ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΡΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΟ

Σε λιμό κηρύχθηκαν περιοχές του Σουδάν

Δημοσίευση: 21 Φεβ 2017 9:15

ΤΖΟΥΜΠΑ

Η κυβέρνηση του Νότιου Σουδάν έχει κηρύξει περιοχές της χώρας σε λιμό, καθώς ο συνδυασμός των συρράξεων και της οικονομικής κατάρρευσης έχει οδηγήσει σε άμεσο κίνδυνο λιμοκτονίας περίπου 100.000 άτομα ενώ άλλο ένα εκατομμύριο βρίσκονται σε οριακή κατάσταση.

Το Νότιο Σουδάν, που είναι πλούσιο σε πετρέλαιο, βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο από το 2013, όταν ο πρόεδρος Σάλβα Κιρ απέπεμψε τον αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ. Έκτοτε οι συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει έχουν διχάσει τη χώρα μεταξύ δύο φυλών, κάνοντας τον ΟΗΕ να κρούσει τον κώδωνα ακόμη και για ενδεχόμενο γενοκτονίας.

Οι συγκρούσεις εμπόδισαν πολλούς χωρικούς να μαζέψουν τη σοδειά τους, ενώ ο πληθωρισμός που ξεπέρασε το 800% πέρυσι έχει ανεβάσει τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων τόσο που οι περισσότεροι κάτοικοι του Νότιου Σουδάν δεν μπορούν να τα αγοράσουν. Επίσης κάποιες περιοχές της χώρας επλήγησαν από ξηρασία.

Ο Αρουάι, επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας,  επεσήμανε ότι οι επιπτώσεις του εμφυλίου, σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές των τροφίμων, την αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας και τη χαμηλή γεωργική παραγωγή αναμένεται να βυθίσουν 4,9 εκατομμύρια ανθρώπους στην «οικονομική ανασφάλεια» μεταξύ του Φεβρουαρίου και του Απριλίου, με τον αριθμό τους να αναμένεται να φτάσει τα 5,5 εκατομμύρια ως τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, λιμός κηρύσσεται όταν τουλάχιστον το 20% των νοικοκυριών σε μια περιοχή αντιμετωπίζουν ακραίες ελλείψεις τροφίμων, ο οξύς υποσιτισμός ξεπερνά το 30% και δύο ή περισσότεροι άνθρωποι στους 10.000 πεθαίνουν καθημερινά λόγω ασιτίας.

Σε πολλές περιοχές του Νότιου Σουδάν η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη. Έξι χρόνια μετά την ανεξαρτησία του από το Σουδάν, το Νότιο Σουδάν διαθέτει μόλις 200 χιλιόμετρα ασφαλτοστρωμένων δρόμων, ενώ το μέγεθός του ισοδυναμεί με αυτό της αμερικανικής πολιτείας του Τέξας. Οι συγκρούσεις επίσης δυσχεραίνουν την αποστολή βοήθειας, οι αποθήκες έχουν λεηλατηθεί και πολλοί εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής σκοτωθεί.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass