ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΣΤΗ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑμεΑ

Δράσεις εξωστρέφειας στον «Αριστέα»

* Σημαντικό έργο, παρά τις ελλείψεις προσωπικού, στις δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 02 Δεκ 2015 0:56

Το κάλεσμα σε σχολεία, φορείς και συλλόγους της περιοχής, να επισκεφθούν, να ενημερωθούν και να γνωρίσουν από κοντά τη λειτουργία της δομής Γιάννουλης του παραρτήματος ΑμεΑ Λάρισας «Ο Αριστεύς» ήταν αρχικά για το τριήμερο 2, 3 και 4 Δεκεμβρίου, με αφορμή την αυριανή (3 Δεκεμβρίου) Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Η ανταπόκριση όμως υπήρξε πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα η πρόκληση να… επεκταθεί και την επόμενη εβδομάδα, προς μεγάλη χαρά των εκπαιδευόμενων, του προσωπικού και της διοίκησης, καθώς είναι ακριβώς το κλίμα αυτό της εξωστρέφειας που έχει θέσει ως στόχο η κ. Δήμητρα Ριζούλη, πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Θεσσαλίας, παράρτημα του οποίου είναι ο «Αριστέας».

Η δομή Γιάννουλης του «Αριστέα» λειτουργεί από το 1992, με σκοπό την ψυχοπαιδαγωγική και κοινωνική μέριμνα, την προ-επαγγελματική κατάρτιση, την αποκατάσταση ατόμων με αναπηρία και τελικό στόχο την κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση.

Στον «Αριστέα» λειτουργεί τμήμα πρώιμης παρέμβασης, για παιδιά μέχρι 6 ετών, τμήμα εξωτερικών περιστατικών που δέχεται παιδιά από την ηλικία των 14 ετών, με θεραπευτικές παρεμβάσεις για το μεσοδιάστημα, όπου χρειαστεί, ενώ υπάρχουν και ομάδες συμβουλευτικής γονέων εγγεγραμμένων παιδιών.

Είναι σπουδαία τα αποτελέσματα της επίπονης και γεμάτης αγάπης δουλειάς του έμπειρου και εξειδικευμένου προσωπικού, αποτελέσματα που αποτυπώνονται στα χαρούμενα και χαμογελαστά πρόσωπα των 47 εκπαιδευόμενων. Και το γεγονός αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις αν αναλογιστεί κανείς ότι εκεί ζουν παιδιά από απομακρυσμένες περιοχές, όπως η Κρήτη ή η Μήλος, οπότε το κενό της οικογένειας καλύπτεται με τις δραστηριότητες και την επαφή με τον κόσμο.

Καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά ιδιαίτερα αυτή την εποχή, με τις γιορτές να πλησιάζουν, τα εργαστήρια της δομής βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία. Από το ξυλουργείο, τα εργαστήρια κηροπλαστικής και αγιογραφίας, δημιουργούνται υπέροχες κατασκευές, δείγμα μόνο των οποίων θα έχουν την ευκαιρία οι Λαρισαίοι να θαυμάσουν και να αποκτήσουν επισκεπτόμενοι το σπίτι του «Αριστέα» στο παραδοσιακό χωριό που θα λειτουργήσει στην Κεντρική πλατεία.

Στη δομή λειτουργούν επίσης στεγνοκαθαριστήριο, πρόγραμμα ανακύκλωσης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, θεατρική ομάδα και ομάδα μουσικής αγωγής, ενώ προγραμματίζονται συνεχώς δράσεις εξωστρέφειας όπως εκπαιδευτικές ή ψυχαγωγικές εκδρομές.

Όπως σημειώνει η κ. Ριζούλη, όσο επιφυλακτικά κι αν βλέπουν αρχικά οι γονείς την παρουσία των παιδιών τους στη δομή, αφού κουβαλούν το βάρος του κοινωνικού στιγματισμού, τόσο ενθουσιασμένοι είναι στη συνέχεια βλέποντας τα θετικά αποτελέσματα της δουλειάς που γίνεται, δίνοντας συγχαρητήρια.

Η ίδια έχει βρει θετική ανταπόκριση σε ζητήματα συνεργασίας από τους δήμους Λάρισας και Τυρνάβου ή το τοπικό παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, αλλά επισημαίνει ότι είναι απαραίτητο η τοπική κοινωνία να αγκαλιάσει όλες τις δομές του «Αριστέα», αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις δωρεές του Ιδρύματος Νιάρχου.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Το μείζον πρόβλημα τόσο στη συγκεκριμένη δομή όσο και στις υπόλοιπες του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας είναι η έλλειψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, σε τεχνικό, βοηθητικό (μαγειρεία κλπ.) και νοσηλευτικό επίπεδο.

Οι ελλείψεις καλύπτονται προς το παρόν με την εργασία ορισμένων πεντάμηνων, επικουρικού προσωπικού ή και κάποιων αντιρρησιών συνείδησης, αλλά εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς ότι απαιτείται η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που να μπορεί να εγγυηθεί τη συνέχιση του τεράστιου έργου που γίνεται σε αυτές τις δομές.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο οποίο – παραδόξως – υπάγεται και «Ο Αριστέας», είναι ενήμερη για το πρόβλημα και έχει δώσει διαβεβαιώσεις ότι θα ανταποκριθεί πράττοντας ό,τι πρέπει.

Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα γίνει το συντομότερο δυνατό…

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass