ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΑΣΙΤΙΑ, ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙ ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΟΙ

Φρίκη στο Χαλέπι!

Δημοσίευση: 12 Φεβ 2016 0:58

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ

Περισσότεροι από 51.000 άμαχοι έχουν εκτοπιστεί από την 1η Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων του συριακού καθεστώτος, με την υποστήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, στην επαρχία του Χαλεπιού, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ. Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα χαρακτήρισε «φρικιαστική» την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη, σημειώνοντας ότι 300.000 άτομα κινδυνεύουν να βρεθούν σε κατάσταση πολιορκίας.
Εδώ και δέκα ημέρες, οι κυβερνητικές δυνάμεις διεξάγουν μια επιχείρηση ευρείας κλίμακας εναντίον των ανταρτών στην επαρχία του Χαλεπιού. Οι επιχειρήσεις αυτές ξεκίνησαν την ίδια στιγμή που ο ΟΗΕ προσπαθούσε να δώσει μια ώθηση στις ειρηνευτικές συνομιλίες που επρόκειτο να διεξαχθούν στη Γενεύη αλλά οδηγήθηκαν σε παταγώδη αποτυχία.
Σύμφωνα με τον Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δεκάδες άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αρχές του μήνα.
Από την πλευρά του, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για 500 νεκρούς, από τους οποίους οι 100 ήταν πολίτες. Η Ύπατη Αρμοστεία εμφανίζεται εξαιρετικά ανήσυχη από την τάχιστη επιδείνωση της κατάστασης στο Χαλέπι αλλά και σε άλλες περιοχές της Συρίας όπου «καθημερινά διαπράττονται σοκαριστικές παραβιάσεις» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Οι γυναίκες, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι τραυματίες, οι ασθενείς, οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, χρησιμοποιούνται σαν ανταλλάξιμο εμπόρευμα ή σαν τροφή για τα κανόνια, μέρα με την ημέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα, μήνα με τον μήνα. Αυτή η κατάσταση είναι φρικιαστική» συνέχισε, καταγγέλλοντας ιδίως την κατάσταση πολιορκίας την οποία έχουν επιβάλει οι εμπόλεμες πλευρές σε χιλιάδες ανθρώπους.
Στη Μαντάγια, σύμφωνα πάντα με την Ύπατη Αρμοστεία, τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχουν πεθάνει από ασιτία από τον Ιανουάριο, μολονότι στις 11 και τις 14 αυτού του μήνα έφτασαν στην πόλη αυτοκινητοπομπές με ανθρωπιστική βοήθεια. «Τουλάχιστον 300 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα» από την πόλη, τονίζει ο ΟΗΕ.
Στη Μουανταμίγιατ αλ Σαμ, κοντά στη Δαμασκό, περίπου 35.000 άνθρωποι υφίστανται σφοδρούς βομβαρδισμούς και αεροπορικές επιθέσεις, ενώ οι συνθήκες διαβίωσής τους έχουν επιδεινωθεί δραματικά αφότου οι κυβερνητικές δυνάμεις απέκλεισαν από παντού την πόλη, τον Δεκέμβριο. Μολονότι έχουν διανεμηθεί τρόφιμα στο δυτικό τμήμα της πόλης -το θεωρούμενο φιλοκυβερνητικό- τουλάχιστον έξι άνθρωποι, εκ των οποίων οι πέντε ήταν παιδιά, πέθαναν τον Ιανουάριο από την πείνα ενώ περισσότερα από 25 παιδιά κάτω των δύο ετών υποφέρουν από υποσιτισμό και άλλα προβλήματα υγείας.
Εξάλλου, σχεδόν 200.000 άνθρωποι ζουν πολιορκημένοι από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ντέιρ Εζόρ. Σύμφωνα με τον Ζέιντ, πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλοί άνθρωποι, που κατηγορήθηκαν ότι πέρασαν λαθραία τρόφιμα στην πόλη, εκτελέστηκαν από τους άνδρες του Ισλαμικού Κράτους.
«Υπάρχουν αναφορές για όλο και πιο έντονες ελλείψεις τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης, ιατρικών ειδών και καυσίμων στην περιοχή. Καθώς οι οδοί ανεφοδιασμού που χρησιμοποιούνταν έως τα μέσα Ιανουαρίου έχουν τώρα αποκοπεί, τα τρόφιμα που εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα πωλούνται τώρα σε πολύ υψηλότερες τιμές» αναφέρεται στην έκθεση της υπηρεσίας ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ.
Οι τιμές του ψωμιού είναι ήδη 10 φορές υψηλότερες απ' ό,τι στην πόλη της Χομς και οι περισσότερες οικογένειες δεν μπορούν να τις πληρώσουν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass