ΘΑ ΣΥΝΔΕΟΥΝ ΤΟΝ ΒΟΡΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΤΟ ΔΙΑΣΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΦΙΟΡΔ

Πλωτά υποβρύχια τούνελ στη Νορβηγία

Δημοσίευση: 29 Ιουλ 2016 0:58

ΟΣΛΟ

Μια αντισυμβατική πρόταση για ένα δύσκολο έργο έκανε η Διοίκηση Δημοσίων Έργων στη Νορβηγία. Ένα πλωτό υποβρύχιο τούνελ που θα συνδέει τον βορρά με το νότο και θα μειώνει σημαντικά το χρόνο του ταξιδιού.

Υπό τις παρούσες συνθήκες για την πραγματοποίηση των 1.100 χιλιομέτρων απαιτούνται 21 ώρες ταξίδι. Γιατί; Διότι το ταξίδι από τον βορρά προς το Νότο της χώρας απαιτεί οκτώ δρομολόγια με πλοία σε όλα τα φιόρδ. Τα φιόρδ της Νορβηγίας είναι πολύ βαθιά και πολύ μεγάλα για να υποστηρίξουν γέφυρες. Γι’ αυτό και η Διοίκηση Δημοσίων Οδών της χώρας σκέφτηκε να φτιάξει πλωτές υποβρύχιες σήραγγες. Το κόστος του έργου όμως είναι ιδιαίτερα ψηλό και φτάνει τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι σήραγγες θα μπορούσαν να μειώσουν το χρόνο του ταξιδιού σε 10,5 ώρες, περιορίζοντας έτσι τη χρήση πλοίων. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2023. Κάθε σήραγγα θα βρίσκεται σε βάθος 30 μέτρων κάτω από το νερό, ενώ θα συγκρατούνται από προβλήτες στην επιφάνεια του φιόρδ και ενδεχομένως μια άγκυρα βιδωμένη στο βράχο. Κάθε φιόρδ θα είναι εφοδιασμένο με δύο σήραγγες και η καθεμία θα έχει δύο λωρίδες κυκλοφορίας. Οι υποβρύχιες σήραγγες δεν είναι κάτι νέο στη Νορβηγία. Η χώρα διαθέτει πάνω από 1.150 σήραγγες, εκ των οποίων οι 35 βρίσκονται κάτω από τα ρηχά νερά, Ωστόσο τα φιόρδ που μπορεί να έχουν βάθος μέχρι και 1,6 χιλιόμετρα, δημιουργούν μια πρόκληση για τις συμβατικές σήραγγες.

Οι πλωτές υποβρύχιες σήραγγες θα επιτρέπουν στα σκάφη να εξακολουθούν να διασχίζουν τα φιόρδ χωρίς να ανησυχούν αν θα χτυπήσουν σε κάποια γέφυρα. Αλλά υπάρχει ωστόσο, πολύς δρόμος μέχρι να γίνουν πραγματικότητα αυτές οι σήραγγες.

Οι μηχανικοί έχουν αρκετά ερωτήματα προς απάντηση, συμπεριλαμβανομένων του ανέμου, των κυμάτων και το κατά πόσο τα ρεύματα θα επηρεάσουν τις δομές.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass