ΚΑΘΩΣ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

«Χτύπημα» η κατάργηση των «Βαρέων»

* Ενώ επιβαρύνεται με τα χρόνια η υγεία των εργαζομένων

Δημοσίευση: 24 Νοε 2015 1:27

Του Δημήτρη Βάλλα

Σε σύσκεψη των Πρωτοβάθμιων Σωματείων του για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα προχώρησε χθες το Εργατικό Κέντρο Λάρισας με κυρίαρχο αντικείμενο συζήτησης την οργάνωση του αγώνα, καθώς οι αλλαγές στο ασφαλιστικό πλήττουν και τους εργαζόμενους στα ΒΑΕ.

Εισηγητής στην εκδήλωση που ξεκίνησε στις 7 μ.μ. ήταν ο γενικός γραμματέας του ΕΚΛ κ. Πάρις Λιόλιος, που ανέλυσε την όλη κατάσταση που επικρατεί αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι: «Όπως όλοι οι εργαζόμενοι έτσι και οι εργαζόμενοι στα ΒΑΕ όταν θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης θα λάβουν μικρότερες συντάξεις με βάση τους νόμους που ψηφίστηκαν και συνεχώς θα βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο νέων μειώσεων λόγω της κατάστασης των ασφαλιστικών ταμείων, συνέπεια της ανεργίας, της γενίκευσης της μερικής απασχόλησης, των χαμηλών μισθών και μεροκάματων, που έχει επιβληθεί με πράξη υπουργικού συμβουλίου προηγούμενα και παραμένει σε ισχύ ως σήμερα, το κατά μέτωπο χτύπημα στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Με τη νέα αρχιτεκτονική της επιτροπής σοφών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το «κούρεμα» των συντάξεων και η διαρκής συμπίεσή τους θα είναι θεσμοθετημένα εξαρχής στον ίδιο τον μηχανισμό του νέου μοντέλου.

Πρακτικά θα σπρώχνουν τον ασφαλισμένο να παραμένει περισσότερα χρόνια στην εργασία, ώστε τα χρόνια που του απομένουν στη σύνταξη να είναι λιγότερα και επομένως η σύνταξη σχετικά μεγαλύτερη! Αυτή η λογική θα επιδράσει καταλυτικά και στην παραπέρα επίθεση στο θεσμό των ΒΑΕ».

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Ο κ. Λιόλιος αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις που θα έχει στους εργαζόμενους η κατάργηση αυτών των ενσήμων τόνισε χαρακτηριστικά ότι:

- «Οι συνέπειες από το χτύπημα των ΒΑΕ αφορούν χιλιάδες εργαζόμενους, αλλά και πολλούς άλλους που τώρα βρίσκονται στην ανεργία.

- Ο αποχαρακτηρισμός επαγγελμάτων και ειδικοτήτων σημαίνει αύξηση των ορίων ηλικίας από 5-7 χρόνια.

- Ταυτόχρονα, σημαίνει μείωση των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία δηλαδή πρακτικά ωφελούνται άμεσα οι εργοδότες από το επασφάλιστρο των ΒΑΕ, το 10% του ανθυγιεινού επιδόματος.

Για τους εργαζόμενους η συνέπεια δεν αφορά μόνο στην παράταση του εργασιακού βίου κατά 5-7 χρόνια που σε περίοδο μεγάλης κρίσης και υψηλής ανεργίας συνιστά πρόκληση, αλλά και την επιβάρυνση της υγείας των εργαζομένων με την αύξηση στην έκθεση του επαγγελματικού κινδύνου, της πρώιμης φθοράς της υγείας τους με δεδομένο ότι κουβαλούν στην πλάτη τους χρόνια δουλειάς σε συνθήκες που λόγω ελλιπών μέτρων υγείας και ασφάλειας φθείρουν την υγεία τους.

Ο αποχαρακτηρισμός των ΒΑΕ θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη δυσκολία για χορήγηση αναπηρικών συντάξεων. Σε κλάδους με ΒΑΕ και σε ειδικότητες που υπόκεινται από τα πρώτα χρόνια δουλειά σε σημαντική φθορά της υγείας, στο κίνδυνο ατυχημάτων, το πρόβλημα από μια τέτοια εξέλιξη θα γιγαντωθεί.

Η λογική που λέει ότι σήμερα τα ΒΑΕ έπαψαν να χρειάζονται οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην περικοπή των αναπηρικών συντάξεων, στη μείωση παροχών για την αποκατάσταση της υγείας»…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass