Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ισότητα των φύλων στον πλανήτη

Δημοσίευση: 09 Νοε 2016 22:25

Η Ελλάδα κατέχει την 92η θέση, σε σύνολο 144 χωρών, στις οποίες καταγράφηκε εκτενώς η κατάσταση, σε ζητήματα ισότητας των φύλων, με εστίαση στους τομείς: υγεία, εκπαίδευση, οικονομία καιπολιτική. Μάλιστα η χώρα μας βρίσκεται μεταξύ της Ουρουγουάης και του Τατζικιστάν.

Τα στοιχεία περιέχονται στην έκθεση για το χάσμα μεταξύ γυναικών και ανδρών στον πλανήτη,που δημοσιοποίησε το Παγκόσμιο Οικονομικό Forum με βασικό συμπέρασμα ότι ο ρυθμός προόδου εξακολουθεί να παραμείνει υπερβολικά αργός, με αποτέλεσμα ο μισός και πλέον πληθυσμός του πλανήτη να υφίσταται πολλαπλές διακρίσεις σε βάρος της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας του συνόλου της ανθρωπότητας.

Αναφορικά με την Ελλάδα η Γενική Γραμματεία Ισότητας παρατηρεί ότι:

Η όποια πρόοδος εξακολουθεί να είναι αργή έως στάσιμη, σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση (2006), στην οποία σε 115 χώρες η Ελλάδα ήταν στην 69η θέση με 0,654 μονάδες, ενώ δέκα χρόνια αργότερα, οι μονάδες αυξήθηκαν μόλις στις 0,680. Όσον αφορά την Κύπρο, καταλαμβάνει την 84η θέση στη γενική κατάταξη, μεταξύ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και του Καμερούν, με 0,684 μονάδες και την 105η θέση στον τομέα της πολιτικής με μόλις 0,100 μονάδες.

Σ.σ. Η βαθμολογία είναι από 0,00 για την πλήρη ανισότητα έως 1,00 για την πλήρη ισότητα. Βάση της έκθεσης οι σκανδιναβικές χώρες καταλαμβάνουν, ως συνήθως, τις πρώτες θέσεις της γενικής κατάταξης (Ισλανδία, Φινλανδία, Νορβηγία και Σουηδία στην πρώτη τετράδα με 0,874 μονάδες για την πρωταθλήτρια Ισλανδία). Οι τέσσερις τελευταίες θέσεις του πίνακα καταλαμβάνονται από τις χώρες Σαουδική Αραβία, Συρία, Πακιστάν και Υεμένη (η Υεμένη συγκεντρώνει μόλις 0,516 μονάδες).