 20ης Γιορτής Μήλου, αλλά και των εκ-δηλώσεων που σχετίζονται με τον επετειακό εορτασμό της απελευθέρωσης της περιοχής από τους Τούρκους το 1881.

Των εγκαινίων της Γιορτής προηγήθηκαν ο μέγας πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Αγίων Αντωνίων χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου και το θείο κήρυγμα αυτού, παρουσία πλήθους πιστών, ντόπιων, αλλά και ξένων, που συνέρευσαν από νωρίς το απόγευμα απ’ όλη τη Θεσσαλία για να τιμήσουν τη μνήμη των θαυματουργών πολιούχων της κωμόπολης, Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου του ασκητή της ερήμου και Αγίου Αντωνίου του Νέου του εν Βεροίας. Προηγήθηκε, επίσης, περιφορά των ιερών εικόνων στους κεντρικούς δρόμους της Αγιάς με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Τυρνάβου.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Γκουντάρας κάλεσε τον κόσμο να χαρεί το φετινό πανηγύρι, συνεχάρη και ευχαρίστησε τους συντελεστές της διοργάνωσης, μίλησε για τη δημιουργία ομάδων παραγωγών που προβάλλει πια όσο ποτέ ως αναγκαιότητα επιβίωσης στην παγκόσμια αγορά και αναφέρθηκε στα προβλήματα που η πολυετής και αυξανόμενη οικονομική κρίση έφερε στους αγρότες. «Κρίση», που όπως είπε, «συνέχεια φέρνει νέα μέτρα σε βάρος των παραγωγικών ομάδων και ουσιαστικά ενοχοποιεί την επιχειρηματικότητα. Για πρώτη φορά καλείται και ο αγροτικός κόσμος να καταβάλλει φόρους δυσανάλογους με την παραγωγή του και τα τελικά κέρδη». «Που άραγε μπορεί να οδηγήσει αυτός ο μονόδρομος; Πως μπορεί η ελληνική κοινωνία να βγει απ’ τη βαθιά ύφεση;» αναρωτήθηκε και συνέχισε «Είναι γνωστό πως τα περισσότερα που πρέπει να γίνουν είναι πέρα απ’ τις δυνάμεις μας και δεν εξαρτώνται από εμάς. Είναι ζητήματα που ταλανίζουν τη χώρα και τους πολίτες από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Και ενώ όλες σχεδόν οι πολιτικές δυνάμεις δια-χρονικά τα αναγνωρίζουν, κάνουν ελάχιστα για να τ’ αλλάξουν. Βλέπουμε εξάλλου πως χρειάστηκαν σχεδόν έξι ολόκληρα χαμένα χρόνια για ν’ αντιληφθούμε πως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις που θα μας οδηγήσουν ξαφνικά από την κρίση στην ανάπτυξη και την ευημερία». «Γεμίσαμε τον κόσμο με ψεύτικες ελπίδες και τεράστιες απογοητεύσεις» τόνισε με νόημα και ζήτησε από την Πολιτεία και τα κόμματα να προσπαθήσουν προς την επανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στους θεσμούς ώστε από ‘κει να ξεκινήσει η ανασύνταξη της χώρας.

Εν συνεχεία, έγιναν τα εγκαίνια της Γιορτής, ξεναγήθηκαν οι επίσημοι στο «Θεματικό χωριό» και ακολούθησε δεξίωση προς τιμήν τους από τον Σύλλογο Γυναικών Αγιάς στο Πνευματικό Κέντρο. Στα καλαίσθητα ξύλινα σπιτάκια του «Θεματικού χωριού», της φετινής πρωτοτυπίας της Γιορτής, προβάλλεται η διατροφική αξία του μήλου, η καλλιέργεια, η τυποποίηση και η εμπορία του, ενώ θα υπάρχουν στους χώρους του δράσεις για τα παιδιά, θα λειτουργεί κάθε βράδυ για όλη την εβδομάδα από τις 7 ως τις 10 και δημιουργήθηκε με τη μεγάλη βοήθεια του Δήμου Λαρισαίων, του Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγιάς, του Συλλόγου Γυναικών Αγιάς, του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελιβοίας «Ο Όμηρος», του Πολιτιστικού Συλλόγου Βελίκας «Φιλοκτήτης», του Τοπικού Γραφείου Αγιάς των Γενικών Αρχείων του Κράτους, της Σχολή Χορού «Έκφραση» και των διαιτολόγων – διατροφολόγων κ. Γιανναρού Αθανασίας και Μαυρογιάννη Γεωργίας.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθησαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας, Χονδρονάσιου – Σβερώνη Δέσποινα, Κόκκαλης Βασίλης, Λαμπρούλης Γιώργος, ο διοικητής των Νοσοκομείων Λάρισας Κώστας Καραμπάτσας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων και πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας Δημήτρης Σοφολόγης, η αρχαιολόγος Σταυρούλα Σδρόλια, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγιάς Γιάννης Αργυρούλης, οι αντιδήμαρχοι Χριστίνα Γιαννουλέα, Βασίλης Λέτσιος, Ρίζος Αγγελακόπουλος και Στέλιος Τσιώνης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Αγιάς Ζάχος Μπατζιόλας, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι συλλόγων, διευθυντές υπηρεσιών, σχολείων και τραπεζών.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για σήμερα Τρίτη έχει ως εξής:

7:30 π.μ., όρθρος και πανηγυρική θεία λειτουργία ιερουργούντος του γενικού αρχιερατικού επιτρόπου της Περιφέρειας Αγιάς αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριου Δρόσου.

10 π.μ., προσέλευση επισήμων, δοξολογία, ομιλία για την απελευθέρωση της πόλης, κατάθεση στεφάνων.

8 μ.μ., θεατρικό δρώμενο από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Αγιωτών «Μιλτιάδης Δάλλας» στον προαύλιο χώρο των Αγίων Αντωνίων.

10 μ.μ., μουσική συναυλία με τον Θωμά Θωμαΐδη και τους asmatos «Μήλο, μιλώ με τα τραγούδια» στην κεντρική πλατεία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass