ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ

Και μαζί και μόνοι οι «27» της ΕΕ

Δημοσίευση: 27 Μαρ 2017 8:00

ΡΩΜΗ

Οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης 60 χρόνια μετά την ιδρυτική διακήρυξη της ενωμένης Ευρώπης, υπέγραψαν τη «Διακήρυξη της Ρώμης», σε μια επετειακή τελετή που έγινε στο Καπιτώλιο της ιταλικής πρωτεύουσας.

Η υπογραφή της «Διακήρυξης της Ρώμης» έγινε στην ίδια αίθουσα του Καπιτωλίου όπου στις 25 Μαρτίου του 1957, υπεγράφη η ιστορική ιδρυτική διακήρυξη. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπέγραψε τη «Διακήρυξη της Ρώμης», με την πρωτότυπη πένα, την «ίδια πένα», όπως είπε, που χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος του Λουξεμβούργου πριν από 60 χρόνια.

«Υπάρχουν υπογραφές που διαρκούν», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ. Πριν από την υπογραφή, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε του ηγέτες των 27 της ΕΕ, να «αποδείξουν ότι είναι οι ηγέτες της Ευρώπης».

«Η Ένωση μετά τη Ρώμη πρέπει να είναι, περισσότερο από πριν, μια Ένωση ίδιων αρχών, μια Ένωση με εξωτερική κυριαρχία, μια Ένωση πολιτικής ενότητας», τόνισε ενώπιον των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ένωσης, την ώρα που η Βρετανία ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Όπως μεταξύ άλλων αναφέρεται στο κείμενο της Διακήρυξης, «θα προχωρήσουμε ενωμένοι, με διαφορετικούς ρυθμούς και ένταση όπου χρειάζεται, αλλά πάντα προς την ίδια κατεύθυνση, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν, τηρώντας τις Συνθήκες και διατηρώντας πάντα ανοικτή την πόρτα σε εκείνους που θα θελήσουν να συμμετάσχουν αργότερα».

Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η Ευρώπη δεν είναι η Ευρώπη που ονειρευόμαστε, δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε. Δεν υπάρχει, όμως, επίσης αμφιβολία ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος απ' το να παλέψουμε εντός για να την αλλάξουμε», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της επετειακής Συνόδου της Ρώμης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι έθεσε στο επίκεντρο της συζήτησης «το κρίσιμο ερώτημα αν το κοινωνικό κεκτημένο ισχύει και αν αυτό το κοινωνικό κεκτημένο είναι προσβάσιμο από όλες τις χώρες της ΕΕ». 

Τόνισε, επίσης, ότι «σε κάθε περίπτωση, η καταφατική απάντηση των επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της Ευρώπης μας ενθαρρύνει να προχωρήσουμε σε μια μάχη που αφορά τόσο τους εργαζόμενους και τον λαό της Ελλάδας εν γένει, όσο όμως και τους εργαζόμενους και όλους τους λαούς της Ευρώπης».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «παρόλα αυτά εμείς δίνουμε έναν αγώνα και θα συνεχίσουμε να τον δίνουμε για να προστατεύσουμε τις ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης, το κοινωνικό κεκτημένο και να ανακτήσουμε την αξιοπιστία, της πολιτικής, του συνδικαλισμού, των θεσμικών οργάνων της ΕΕ». Είπε, επίσης, ότι ο μεγαλύτερος εχθρός της Ευρώπης είναι η νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια η Ένωση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass