ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Έως τις γιορτές το πόρισμα της εισαγγελικής έρευνας

Δημοσίευση: 28 Νοε 2015 21:21

 

Θέμα «ημερών» αποτελεί η έκδοση πορίσματος από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας με αφορμή την προκαταρκτική έρευνα για το πολυσυζητημένο έργο της βιοκλιματικής ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Λάρισας.

Η προανάκριση από το Α’ Αστυνομικό Τμήμα Λάρισας ολοκληρώθηκε ήδη και απομένει η μελέτη της δικογραφίας από την Εισαγγελία η οποία θα κρίνει την τύχη της έρευνας.

Όπως είναι γνωστό, οι αντιδράσεις συμπολιτών για την υλοποίηση του έργου και τα σχετικά δημοσιεύματα προκάλεσαν την παρέμβαση της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας ενώ παράλληλα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά, με αποτέλεσμα η Εισαγγελία Πρωτοδικών να παραγγείλει προκαταρκτική έρευνα.

Δέκα υπάλληλοι υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων και της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λάρισας, κλήθηκαν να καταθέσουν στο πλαίσιο της προανάκρισης της ΕΛ.ΑΣ. με την εισαγγελική έρευνα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτή τη φάση να επικεντρώνεται σε «τυχόν πολεοδομικές παραβάσεις» και σε «τυχόν παραβάσεις με βάση το νόμο περί αρχαιοτήτων» με αφορμή και τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής.

Η συζήτηση για το έργο ήταν αυτή που ουσιαστικά προκάλεσε την εισαγγελική παρέμβαση με την οποία ζητήθηκε η κατεπείγουσα έρευνα όχι για την «ουσία» του έργου – τουλάχιστον προς το παρόν – και με δεδομένο ότι το έργο έχει υλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά αν σήμερα η εκτέλεση του έργου «συνδέεται» με «ανεπίτρεπτες παρεμβάσεις» στους αρχαιολογικούς χώρους για παράδειγμα.

Όπως είναι γνωστό, συμπολίτες θεωρώντας μεταξύ άλλων και «αντιαισθητική» την τοποθέτηση μεταλλικών ιστών πάνω στους οποίους θα τοποθετηθούν τα σκίαστρα, «εναντιώθηκαν» όχι στην υλοποίηση του έργου αλλά στην τοποθέτηση των μεταλλικών ιστών σε περιοχές όπως στο Φρούριο.

Με τις θέσεις των συμπολιτών συντάχθηκαν και δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης στον Δήμο Λαρισαίων, με τη δημοτική αρχή να επισημαίνει ότι η αλλαγή της μελέτης δεν θα γίνει αποδεκτή από το ΚΑΠΕ του Υπουργείο Περιβάλλοντος με ορατό τον κίνδυνο απένταξης του έργου από το ΕΣΠΑ και την απώλεια 4 εκατ. ευρώ.

Λόγο για τον οποίο από τη δημοτική αρχή είχε επισημανθεί αρκετές φορές η «ανάγκη υπεράσπισης των συμφερόντων της πόλης» αφού η απένταξη του έργου «θα τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό του δήμου».

Οντως στην τελευταία σύσκεψη αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων του δήμου με εκπροσώπους του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας επισημάνθηκε ότι η «κατάργηση» των σκιάστρων θα αναιρούσε το λόγο για τον οποίο γίνεται το έργο, που αφορά στη «βιοκλιματική ανάπλαση».

Η δημοτική αρχή επισημαίνει επίσης ότι το σκέλος των μεταλλικών ιστών αφορά σε μικρό τμήμα του έργο (σε 400.000 ευρώ περίπου από τα 4 εκατ. ευρώ του συνολικού προϋπολογισμού) αφού το μεγαλύτερο μέρος του έργου αφορά σε πεζοδρομήσεις οδών στην περιοχή του Φρουρίου. Περιοχή που σε συνδυασμό με τη λειτουργία αρκετών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που έλκουν τους πολίτες, είχε μετατραπεί σε ένα «απέραντο» χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.

Οι αντιδράσεις ωστόσο των συμπολιτών, όπως και τα αποτελέσματα των επαφών με το ΚΑΠΕ απασχόλησαν ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τη δημοτική αρχή, παρακολουθώντας την πορεία του έργου, να παραπέμπει σε νέα «αποτίμηση» τους επόμενους μήνες και να «υπόσχεται», «πιθανές τροποποιήσεις την ώρα που πρέπει».

Προς το παρόν και, νωρίτερα από τις γιορτές των Χριστουγέννων σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», θα έχει εκδοθεί το πόρισμα της εισαγγελικής έρευνας.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass