Εξαπλώνεται νέο φιλο-ευρωπαϊκό κίνημα

Δημοσίευση: 20 Μαρ 2017 7:00

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ένα νέο κίνημα φαίνεται να αφυπνίζει την ευρωπαϊκή συνείδηση των πολιτών της ΕΕ, οι οποίοι βγαίνουν στους δρόμους για να υψώσουν τη φωνή τους υπέρ της Ευρώπης.

Το αντίπαλο δέος στον δεξιό λαϊκισμό. «Pulse of Europe», δηλαδή «Παλμός της Ευρώπης» είναι το όνομα του κινήματος που εξαπλώνεται στην Ευρώπη με αφετηρία την Φρανκφούρτη. Πρόκειται για ένα νέο κίνημα φιλοευρωπαίων που ίδρυσαν οι Ντάνιελ και Ζαμπίνε Ρέντερ. Μέσα σε διάστημα μόλις λίγων μηνών εξήντα πόλεις σε συνολικά οκτώ χώρες συμμετέχουν στα συλλαλητήρια και τις διαδηλώσεις.

Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της Ολλανδίας έχει δώσει ακόμη περισσότερη ώθηση στο φιλοευρωπαϊκό κίνημα, ιδιαίτερα στο κρίσιμο διάστημα πριν από τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας τον Απρίλιο. Ωστόσο η έκβαση των ολλανδικών εκλογών θα πρέπει να αναλυθεί με περισσότερη προσοχή.

«Ο δεξιός λαϊκισμός στην Ευρώπη δεν έχει εξαφανιστεί, ούτε τα προβλήματα της ΕΕ στις μεμονωμένες χώρες» λέει ο εμπνευστής του «Παλμού της Ευρώπης» Ντάνιελ Ρέντερ.

Τώρα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην επόμενη σημαντική εκλογική αναμέτρηση, δηλαδή στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας. Ήδη έχουν ανακοινωθεί συλλαλητήρια στο Παρίσι, το Στρασβούργο, τη Λυών και το Μονπελιέ. Οι εκλογές δεν είναι όμως το μόνο θέμα που απασχολεί το κίνημα όπως εξηγεί ο Ντ. Ρέντερ.

Στην ατζέντα μπαίνει και η κατάσταση στη Μ. Βρετανία, στη Σκωτία, αλλά και στα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Β. Ιρλανδίας: «Σεβόμαστε την απόφαση των ψηφοφόρων, αλλά δεν θέλουμε το Brexit και σκεφτόμαστε ήδη την επανένταξη της Μ. Βρετανίας, η οποία είναι μέρος της ΕΕ».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass