ΟΡΓΙΣΜΕΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ, ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ

Τα «ποτά και γυναίκες» θα «φάνε» τον Ντάισελμπλουμ;

Δημοσίευση: 23 Μαρ 2017 8:01

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

«Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα σχόλια που κάνει» είναι η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διά στόματος του εκπροσώπου της Μαργαρίτη Σχοινά, σχετικά με τα σχόλια του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για τις χώρες της νότιας Ευρώπης σε γερμανική εφημερίδα.


Η δήλωση του Γ. Ντάισελμπλουμ ότι «δεν μπορείς να σπαταλάς τα χρήματα σου σε αλκοόλ και γυναίκες και μετά να ζητάς αλληλεγγύη», η οποία ερμηνεύτηκε ως έμμεση βολή κατά των χωρών της νότιας Ευρώπης, έναντι των οποίων «οι χώρες της βόρειας Ευρώπης έδειξαν αλληλεγγύη», όπως είπε, προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις με τον πορτογάλο πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα, και τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, να ζητούν ανοιχτά την παραίτησή του.
ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΙ
Ο πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες τη «λύπη» του αν όσα είπε πρόσβαλαν κάποιους.
Παράλληλα τόνισε πως δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί, παρά το ότι ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας τον κάλεσε να αποχωρήσει από το αξίωμα μετά τις «ξενοφοβικές» –όπως τις αποκάλεσε– τοποθετήσεις του.
«Λυπάμαι αν κάποιος προβλήθηκε από αυτό το σχόλιο» είπε ενώ συμπλήρωσε ότι «Δεν έχω καμιά πρόθεση να παραιτηθώ».
Πάντως, νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη ενώπιον των ευρωβουλευτών για τις προσβλητικές του δηλώσεις. «Όχι, σίγουρα όχι», απάντησε, σε ευρωβουλευτή που του είπε ότι πρέπει να ζητήσει συγγνώμη στη διάρκεια μιας ακρόασης ενώπιον επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο εκπρόσωπος του Γ.Ντάισελμπλουμ από την άλλη προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις δίνοντας διευκρινίσεις και υποστηρίζοντας ότι ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης δεν επέκρινε κάποια συγκεκριμένη χώρα ή περιοχή.
ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Ο ένας μετά τον άλλον Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι στέλνουν επικριτικές απαντήσεις στις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ.
«Αναρωτιέμαι πραγματικά πώς ένας άνθρωπος με τέτοιες απόψεις μπορεί ακόμη να θεωρείται ικανός να είναι πρόεδρος του Eurogroup», είχε επισημάνει ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ιταλός Τζιάνι Πιτέλα, εκτιμώντας ότι οι δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ ήταν «απρεπείς», «σοκαριστικές» και «μεροληπτικές εις βάρος των χωρών του νότου της Ευρώπης».
Την ίδια ώρα ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και υποψήφιος για την ηγεσία των «Δημοκρατικών» Ματέο Ρέντσι έγραψε στο facebook ότι «όσο νωρίτερα παραιτηθεί ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόσο το καλύτερο».
Επικριτικά σχόλια έκανε και η Επίτροπος της ΕΕ για τον Ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ. «Μπορώ να πω ότι δεν θα τα έλεγα. Και νομίζω ότι είναι λάθος», είπε η Βεστάγκερ σε συνέντευξη Τύπου.
Παρά ταύτα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ερωτηθείς για τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι ο υπουργός κ. Σόιμπλε εκτιμά πολύ το έργο του προέδρου του Eurogroup.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass