ΤΙΘΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΥΠΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Οι έξι στόχοι του προϋπολογισμού για το 2016

* Επιδίωξη της δημοτικής αρχής είναι «αφενός να μην επιβαρύνει τους δημότες με αυξήσεις τελών, φόρων ή επιβολή νέων και αφετέρου να διαθέτει κονδύλια για την υποστήριξη των ιδιαίτερα οικονομικά αδυνάτων συμπολιτών μας, μέσω κοινωνικών δράσεων που αναλαμβάνει»

Δημοσίευση: 01 Δεκ 2015 0:51
Φωτό αρχείου Φωτό αρχείου

 

 

Υπό συζήτηση στην Επιτροπή Διαβούλευσης, που συνεδριάζει αύριο στις 6 το απόγευμα, τίθεται ο προϋπολογισμός του Δήμου Λαρισαίων για το 2016. Ένας προϋπολογισμός που, μεταξύ άλλων, σε γενικές γραμμές καλείται να «μηδενίσει» την «απόκλιση» που προκαλεί, η όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων λόγω των πολιτικών των μνημονίων που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις (από το 2010 έχουν μειωθεί κατά 60% οι πόροι στους ΟΤΑ με διαρκή μείωση του προσωπικού παράλληλα) από τη μια και από την άλλη η θέση της δημοτικής αρχής να ενισχύσει την κοινωνική της πολιτική, είτε με την διατήρηση υπαρχουσών δομών είτε με τη δημιουργία νέων.

Ο Δήμος Λαρισαίων εστιάζει στην κοινωνική πολιτική (σ.σ. ένα από τα ελάχιστα σκέλη όπου η αντιπολίτευση δεν επικεντρώνει την κριτική της) και στον νέο προϋπολογισμό που δίνει επίσης τη δυνατότητα περαιτέρω «συμμαζέματος» των οικονομικών του δήμου μιας και η υλοποίηση έργων που θα ενταχθούν στη νέα προγραμματική περίοδο («νέο ΕΣΠΑ») θα ξεκινήσει από το 2017.

Ο νέος προϋπολογισμός, «ρεαλιστικός και πραγματικός» σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών Παν. Νταή, επικεντρώνεται σε έξι στόχους, με τα οικονομικά του δήμου να κινούνται στα ίδια με τα φετινά επίπεδα σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (2016 – ’19) του Υπουργείου Εσωτερικών, αφού μόνο από τους ΚΑΠ ο Δήμος Λαρισαίων το 2016 αναμένεται να λάβει 36,7 εκατ. ευρώ από 35 εκατ. ευρώ το 2015. Την ώρα που η ΚΕΔΕ, στην έκτακτη σημερινή της συνέλευση, αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους, με αφορμή την καθυστέρηση της Πολιτείας στην καταβολή θεσμοθετημένων πόρων σε Δήμους και Περιφέρειες, λίγες ημέρες πριν την εκπνοή του 2015.

ΣΤΟΧΟΙ

Όπως περιγράφεται στο σχέδιο προϋπολογισμού του Δήμου Λαρισαίων, που θα λάβουν σήμερα οι εμπλεκόμενοι φορείς ενόψει διαβούλευσης, «στη νέα περίοδο, η οποία είναι αδιαμφισβήτητα δύσκολη, η βούληση του Δήμου, η οποία εκφράζεται μέσα από τη διαδικασία σύνταξης του νέου προϋπολογισμού έτους 2016, είναι η ευκαιρία να σταθεί ο Δήμος αρωγός στους δοκιμαζόμενους πολίτες με την παροχή ενός κοινωνικού διχτύου ασφαλείας με δράσεις και έργα που θα είναι περισσότερο αποτελεσματικά και επωφελή για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.

Μέσα από εφαρμογή του προϋπολογισμού αυτού η δημοτική αρχή στοχεύει: Στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, μέσα από τις πολιτικές ανακούφισης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων με την απαλλαγή ή τη μεγάλη μείωση των δημοτικών τελών που ήδη έχουμε υλοποιήσει καθώς και το πάγωμα των δημοτικών ανταποδοτικών τελών για όλους.

Επιδίωξη της Δημοτικής Αρχής είναι αφενός να μην επιβαρύνει τους δημότες με αυξήσεις τελών, φόρων ή επιβολή νέων και αφετέρου να διαθέτει κονδύλια για την υποστήριξη των ιδιαίτερα οικονομικά αδυνάτων συμπολιτών μας, μέσω κοινωνικών δράσεων που αναλαμβάνει.

Στην απρόσκοπτη λειτουργία όλων των δομών του Δήμου, έστω και αν για κάποια προγράμματα που μέχρι σήμερα χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ ή και άλλες πηγές, διακοπεί η χρηματοδότησή τους.

Στην εξοικονόμηση πόρων και τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας με στόχο τη συνεχή μείωση, μέσω νέου σχεδιασμού, των λειτουργικών δαπανών και τη διάθεση των κονδυλίων που θα εξοικονομήσουμε, ιδιαίτερα σε απαραίτητα έργα συντήρησης των υποδομών της πόλης.

Στην ενεργοποίηση των πολιτών μέσω των συμβουλίων των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων στο πλαίσιο της πρότασης για αλλαγή των σχέσεων μεταξύ τοπικής εξουσίας και πολιτών, με στόχο να αποκτήσουν οι πολίτες ενεργό ρόλο στον καθορισμό και την υλοποίηση των επενδυτικών προτεραιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης στην κατεύθυνση της συμμετοχικής διαδικασίας διαβούλευσης που αφορά στις προτάσεις του προϋπολογισμού σε επίπεδο δημοτικών διαμερισμάτων.

Στην αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής και λειτουργίας των υπαρχουσών δομών της Κοινωνικής Πολιτικής και στη δημιουργία νέων.

Όχι μόνο διατηρούμε όλες τις κοινωνικές δομές των προηγούμενων ετών, αλλά τις ενισχύουμε με τη δημιουργία νέων, όπως η ίδρυση του Υπνωτηρίου Αστέγων με τον απαραίτητο νέο εξοπλισμό του, τη δημιουργία της νέας δομής για την υλοποίηση των παρεμβάσεων στο πλαίσιο του προγράμματος '' Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ)».

Υπενθυμίζεται πως για πρώτη φορά, 1.600 Λαρισαίοι είτε απαλλάχθηκαν, είτε πληρώνουν μειωμένα δημοτικά τέλη με βάση το κοινωνικό τιμολόγιο που θέσπισε ο Δήμος Λαρισαίων (με τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης) το οποίο αφορά και στη ΔΕΥΑΛ.

ΕΣΟΔΑ

Με τον κ. Νταή, σχολιάζοντας στην «Ε» το πλαίσιο λειτουργίας και αρχών που διέπει τους προϋπολογισμούς των ΟΤΑ καθώς και το νομοθετικό πλαίσιο της οικονομικής διαχείρισης των ΟΤΑ να τονίζει, πως ο προϋπολογισμός, που καταρτίστηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3852/2010 («Καλλικράτης») «έχει συνταχθεί με βάση τα προβλεπόμενα έσοδα και όχι τις ανάγκες».

Προσθέτοντας ότι «κάθε μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από το κράτος προς τους ΟΤΑ πρέπει να συνοδεύεται και από αντίστοιχη μεταφορά των σχετικών πόρων, διασφαλίζοντας τη διαφάνεια ως προς τη διαχείριση των οικονομικών τους» και πως «δεν είναι δυνατή η υλοποίηση μιας δαπάνης ή μιας επένδυσης - έργου, χωρίς να έχουν προσδιοριστεί με σαφήνεια τα αντίστοιχα έσοδα που θα είναι η πηγή χρηματοδότησής τους».

Έτσι «μέσα σε ένα ζοφερό περιβάλλον αλλά και στο ασφυκτικό πλαίσιο των νόμων - αποφάσεων που προβλέπουν την κατάρτισή του η δημοτική αρχή συνέταξε τον προϋπολογισμό, το ύψος του οποίου ανέρχεται σε 110.787.068,87 ευρώ».

Αντί των 126,8 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού του 2015, με τη «διαφορά» των 16 εκατ. ευρώ να αφορά, μεταξύ άλλων, στην εγγραφή έργων άλλων δήμων που δεν διέθεταν διαχειριστική επάρκεια και «όχι σε πραγματική μείωση των εσόδων του δήμου Λαρισαίων» όπως αποσαφηνίζει ο κ. Νταής.

Να σημειωθεί τέλος ότι στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, εκτός από τον προϋπολογισμό θα συζητηθεί και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Λαρισαίων. Ο προϋπολογισμός θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που προσδιορίζεται για τις 10 Δεκεμβρίου το πιθανότερο.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass