ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΙΕΡΕΑ ΣΤΗ ΝΟΡΜΑΝΔΙΑ

Πάπας: Πόλεμος συμφερόντων, όχι θρησκειών

Δημοσίευση: 28 Ιουλ 2016 0:40

ΚΡΑΚΟΒΙΑ

«Δεν ζούμε έναν θρησκευτικό πόλεμο, αλλά έναν πόλεμο συμφερόντων» είπε ο Πάπας Φραγκίσκος λίγο πριν φτάσει στην Κρακοβία της Πολωνίας, όπου πραγματοποιείται η φετινή καθολική «Ημέρα των Νέων».

Ο Πάπας είπε σε δημοσιογράφους στη διάρκεια της πτήσης προς την Κρακοβία ότι πρόκειται για έναν πόλεμο που γίνεται «για τα χρήματα, τους φυσικούς πόρους, για την εξουσία επί των λαών».

«Πρέπει να πούμε την αλήθεια: ο κόσμος βρίσκεται σε πόλεμο διότι έχασε την ειρήνη», πρόσθεσε ο ποντίφικας, ο οποίος θέλησε και πάλι να αποσαφηνίσει πως «όταν μιλά για πόλεμο αναφέρεται σε πραγματικό πόλεμο, όχι σε πολέμους θρησκειών».

«Όλοι μας, όλες οι θρησκείες επιθυμούμε την ειρήνη. Το καταλάβατε;» είπε ο Πάπας Φραγκίσκος, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο ταξίδι.

Ο Πάπας Φραγκίσκος ευχαρίστησε, επίσης, τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ο οποίος του εξέφρασε τηλεφωνικά την αλληλεγγύη του, «σαν ένας αδελφός», μετά την επίθεση σε καθολική εκκλησία στην Νορμανδία.

Τον Πάπα υποδέχθηκε στη Κρακοβία ο πρόεδρος της χώρας, καθώς και η Πρώτη Κυρία. Η επίσκεψη του Πάπα θα διαρκέσει πέντε ημέρες.

ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Ο Φρανσουά Ολάντ πασχίζει να κρατήσει την ενότητα της χώρας απέναντι στον κίνδυνο θρησκευτικής έντασης μετά τον σφαγιασμό του ιερέα στην καθολική εκκλησία της Νορμανδίας και τη στιγμή που πληθύνονται οι φωνές που ζητούν την ενίσχυση του πλέγματος των μέτρων ασφαλείας.

Οι εκπρόσωποι όλων των δογμάτων συγκεντρώθηκαν χθες στο Μέγαρο των Ηλυσίων και ζήτησαν από τον πρόεδρο της Γαλλίας την ενίσχυση των μέτρων προστασίας των τόπων λατρείας.

Ο επικεφαλής του τεμένους του Παρισιού Νταλίλ Μπουμπακέρ εξέφρασε την «αγανάκτηση» των μουσουλμάνων της Γαλλίας απέναντι στην «βλάσφημη βεβήλωση». Ο αρχιεπίσκοπος του Παρισιού καρδινάλιος Βεν Τρουά δήλωσε ότι οι πιστοί της Γαλλίας «δεν πρέπει να επιτρέψουν να εμπλακούν στο πολιτικό παίγνιο» της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, που επιδιώκει «να στρέψει τους μεν κατά των δε μεταξύ των παιδιών της ίδιας οικογένειας».

«Με την επίθεση κατά ενός ιερέα, βλέπουμε καθαρά ποιος είναι ο στόχος: να στραφούν οι Γάλλοι ο ένας κατά του άλλου. Με την επίθεση κατά μίας θρησκείας, να προκληθεί ένας πόλεμος θρησκειών», είχε προειδοποιήσει από χθες ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

Ο Φρανσουά Ολάντ συγκάλεσε επίσης χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας και Άμυνας για να εξετασθούν τρόποι προστασίας των τόπων λατρείας.

Την επομένη της επίθεσης, ο γαλλικός Τύπος ζητεί «πράξεις» από την κυβέρνηση και από τους Γάλλους να συγκροτήσουν «μέτωπο», έπειτα από τη σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων που συγκλονίζουν εδώ και δεκαοκτώ μήνες τη Γαλλία, η οποία συμμετέχει στον διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που μία καθολική εκκλησία γίνεται στόχος επίθεσης.

Η Γαλλία, η αποκαλούμενη «πρωτότοκη κόρη της καθολικής Εκκλησίας» είναι η ευρωπαϊκή χώρα με την μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα (5 εκατομμύρια) και τη μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα (3 εκατομμύρια).

ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Όμως, σε πολιτικό επίπεδο, όπου η ένταση αυξάνεται καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του Απριλίου 2017, η πολεμική που ξεκίνησε την επομένη της επίθεσης στη Νίκαια στις 14 Ιουλίου κλιμακώνεται: η δεξιά αντιπολίτευση και η άκρα δεξιά θέτουν από την πλευρά της η κάθε μία υπό αμφισβήτηση την πολιτική της κυβέρνησης κατά της τρομοκρατίας.

Ο μοναδικός τζιχαντιστής που έχει αναγνωρισθεί μέχρι στιγμής από τους δύο, ο Αντέλ Κερμίς, είχε προσπαθήσει δύο φορές το 2015 να περάσει στη Συρία. Βρισκόταν σε κατ΄οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό βραχιόλι από τον Μάρτιο, έπειτα δεκάμηνη φυλάκιση.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας και ηγέτης του κόμματος «Les Republicains» Νικολά Σαρκοζί κάνει λόγο για μία «απάντηση σε άλλο βαθμό» , σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde, ζητώντας από την κυβέρνηση «να εφαρμόσει όλες τις προτάσεις» που έχει παρουσιάσει η δεξιά «τους τελευταίους μήνες» και να σταματήσει «τις νομικές σχολαστικότητες».

Υπεραμυνόμενος της πολιτικής του, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ απέρριψε την ιδέα της κράτησης των ατόμων που είναι καταγεγραμμένα για ριζοσπαστικοποίηση. «Είναι αντισυνταγματικό, και παράλληλα, θα ήταν απολύτως αναποτελεσματικό», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass