ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Εκρηκτική η κατάσταση στη Συρία

* Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα - Πούτιν - Για ολοκληρωτικό πόλεμο προειδοποιεί ο Μεντβέντεφ

Δημοσίευση: 15 Φεβ 2016 0:00

ΔΑΜΑΣΚΟΣ

Παγκόσμια ανησυχία έχουν προκαλέσει οι συνεχόμενοι τουρκικοί βομβραδισμοί εναντίον Κούρδων και του συριακού στρατού στα βόρεια της Συρίας. Χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, ζητώντας του να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί. Την ιδια στιγμή για νέο «ψυχρό πόλεμο» μιλά ο Μεντβέντεφ, καθώς η Σαουδική Αραβία ήδη έστειλε αεροσκάφη στην Τουρκία.

Ειδικότερα οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν και χθες θέσεις του συριακού στρατού στη βόρεια επαρχία Λαττάκεια, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti. «Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου με δηλώσεις του επιβεβαίωσε τις επιθέσεις και απαίτησε να αποσυρθούν οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) από την περιοχή που κατέλαβε πρόσφατα, κοντά στα τουρκικά σύνορα.  Η 'Αγκυρα θεωρεί το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και την πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας "τρομοκρατικές" οργανώσεις, στενά συνδεδεμένες με τους κούρδους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στην Τουρκία.

Στο μεταξύ η συριακή κυβέρνηση καταδίκασε χθες τους τουρκικούς βομβαρδισμούς και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ "να θέσει τέρμα στα εγκλήματα του τουρκικού καθεστώτος".

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξάλλου ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα συζήτησε τηλεφωνικώς τη συριακή κρίση με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν, περιλαμβανομένης και της σημασίας της ταχείας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα αυτή και του περιορισμού των αεροπορικών πληγμάτων, ανέφερε σήμερα ο Λευκός Οίκος. "Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Ομπάμα τόνισε τη σημασία που έχει τώρα η Ρωσία να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο τερματίζοντας την αεροπορική εκστρατεία της εναντίον των δυνάμεων της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στη Συρία", ανέφερε σε δήλωσή του ο Λευκός Οίκος.

Επίσης το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς κουρδικών περιοχών στη Συρία, ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή του το υπουργείο. "Η Γαλλία ανησυχεί για την επιδεινούμενη κατάσταση στην περιοχή του Χαλεπιού και στη βόρεια Συρία. Καλούμε για τον τερματισμό όλων των βομβαρδισμών, εκείνων του καθεστώτος και των συμμάχων του στο σύνολο της χώρας και εκείνων της Τουρκίας στις κουρδικές περιοχές", αναφέρει η δήλωση του γαλλικού ΥΠΕΞ.

 Μια χερσαία επιχείρηση στη Συρία θα οδηγούσε σε έναν "ολοκληρωτικό, μακρόχρονο πόλεμο", προειδοποίησε χθες ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Euronews. Οι εμπλεκόμενες χώρες θα πρέπει να αναζητήσουν μια συμβιβαστική λύση. "Να σας επαναλάβω ότι κανέναν δεν συμφέρει ένας νέος πόλεμος και μια χερσαία επιχείρηση είναι ένας ολοκληρωτικός, μακρόχρονος πόλεμος", τόνισε ο Μεντβέντεφ.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος όσον αφορά τη διεθνή συνεργασία για την επίλυση του προβλήματος. "Είμαι επιφυλακτικά αισιόδοξος για τις προοπτικές συνεργασίας στο θέμα αυτό. Τονίζω ότι αυτή η συνεργασία είναι κρίσιμη επειδή αν δεν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε δεν θα υπάρξει τέλος του πολέμου στη Συρία", πρόσθεσε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass