ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ - ΔΕΚΑΔΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ

Φαβορί ο Μακρόν και με στήριξη Ολάντ

Δημοσίευση: 25 Απρ 2017 7:07

ΠΑΡΙΣΙ

Ως το μεγάλο φαβορί για να γίνει ο 8ος πρόεδρος της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας θεωρεί τον Εμανουελ Μακρόν μέτρηση της εταιρίας ipsos, η οποία προέβλεψε με μεγάλη ακρίβεια τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου της αναμέτρησης. Τον Μακρόν προτίθενται να ψηφίσει το 62% των Γάλλων έναντι του 38% που προτιμά την Λεπεν, δίνοντας μια διαφορά 24 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ των δύο μονομάχων.


Ο 39χρονος πολιτικός συγκεντρώνει το 62% των οπαδών του Μελανσόν, ο οποίος δήλωσε ουδετερότητα, το 48% όσων επέλεξαν Φιγιόν και το 79% των ψηφοφόρων του Αμον. Ένα ακόμη εύρημα υπέρ του Μακρόν είναι η αποφασιστικότητα των υποστηρικτών του, αφού το 92% δηλώνει ότι η επιλογή τους είναι οριστική.
Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα χθες το Υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας ο Εμανουέλ Μακρόν εξασφάλισε 24,01% των ψήφων στον πρώτο γύρο, ενώ η Λεπέν το 21,3%. Ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν συγκέντρωσε το 20,01% και ο αριστερός υποψήφιος Ζαν-Λικ Μελανσόν το 19,58%. Οι δύο υποψήφιοι πάντως θα διασταυρώσουν τηλεοπτικά τα ξίφη τους την 3η Μαΐου.

ΥΠΕΡ ΜΑΚΡΟΝ Ο ΟΛΑΝΤ

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 7 Μαΐου, θα ψηφίσει τον κεντρώο ανεξάρτητο Εμανουέλ Μακρόν, επειδή η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν θα συνιστούσε έναν "κίνδυνο" για το μέλλον της χώρας και κάλεσε τον κόσμο να πράξει το ίδιο. "Η παρουσία της άκρας δεξιάς (σ.σ. στον δεύτερο γύρο) για άλλη μια φορά θέτει έναν κίνδυνο για τη χώρα μας. Απέναντι σε έναν τέτοιο κίνδυνο, επιβάλλεται η κινητοποίηση και η σαφήνεια των επιλογών. Από την πλευρά μου, θα ψηφίσω τον Εμανουέλ Μακρόν" είπε ο Ολάντ.
ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ
Είκοσι εννέα άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση έπειτα από αντιφασιστικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Έξι αστυνομικοί και τρεις διαδηλωτές τραυματίστηκαν ελαφρά στη διάρκεια επεισοδίων, ενώ έγιναν 143 προσαγωγές. Πολλές εκατοντάδες αντιφασίστες συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι κατά του κεντρώου υποψήφιου στις προεδρικές εκλογές Εμανουέλ Μακρόν και της υποψήφιας της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν. Οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί προτού γίνουν γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα, έπειτα από έκκληση αντιφασιστικών και αντικαπιταλιστικών κινημάτων.
Παράλληλα περίπου 40 διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε αρκετές άλλες πόλεις, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 2.000 άνθρωποι, σύμφωνα με αστυνομική πηγή. Οι πιο μεγάλες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στη Νάντη και την Τουλούζη, με επεισόδια να σημειώνονται και στις δύο.
ΆΝΟΔΟΣ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
Σημαντική άνοδο σημείωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές χθες στο ξεκίνημα των συναλλαγών, μετά την επικράτηση του κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, περιορίζοντας τους κινδύνους για μεγαλύτερή πολιτική αναταραχή στην ευρωζώνη.
Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραφαν οι μετοχές των γαλλικών εταιριών και τραπεζών, με τον τραπεζικό δείκτη της ευρωζώνης να ενισχύεται πάνω από 5% στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών ενώ τα blue chips στο Παρίσι ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2015.

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΛΟΓΩ ΛΕΠΕΝ

Ακόμα και το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από την θέση του εξετάζει ο δήμαρχος της γαλλικής πόλης Ανεζίν, γιατί οι συμπολίτες του ψήφισαν την Μαρίν Λεπέν. «Είναι καταστροφή. Υπάρχει η πιθανότητα να παραιτηθώ γιατί δεν θέλω να αφιερώσω τη ζωή μου σε μ....» είπε σε άπταιστα... γαλλικά ο Ντανιέλ Ντελομέζ, σχολιάζοντας το 38% που πήρε στην πόλη του η Μαρίν Λεπέν και το ακροδεξιό «Εθνικό Μέτωπο» του οποίου είναι επικεφαλής.

Δεύτερος στην Ανεζίν ήρθε ο αριστερός υποψήφιος Ζαν Λικ Μελανσόν με 19,25%. Η δήλωση έγινε στην γαλλική εφημερίδα «L’Avenir de l’Artois» και αμέσως αναπαράχθηκε χιλιάδες φορές στο διαδίκτυο, στην μεγάλη πλειοψηφία από πολίτες που εξέφρασαν την συμπαράστασή τους στον δήμαρχο.

*Τηλεφωνική επικοινωνία με τον νικητή του 1ου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών, είχε χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας συνεχάρη τον κ. Μακρόν για το αποτέλεσμα, του ευχήθηκε καλή επιτυχία στη μάχη του 2ου γύρου απέναντι στην άκρα δεξιά, και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι με την εκλογή του θα υπάρξει συνέχεια στις στενές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, η οποία διεξήχθη σε φιλικό κλίμα, ο κ. Μακρόν επισήμανε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι στήριξε από την αρχή, ως υπουργός του Φρανσουά Ολάντ, τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς επίσης ότι υποστήριξε την ανάγκη να αλλάξει η στάση απέναντι στην Ελλάδα. «Είναι βέβαιο ότι αν εκλέγω θα δουλέψουμε στενά μαζί να κάνουμε την Ευρώπη να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της γενιάς μας», σημείωσε ο κ. Μακρόν, κατά τις ίδιες πληροφορίες.

*

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass