ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

Παράθυρο στη μόρφωση και για τους τυφλούς…

* Είναι το μοναδικό στην περιφέρεια της χώρας

Δημοσίευση: 28 Νοε 2015 21:20

 

Του Δημήτρη Βάλλα

Ήταν ένα πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος που πλέον υλοποιείται και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα καθώς έχουν δρομολογηθεί οι σχετικές διαδικασίες και όλα θα είναι έτοιμα τον Ιανουάριο.

Πρόκειται για τη δημιουργία ενός σύγχρονου στούντιο ηχογράφησης βιβλίων στη Λάρισα που θα είναι το μοναδικό στην ελληνική περιφέρεια και το οποίο ανοίγει τα μονοπάτια της μόρφωσης και των σπουδών στους τυφλούς συμπολίτες μας, αλλά και σε όσους έχουν σοβαρά προβλήματα με την όρασή τους και δεν τους επιτρέπεται να διαβάζουν.

Το στούντιο θα λειτουργήσει σε κτίριο του Δήμου Λαρισαίων στην οδό Παλαιολόγου και όπως τόνισε στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Δεληγιάννης, ήδη έχουν δημοπρατηθεί τα μηχανήματα ψηφιακής εγγραφής και παραγωγής των CD…

«Ήταν, θα μας πει ο κ. Δεληγιάννης, ένα πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος και από τα πρώτα που μας έθεσαν στον Δήμο. Μέχρι τώρα πραγματικά τίποτα δεν υπήρχε και η Λάρισα ήταν κυριολεκτικά μια «ανοχύρωτη πόλη», έναντι των αναπήρων συμπολιτών μας.

Ξεκινήσαμε έναν προγραμματισμό βήμα-βήμα για μια πόλη φιλική προς αυτούς τους ανθρώπους. Έτσι έγινε η πρώτη δομή, η πρώτη προσπάθεια θα λέγαμε, με τη δημιουργία του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης ΑΜΕΑ στη Νεάπολη, ενώ αρχίζει και η λειτουργία του λεγόμενου λευκού ταξί.

Το στούντιο θα στεγαστεί σε χώρο του Δήμου, στην οδό Παλαιολόγου 14 και θα λειτουργήσει σε συνεργασία με τον Πανθεσσαλικό Σύλλογο Αναπήρων Πολιτών.

Ήδη έχουν δημοπρατηθεί τα μηχανήματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ξεπεράστηκαν τα σχετικά προβλήματα λογω των capital controls, και τον Ιανουάριο θα εγκατασταθούν. Στη χρηματοδότησή τους καθώς κόστισαν γύρω στα 27.000 ευρώ, αξίζει να αναφερθεί ότι ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή της ΔΕΥΑΛ.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ

Η Αθήνα είναι η μόνη πόλη στην Ελλάδα όπου υπάρχουν τρία στούντιο ηχογράφησης βιβλίων και η Λάρισα θα αποκτήσει το τέταρτο.

Όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας κ. Ράλλης Τσιουλάκης στην εγγραφή των βιβλίων που θα είναι κυρίως εκπαιδευτικού χαρακτήρα, θα συμμετέχουν αναγνώστες με συγκεκριμένα προσόντα και με συγκεκριμένη χροιά φωνής που θα γνωρίζουν από θέατρο, ραδιόφωνο, τηλεόραση και ορθοφωνία.

Γιατί, για κάποιους, το βιβλίο είναι μόνο ήχος. Είναι φωνή. Είναι συναίσθημα και αίσθηση.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΩΝ

Από την ώρα που κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά το μαγνητόφωνο, ξεκίνησε και η πρώτη ηχογράφηση βιβλίων στην Αθήνα. Πάντοτε υπήρχαν άνθρωποι με πρόβλημα όρασης που αγαπούσαν τη λογοτεχνία ή ήθελαν να σπουδάσουν αλλά δεν είχαν τη δυνατότητα. Ο Φάρος Τυφλών Ελλάδος ενστερνιζόμενος το πάγιο αίτημα των τυφλών, κυρίως για την εκπαίδευση, ήταν ο πρώτος φορέας που ανέλαβε επίσημα αυτό το εγχείρημα. Μέχρι πρότινος οι μαθησιακές ανάγκες καλύπτονταν από το στενό περιβάλλον των τυφλών.

Σε μια κοινωνία πιο ρατσιστική τότε, όπου ο τυφλός ήταν ένας ανάπηρος, τον οποίο «έκρυβε» η οικογένεια και μόνο κάποια μέλη της αστικής τάξης είχαν τη δυνατότητα να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις τους, βρέθηκαν μορφωμένοι άνθρωποι στο διοικητικό συμβούλιο του ΦΤΕ ώστε να προάγουν το όραμά τους για την επιμόρφωση των τυφλών. Αντέγραψαν, λοιπόν, την ελληνική ραδιοφωνία με την ανάγνωση βιβλίων τότε και την ακρόαση θεατρικών έργων, καθώς και το αμερικανικό ινστιτούτο τυφλών.

Εφόσον υπάρχουν άνθρωποι διάφορων επιπέδων μόρφωσης, υπάρχουν και τα αντίστοιχα ενδιαφέροντα στις προτιμήσεις ανάγνωσης των τυφλών και συμβαίνει ό,τι ακριβώς και με το βλέπον κοινό. Η διαφορά έγκειται στο ότι οι τυφλοί συνιστούν ακροαματικό κοινό.

Κάθε χρόνο αυτό το κοινό ανανεώνεται και όλο και περισσότεροι άνθρωποι με πρόβλημα όρασης διαβάζουν. Και μάλιστα οι πολλοί είναι νεοτυφλοθέντες. Θέλεις η έξαρση ασθενειών, που ευνοούν την τύφλωση, θέλεις τα ατυχήματα, άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα και διαφόρων επιπέδων μόρφωσης, ξαφνικά μένουν χωρίς όραση και στρέφονται στο διάβασμα…

Τα βιβλία θα ηχογραφούνται με το σύστημα DAIZY (Digital Accessible Information System). Σε ό,τι αφορά τα κύρια πλεονεκτήματα των βιβλίων DAISY, αυτά είναι: α) Έχουν γίνει πρότυπο (standard) γνωστό ως ANSI/NISO Z39.86 β) Το κόστος παραγωγής τους είναι πάρα πολύ μικρότερο από τα αντίστοιχα ακουστικά βιβλία. Υπάρχουν ελεύθερα διαθέσιμα δωρεάν εργαλεία για την παραγωγή τους. γ) Μπορούν να παραχθούν αυτόματα από ένα αρχείο στον επεξεργαστή κειμένου MS-Word καθόσον υποστηρίζονται από τη Microsoft αλλά και από την Adobe (αρχεία pdf). δ) Αξίζει να αναφερθεί ότι το μοντέλο σήμερα ακολουθείται στις Η.Π.Α. για την παραγωγή των σχολικών βιβλίων δημοτικού για μαθητές με αναπηρία και υπάρχουν διαθέσιμα περισσότερα από 1.000.000 βιβλία DAISY.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass