«Ανακάμπτετε και αυτό είναι εκπληκτικό», είπε ο Ντ. Τραμπ στον Αλ. Τσίπρα

Δημοσίευση: 26 Μαϊ 2017 8:14

«Σε παρακολουθώ», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στον Αλέξη Τσίπρα κατά το ολιγόλεπτο τετ-α-τετ που είχαν πριν την έναρξη της Συνόδου του ΝΑΤΟ. «Ανακάμπτετε και αυτό είναι εκπληκτικό» σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, στην ολιγόλεπτη συνομιλία του με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να προσθέσει: «Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα με υπέροχους ανθρώπους».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απάντησε στα θετικά σχόλια του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αναφέροντας ότι τα καταφέρνουμε μετά από χρόνια κρίσης και βρισκόμαστε σε πολύ σημαντική περίοδο που πρέπει να παρθούν κρίσιμες αποφάσεις για να ενισχυθεί αυτή η θετική πορεία ανάκαμψης της χώρας και της οικονομίας.

Συναντήσεις Αλ. Τσίπρα με ξένους ηγέτες

Ολιγόλεπτες συναντήσεις με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και τον Καναδό ομόλογό του, είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, στο περιθώριο της Συνόδου των ηγετών του ΝΑΤΟ.
Ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε και με την Πρόεδρο της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς.
Επίσης, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για το τρομοκρατικό χτύπημα, στην Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Ο πρωθυπουργός είχε επίσης συνομιλίες με τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου των ηγετών του ΝΑΤΟ.

Στη «σκιά» του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Μάντσεστερ πραγματοποιήθηκε, στις Βρυξέλλες, η συνάντηση αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Ζητούμενο για το ρόλο που καλείται να παίξει ο διεθνής οργανισμός είναι να συνδέει -σε ισότιμη βάση- τις δυο πλευρές του Ατλαντικού και να ενισχύει τη συλλογική ασφάλεια, συνεισφέροντας στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Σύμφωνα με την πάγια κυβερνητική θεώρηση, η Ελλάδα συνιστά πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την ευρύτερη παρευξείνια γειτονιά. Επιπλέον, η Αθήνα συμμερίζεται την ανάγκη δικαιότερου επιμερισμού των αμυντικών βαρών.

Ενώ αποδίδεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, η οποία θα πρέπει να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο εξασφάλισης της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, αλλά δεν θα πρέπει να λάβει χαρακτήρα αντι-ισλαμικό ή να αποτελέσει δράση κατά οιουδήποτε μουσουλμανικού πληθυσμού ή χώρας.

Η Αθήνα ταυτοχρόνως προωθεί την ενίσχυση του Μεσογειακού Διαλόγου, με στόχο την ενδυνάμωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αλβανό ομόλογο του Έντι Ράμα. Με βάση τις ως τώρα πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα έχει άλλες συναντήσεις, παρά μόνο ολιγόλεπτες επαφές. Συνοδεύεται, τέλος, από τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, Πάνο Καμμένο και Νίκο Κοτζιά αντιστοίχως, όπως άλλωστε όλοι οι ηγέτες που συμμετέχουν στη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Η πρώτη παρουσία Τραμπ στην Ευρώπη

Η σύνοδος του ΝΑΤΟ θα είναι η πρώτη όπου θα μετάσχει ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Τον Αμερικανό πρόεδρο υποδέχθηκαν ήδη στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ήταν η πρώτη συνάντηση του Τραμπ με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία έχει επικρίνει έντονα στο παρελθόν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένει από τους εταίρους μεγαλύτερη οικονομική και στρατιωτική συμμετοχή για την καταπολέμηση του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass