ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ ΖΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΙΚΡΟΚΕΦΑΛΙΑ

Αναζητώντας τη μοιραία σχέση…

Δημοσίευση: 13 Φεβ 2016 0:26

ΓΕΝΕΥΗ

Η σχέση ανάμεσα στον ιό Ζίκα και δύο νευρολογικές παθήσεις, τη συγγενή μικροκεφαλία και το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ, παραμένει αναπόδεικτη, αναμένεται όμως να επιβεβαιωθεί οριστικά τις επόμενες εβδομάδες, διευκρίνισε την Παρασκευή αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Η λοίμωξη από τον ιό Ζίκα, ο οποίος είναι γνωστός από τα μέσα του 20ού αιώνα και μεταδίδεται κυρίως από τα κουνούπια, θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα ήπια, καθώς οι περισσότεροι ασθενείς δεν εκδηλώνουν συμπτώματα, ή εμφανίζουν μόνο ήπια συμπτώματα όπως πυρετό, εξάνθημα και πονοκέφαλο.
Αυτό άλλαξε όταν ο Ζίκα πρωτοεμφανίστηκε πέρυσι στη Νότιο Αμερική, καθώς οι αρχές της Βραζιλίας τον συνέδεσαν με χιλιάδες περιστατικά μικροκεφαλίας, μιας συγγενούς ανωμαλίας στην οποία τα βρέφη γεννιούνται με μικρό εγκέφαλο και νευρολογικές παθήσεις.
Από τις 4.000 περιπτώσεις μικροκεφαλίας που έχουν συνδεθεί με τον ιό στη Βραζιλία, μόνο οι 400 έχουν επιβεβαιωθεί ως πραγματικά περιστατικά της ανωμαλίας και ο ιός Ζίκα έχει βρεθεί μόνο σε 17 από αυτά τα νεογνά.
Άγνωστο παραμένει επίσης το ποσοστό των εγκύων που μεταδίδουν τον ιό στο έμβρυο, καθώς και το ποσοστό των μολυσμένων εμβρύων που θα εμφανίσουν τελικά νευρολογικές ανωμαλίες.
Η ύπαρξη αιτιακής σχέσης γίνεται πάντως όλο και πιο πιθανή έπειτα από την ανίχνευση του ιού σε αρκετά βρέφη που πέθαναν από μικροκεφαλία το τελευταίο διάστημα. Τα ευρήματα παρουσιάζονται αυτήν την εβδομάδα σε δύο μελέτες, μία στο New England Journal of Medicine και μία στο Morbidity and Mortality Weekly Report.
«Απέχουμε ακόμα μερικές εβδομάδες από τα να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει αιτιακή σχέση, ωστόσο η σχέση ανάμεσα στον Ζίκα και το [σύνδρομο] Γκιγιέν-Μπαρέ είναι εξαιρετικά πιθανή» δήλωσε χθες η Μαρί-Πάουλε Κίνι, υψηλόβαθμη αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass