ΑΣΚΗΣΗ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Στις «φλόγες» επιχείρηση αποθήκευσης υγραερίου

* Παρότι επί χάρτου, η άσκηση ανέδειξε τις αδυναμίες στον «συντονισμό» των εμπλεκόμενων δημόσιων υπηρεσιών στη διαχείριση έκτακτων περιστατικών

Δημοσίευση: 27 Νοε 2015 0:58
Οι συμμετέχοντες στην άσκηση χθες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας Οι συμμετέχοντες στην άσκηση χθες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας

Φορτηγό με γεμάτες φιάλες υγραερίου, βγαίνοντας από τις εγκαταστάσεις εταιρίας αποθήκευσης και εμφιάλωσης υγραερίου προσκρούει με ένταση σε σωλήνα διακίνησης υγραερίου στο αντλιοστάσιο, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του οδηγού και τον εγκλωβισμό του εντός του οχήματος, ενώ ταυτόχρονα - λόγω διαρροής υγραερίου - εκδηλώνεται πυρκαγιά στο δίκτυο, που τροφοδοτεί μέσω του αντλιοστασίου τον χώρο εμφιάλωσης.

Χιλιάδες τόνοι προπανίου και υγραερίου απειλούνται από τις φλόγες, το προσωπικό της επιχείρησης καλείται να απομακρύνει τα βυτιοφόρα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας καλείται να απελευθερώσει τον εγκλωβισμένο, να διακόψει την παροχή υγραερίου και να ελέγξει την πυρκαγιά χωρίς να απειληθούν οι ζωές πυροσβεστών, η ΕΛ.ΑΣ. καλείται να διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας, Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμος Λάρισας καλούνται να συνδράμουν με μηχανολογικό εξοπλισμό αλλά και να συντονίσουν τις ενέργειές τους με την Πυροσβεστική για να αποφευχθούν τα χειρότερα και, το ΕΚΑΒ να βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Πρόκειται για… σενάριο άσκησης επί χάρτου (με την κωδική ονομασία «Υγρό πυρ 2015») που έγινε χθες το πρωί στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας, άσκηση που ανέδειξε παράλληλα τις αναρίθμητες «αδυναμίες» των δημόσιων υπηρεσιών να συντονιστούν στη διαχείριση επειγόντων περιστατικών όχι ελλείψει εμπειρίας αλλά ελλείψει μέσων και προσωπικού των υπηρεσιών, φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για παράδειγμα, που θα κληθούν να συνδράμουν με αφορμή τα διογκωμένα γραφειοκρατικά προβλήματα και τις περικοπές πόρων.

Η άσκηση, η πρώτη του είδους, διοργανώθηκε χθες το πρωί από την Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας με αντικείμενο την «προσομοίωση ενός τεχνολογικού ατυχήματος και την ανάπτυξη της στρατηγικής αντιμετώπισής του» σε επιχείρηση αποθήκευσης και εμφιάλωσης υγραερίου που εδρεύει έξω από τη Λάρισα, επιχείρηση που «υπάγεται στο κάτω όριο της οδηγίας SEVESO II, λόγω αποθήκευσης 100.103 lit προπανίου και 100.103 lit υγραερίου».

Στην άσκηση συμμετείχαν εκπρόσωποι υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας και διοικητές, της ΠΥ Λάρισας, της 8ης ΕΜΑΚ, των Πυροσβεστικών Σταθμών Λάρισας αλλά και εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. ενώ απουσίαζαν εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και του Δήμου Λαρισαίων.

Με τον περιφερειακό διοικητή των ΠΥ Θεσσαλίας Νίκ. Μιχαλάκη να υπογραμμίζει μεταξύ άλλων πως ένας από τους σκοπούς της άσκησης, «είναι η ενημέρωση και ο καλύτερος συντονισμός των εμπλεκομένων υπηρεσιών για τις απαραίτητες ενέργειες».

Οι παρευρεθέντες παρακολούθησαν το σενάριο της άσκησης, που μεταξύ άλλων προέβλεπε την έγκαιρη ανάπτυξη δυνάμεων της Πυροσβεστικής, για τον απεγκλωβισμό του εργαζόμενου της επιχείρησης, τον έλεγχο της πυρκαγιάς κλπ, για να ακολουθήσουν παρατηρήσεις με αφορμή αληθινά γεγονότα όπως, ο εκτροχιασμός αμαξοστοιχίας του ΟΣΕ στα Τέμπη, η διαρροή υγραερίου από σταθμευμένο βυτιοφόρο στη συνοικία του Αγ. Θωμά, η εκδήλωση πυρκαγιάς σε αποθήκες πυρομαχικών στην Ελασσόνα κ.α.

Στο πλαίσιο της συζήτησης και από τις τοποθετήσεις των παρευρεθέντων διαπιστώθηκαν αρκετές «αδυναμίες» στον συντονισμό υπηρεσιών. Έτσι, παρότι υπάρχει το νομικό πλαίσιο επισημάνθηκε η έλλειψη «συντονισμού» όταν εμπλέκονται πολλές δημόσιες υπηρεσίες, όπως και η αδυναμία ορισμένων δημόσιων υπηρεσιών να συνδράμουν στο έργο της Πυροσβεστικής, είτε λόγω έλλειψης εμπειρίας είτε λόγω έλλειψης οχημάτων και προσωπικού που αδυνατεί να κινηθεί πέραν του ωραρίου.

Επισημάνθηκε επίσης ότι σε περιπτώσεις όπως της Ελασσόνας ή και της συνοικίας του Αγ. Θωμά Λάρισας, φορείς όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, «δεν γνωρίζουν» τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν για την προστασία των πολιτών, παρότι έχουν συγκροτηθεί Επιτροπές ή Τμήματα Πολιτικής Προστασίας και παρά τη διάθεση να συνδράμουν.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass