ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΙΔΕΩΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

«Ζωντανεύει» το Κονάκι του Αβέρωφ

Δημοσίευση: 26 Απρ 2015 11:05 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:24

Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών για τη συντήρηση, ανακατασκευή και επανάχρηση του κτιρίου «Κονάκι Αβέρωφ» στη Νέα Πολιτεία προκήρυξε ο Δήμος Λαρισαίων, στοχεύοντας το εγκαταλελειμμένο – κατά το ήμισυ – σήμερα κτίριο να μετατραπεί σε εστία πολιτισμού παραπέμποντας ταυτόχρονα στην ιστορία, στη «γεμάτη» από κονάκια, Θεσσαλία.

Η προκήρυξη δημοσιεύθηκε προχθές και οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό, θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις τους στον Δήμο έως τις 15 Οκτωβρίου. Η αρχιτεκτονική μελέτη ιδεών αφορά στην προσαρμογή όλου του κτιριακού συγκροτήματος στις ανάγκες ενός σύγχρονου πολιτιστικού-κοινωνικού πολυχώρου.

Το συγκρότημα θα στεγάσει τις λειτουργίες του πολιτιστικού κέντρου, του ΚΑΠΗ, των εργαστηρίων της Πινακοθήκης, τους χώρους του διαμερισματικού συμβουλίου και έναν χώρο διοίκησης του συγκροτήματος και όπως σημειώνει στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Δημήτρης Μαβίδης «σκοπός μας είναι να αξιοποιήσουμε ό,τι δυναμικό απόθεμα έχει ο Δήμος Λαρισαίων και προοδευτικά να αποδοθούν στην πόλη και στους κατοίκους».

ΚΟΝΑΚΙΑ

Το «Κονάκι Αβέρωφ» βρίσκεται στη Νέα Πολιτεία, σε δημοτικό χώρο έκτασης 4 περίπου στρεμμάτων. Όπως σημειώνεται και στο αντικείμενο του διαγωνισμού «η θεσσαλική γη είναι διάσπαρτη από κονάκια - αρχοντικά της περιόδου της μεγάλης ιδιοκτησίας της γης.

Χτίστηκαν μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τους Τούρκους, όταν τα τσιφλίκια αγοράστηκαν από Έλληνες κεφαλαιούχους. Τα κονάκια που δέσποζαν στην περιοχή του τσιφλικιού, ήταν η κατοικία του ιδιοκτήτη. Γύρω από το κεντρικό κτίριο υπήρχαν πολλά δευτερεύοντα οικήματα αποθηκευτικοί χώροι κλπ.

Το κονάκι Αβέρωφ που σώζεται στη Νέα Πολιτεία κτίστηκε από τον Γεώργιο Αβέρωφ, τον ευεργέτη που χάρισε το θωρηκτό Αβέρωφ στο ελληνικό κράτος. Με δικά του έξοδα κτίστηκε στη Λάρισα η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή.

Ο Ευάγγελος Αβέρωφ εγγονός του Γεωργίου έζησε στο κονάκι, όπου και πιάστηκε το 1943 από Ιταλούς λεγεωνάριους. Η οικογένειά του αργότερα έζησε στην Αθήνα. Το μεγαλύτερο μέρος του τσιφλικιού των περίπου δέκα χιλιάδων στρεμμάτων, τα οποία καλλιεργούνταν με πρωτοποριακό τρόπο για την εποχή εκείνη, έχουν πουληθεί. Σήμερα το κονάκι Αβέρωφ είναι ιδιοκτησία του Δήμου Λαρισαίων».

ΚΤΙΡΙΑ

Το κονάκι Αβέρωφ, σημειώνεται στην προκήρυξη «αποτελείται από δύο διώροφα κτίρια τα οποία γεφυρώνονται με μία συνδετήρια πτέρυγα. Τα δύο διώροφα κτίρια χρησίμευαν για την κατοικία και τη διημέρευση του ιδιοκτήτη και των εργαζομένων, ενώ η συνδετήρια πτέρυγα για την αποθήκευση εργαλείων ή αγροτικών προϊόντων.

Το δυτικό διώροφο κτίριο είναι κεραμοσκεπές και σήμερα στεγάζει τις δραστηριότητες του Πολιτιστικού Συλλόγου της Νέας Πολιτείας «Αμυγδαλιές». Το ανατολικό διώροφο κτίριο είναι επίσης κεραμοσκεπές και έχει υποστεί σημαντικές φθορές χωρίς όμως βλάβες στον φέροντα οργανισμό.

Από τη συνδετήρια πτέρυγα που γεφυρώνει τα δύο κτίρια έχει απομείνει ο φέροντας οργανισμός και δομημένα τμήματα από τσιμεντοπλίνθους. Η ασκεπής σήμερα συνδετήρια πτέρυγα, έφερε δίριχτη κεραμοσκεπή στέγη. Το ανατολικό διώροφο κτίριο και η συνδετήρια πτέρυγα είναι σε ερειπιώδη κατάσταση και δεν χρησιμοποιούνται».

ΣΚΟΠΟΣ

Σκοπός του διαγωνισμού είναι «η δημιουργία ενός πολιτιστικού πολυχώρου που θα προάγει τον πολιτισμό, την αναψυχή, την ενημέρωση, την κοινωνική επαφή όλων των μονάδων ηλικιών και των δημοτών της ευρύτερης περιοχής και της πόλης και γενικά την ανάπτυξη ενός πολυποίκιλου χώρου παραμονής δραστηριοτήτων.

 Η προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορίας του τόπου μέσω της αναβίωσης και της επανάχρησης του συγκροτήματος, σύμφωνα με τις ανάγκες και τα σημερινά δεδομένα. Η συμβολή λόγω της παρέμβασης στην οικονομική αναζωογόνηση και αναβίωση της συνοικίας της Νέας Πολιτείας.

 Η λειτουργική, η αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του δημοσίου χώρου. Η εισαγωγή μιας νέας αντίληψης με αναφορές σε μορφολογικές, βιοκλιματικές και τεχνολογικές προτάσεις».

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ

Με αφορμή τον διαγωνισμό για το Κονάκι του Αβέρωφ ο κ. Μαβίδης εξηγεί στην «Ε» πως «σκοπός μας είναι να αξιοποιήσουμε ό,τι δυναμικό απόθεμα έχει ο Δήμος Λαρισαίων και προοδευτικά να αποδοθούν στην πόλη και στους κατοίκους. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τέτοιες ευκαιρίες αφού έχουμε ανεκμετάλλευτους χώρους.

Θέλουμε επίσης να προκαλούμε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και αυτή την πρακτική θα την συνεχίσουμε και με άλλα έργα. Το κονάκι είναι ένας όμορφος χώρος και μέσω του διαγωνισμού θα συγκεντρώσουμε προτάσεις και ιδέες για την αξιοποίηση του χώρου, που θα εξυπηρετήσει ένα μεγάλο κομμάτι της πόλης ενώ παράλληλα ικανοποιείται και το αίτημα των φορέων της περιοχής» καταλήγει ο αντιδήμαρχος.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass