ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗ Α.Ε. ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

Κατατίθεται τη Δευτέρα ο φάκελος για την Πολιτιστική πρωτεύουσα

Δημοσίευση: 27 Νοε 2015 1:16

Καταγγελία της δημοτικής παράταξης του ΚΚΕ για «προκλητική απόφαση αποχαρακτηρισμού κοινόχρηστου χώρου πρασίνου κοντά στο αρχαίο θέατρο»

Με την έγκριση ειδικού αποθεματικού λογαριασμού και την ίδρυση δημοτικής ανώνυμης εταιρίας (Α.Ε.) ειδικού σκοπού , που θα διαχειρισθεί την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021, ο δήμος Λαρισαίων όπως και οι άλλες 14 υποψήφιες πόλεις, καταθέτει την ερχόμενη Δευτέρα στο Υπουργείο Πολιτισμού την υποψηφιότητα για τη διεκδίκηση του θεσμού.

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λάρισας με τον δήμαρχο Απ. Καλογιάννη να εξηγεί πως, τόσο ο λογαριασμός όσο και η Α.Ε.. αποτελούν «προϋπόθεση» για τη συμπλήρωση του φακέλου της υποψηφιότητας, με την πλειοψηφία των δημάρχων υποψηφίων πόλεων, να συμφωνεί στην υποβολή αιτήματος προς τα αρμόδια υπουργεία, για χρηματοδότηση του έργου από την Πολιτεία, σε ποσοστό 30% και για ποσό όχι πάνω από 12 εκατ. ευρώ, άσχετα με το ποια πόλη θα επιλεγεί τελικά.

Ο κ. Καλογιάννης αφού χαρακτήρισε «εξαιρετική δουλειά» τη σύνταξη του φακέλου με τον οποίο η Λάρισα «θα διεκδικήσει με αξιώσεις» την υποψηφιότητα, το πρόγραμμα της οποίας αφορά «στον πολιτιστικό σχεδιασμό της πόλης για τα επόμενα 10 – 15 χρόνια», τόνισε την ανάγκη της δημιουργίας υλοποίησης, «μιας Α.Ε. ειδικού σκοπού» προτείνοντας επίσης τη δημιουργία ειδικού αποθεματικού λογαριασμού, «ενός κουμπαρά» όπως είπε, στην περίπτωση που η Λάρισα επιλεγεί τελικά για την υλοποίηση του θεσμού, με την προεπιλογή των πόλεων από την αρμόδια επιτροπή να προσδιορίζεται για τον ερχόμενο Μάρτιο.

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτ6ευσης Ρένα Καραλαριώτου, σημειώνοντας πως συμφωνεί, τόσο με τη δημιουργία του ειδικού λογαριασμού, όσο και με την ίδρυση Α.Ε. δήλωσε πως θα υπερψηφίσει την εισήγηση «προκειμένου να υπάρξει ενωτικό κλίμα στη διεκδίκηση» για να εκφράσει ωστόσο την έκπληξή της «για την αλλαγή στάσης της δημοτικής αρχής και του δημάρχου σχετικά με την ιδιωτική πρωτοβουλία και τις Α.Ε.». Με τον κ. Καλογιάνη, απαντώντας σε ερώτηση της κ. Καραλαριώτου να αποσαφηνίζει πως θα είναι «μια μονομετοχική δημοτική Α.Ε.».

Ο πρώην δήμαρχος Κων. Τζανακούλης αντιπρότεινε «να εξετασθεί το ενδεχόμενο στην Α.Ε. να συμμετέχουν και άλλοι φορείς» όπως πρότεινε «να εξετασθεί το θέμα του αποθεματικού» για να αναρωτηθεί «αν τα υπόλοιπα 28 εκατ. ευρώ τα δώσει το κράτος ή θα σταματήσουν οι δράσεις άλλων δημοτικών φορέων. Είστε εκτός πραγματικότητα» πρόσθεσε ο κ. Τζανακούλης υπενθυμίζοντας ότι «εμείς είμαστε αρωγοί στις διεκδικήσεις και κάνουμε κροτική αντιπολίτευση» όταν «κάποιοι παρευρισκόμενοι έκαναν αντιπολίτευση και με τα ψέματα τριών υπουργών χάσαμε τους Μεσογειακούς».

Η δημοτική σύμβουλος Μαίρη Καμηλαράκη ενέκρινε επίσης την εισήγηση εκφράζοντας την αντίθεση της παράταξης του Εκτ. Νασιώκα στην επιβολή «νέων δημοτικών φόρων σε βάρος των συμπολιτών» και ζητώντας «να γίνουν όλα με διαφάνεια».

Την εισήγηση καταψήφισε ο δημοτικός σύμβουλος Ντ. Διαμάντος σημειώνοντας ότι «θα έπρεπε να προηγηθεί επαρκέστερη ενημέρωση για το οικονομικό μέρος του φακέλου» και, διαφωνώντας με την Α.Ε. αντιπρότεινε «τη δημιουργία νέου δημοτικού πολιτιστικού φορέα».

Τέλος ο δημοτικός σύμβουλος Π. Κρίκης επανέλαβε την αντίθεση της δημοτικής παράταξης του ΚΚΕ στο εγχείρημα που εξυπηρετεί, όπως είπε, «τη βιώσιμη καπιταλιστική ανάπτυξη της πόλης» για να χαρακτηρίσει «πρόκληση τη διεκδίκηση όταν τόσες οικογένειες Λαρισαίων σιτίζονται στα συσσίτια».

Με τον κ. Καλογιάνη να αποσαφηνίζει πως «δεν θα μπει κάποιος καινούργιος φόρος για την υλοποίηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας» προσθέτοντας πως «εμείς ήδη κάναμε μειώσεις των δημοτικών τελών και τελών της ΔΕΥΑΛ» ενώ αναφερόμενος στο θέμα της χρηματοδότησης, διευκρίνισε πως οι δήμαρχοι βρίσκονται σε επαφές με την κυβέρνηση ενώ ειδικότερα για τη Λάρισα, παρέπεμψε στην επίσκεψη του Υπουργού Πολιτισμού στη Λάρισα αύριο όπου θα τεθεί και το θέμα της χρηματοδότησης του έργου του Αρχαίου Θεάτρου.

ΑΣΤΕΓΟΙ

Να σημειωθεί τέλος ότι στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης, μεταξύ άλλων εγκρίθηκε το πρόγραμμα τον Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, η νέα Κανονιστική για τους κοινόχρηστους χώρους, ο κανονισμός λειτουργίας για τις αθλητικές εγκαταστάσεις όπως και η λειτουργία του Ξενώνα φιλοξενίας αστέγων με τον αρμόδιο αντιδήμαρχοι Δημ. Δεληγιάννη να εκφράζει την αγανάκτησή του για την «ιστορία γραφειοκρατικής τρέλας» με αφορμή τις προσπάθειες του δήμου να λειτουργήσει ο ξενώνας «εδώ και 6 μήνες».

Θέμα για το οποίο δεν αποφεύχθηκε και η αντιπαράθεση με τον πρώην δήμαρχο Κων. Τζανακούλη που σημείωσε ότι «με την πραγματική έννοια άστεγοι δεν υπάρχουν στη Λάρισα» και τονκ. Δεληγιάννη απαντώντας σε ερωτήσεις να σημειώνει πως «με την καταγραφή του περασμένου Φεβρουαρίου οι πολίτες, κυρίως Ελληνες και πρώην επαγγελματίες, που χρειάζονται στέγαση ανέρχονται στους 35».

ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ

Στο μεταξύ χθες βράδυ αναμενόταν να συζητηθεί και απόφαση της επιτροπής ποιότητας ζωής του Δήμου Λαρισαίων για τον «αποχαρακτηρισμό του κοινόχρηστου Χώρου Πρασίνου του οικοδομικού τετραγώνου που βρίσκεται το Α΄ αρχαίο θέατρο». Το θέμα αναδείχθηκε μετά από καταγγελία της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή συσπείρωση» που σε ανακοίνωσή της, πριν τη συνεδρίαση του συμβουλίου, τόνιζε μεταξύ άλλων πως «προκλητική είναι η δημοτική αρχή, καθώς και οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης αφού με την υπ. αριθ. 27/27-05-15 απόφαση της επιτροπής ποιότητας ζωής του Δήμου Λαρισαίων ψήφισαν ομόφωνα τον αποχαρακτηρισμό του κοινόχρηστου Χώρου Πρασίνου του Ο.Τ. 871, δηλαδή του οικοδομικού τετραγώνου που βρίσκεται το Α΄ αρχαίο θέατρο και στο οποίο γειτνιάζουν τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης».

Απόφαση που κατά την παράταξη του ΚΚΕ «ανοίγει το δρόμο για τη μετατροπή του χαρακτηρισμένου χώρου πρασίνου σε έκταση εκμετάλλευσης τουριστικών εγκαταστάσεων και ξενοδοχείων τεσσάρων τουλάχιστον αστέρων και δυναμικότητας έως σαράντα κλινών, καθώς και άλλων χρήσεων κυρίως επιχειρηματικού ενδιαφέροντος με συνέπεια την πλήρη εμπορευματοποίηση και περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής, η οποία είναι μεγάλου αρχαιολογικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος».

«Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο συγκεκριμένος αποχαρακτηρισμός και η αλλαγή της χρήσης γης δεν είναι κεραυνός εν αιθρία καθώς μεθοδεύονται εδώ και πολλά χρόνια από την προηγούμενη δημοτική αρχή της ΝΔ, αλλά και σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης με την αντίστοιχη προσαρμογή του νομοθετικού πλαισίου. Βεβαίως όπως είναι γνωστό το κράτος και η τοπική διοίκηση στα πλαίσια της αστικής εξουσίας, του καπιταλισμού έχουν συνέχεια και έτσι η δημοτική αρχή που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ πιάνει επιτυχώς το νήμα και σε αυτό το πεδίο άσκησης αντιλαϊκής πολιτικής» καταλήγει η ανακοίνωση.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass