ΙΣΠΑΝΙΑ:

O ISIS ανέλαβε την ευθύνη και για την Καμπρίλς

Δημοσίευση: 20 Αυγ 2017 15:41

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ
Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη και για την επίθεση που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στην πόλη Καμπρίλς, στην Καταλονία, όπως μετέδωσε το Amaq, που πρόσκειται στους τζιχαντιστές.
O ISIS είχε αναλάβει μέχρι τώρα την ευθύνη μόνο για την πολύνεκρη επίθεση στη Βαρκελώνη.


Στην νέα ανάληψη ευθύνης αναφέρει πως «δύο αποσπάσματα τζιχαντιστών» διέπραξαν τις δύο επιθέσεις που είχαν ως στόχο «συγκεντρώσεις των σταυροφόρων».
«Ένα πρώτο απόσπασμα χρησιμοποίησε ένα όχημα εναντίον μιας συγκέντρωσης σταυροφόρων στη συνοικία Ράμπλα της Βαρκελώνης, κατόπιν ανέτρεψε δύο αστυνομικούς σε ένα μπλόκο αφού επιτέθηκε με όπλα σε ένα μπαρ κοντά στη Ράμπλα. Δεύτερο απόσπασμα παρέσυρε τους σταυροφόρους με φορτηγάκι στην Καμπρίλς», γράφει η ανακοίνωση.
Το απόγευμα της Πέμπτης, ένα λευκό φορτηγάκι παρέσυρε δεκάδες πεζούς στην καρδιά της Βαρκελώνης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 13 άνθρωποι. Ο οδηγός του διέφυγε με τα πόδια.
Περίπου οκτώ ώρες αργότερα ένα Audi A3 όρμησε με ταχύτητα εναντίον των πεζών στην παραλιακή λεωφόρο του Καμπρίλς, 120 χιλιόμετρα νότια της Βαρκελόνης.
Το όχημα συγκρούστηκε με ένα περιπολικό της αστυνομίας και ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι πέντε άνδρες που επέβαιναν σ’ αυτό. Μία γυναίκα σκοτώθηκε και έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι δύο αστυνομικοί παρασύρθηκαν από ένα αυτοκίνητο το βράδυ της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια ελέγχων στη Βαρκελώνη.
Δεν ήταν όμως σε θέση να διευκρινίσει αν το επεισόδιο αυτό συνδεόταν με την επίθεση στη Ράμπλα. Ο άνθρωπος ο οποίος οδηγούσε το φορτηγάκι που έπεσε πάνω σε πλήθος στη Βαρκελώνη, πιθανόν είναι ακόμη ζωντανός και διαφεύγει ακόμη τη σύλληψη, ανακοίνωσε η ισπανική αστυνομία, διαψεύδοντας δημοσιεύματα των ΜΜΕ κατά τα οποία ο δράστης σκοτώθηκε στο Καμπρίλς.
Ο Τζουζέπ Λιουίς Τραπέρο, επικεφαλής της αστυνομίας της Καταλονίας, τόνισε πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου ήταν ανάμεσα στους πέντε ανθρώπους οι οποίοι σκοτώθηκαν.
«Ο πυρήνας έχει εξαρθρωθεί»
Πάντως, οι ισπανικές αρχές θεωρούν ότι ο πυρήνας που ευθύνεται για τις επιθέσεις στην Καταλονία έχει εξαρθρωθεί πλήρως, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο.
Η Ισπανία θα διατηρήσει το επίπεδο συναγερμού στη βαθμίδα 4, δηλαδή μία βαθμίδα κάτω από το μέγιστο επίπεδο που θα σήμαινε ότι επίκειται μια τρομοκρατική επίθεση, μετά τις δύο επιθέσεις που σημειώθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Καταλονία, πρόσθεσε ο υπουργός.
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι οι αρχές θα ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας σε περιοχές όπου συγκεντρώνονται μεγάλα πλήθη και σε τουριστικά σημεία.
Οι επιθέσεις στην Καταλονία είναι οι πρώτες στην Ισπανία για τις οποίες αναλαμβάνει την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος.
Ο ISIS και στο Σουργκούτ
Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με μαχαίρι στην πόλη Σουργκούτ της Σιβηρίας, όπου ένας 23χρονος νεαρός τραυμάτισε οκτώ ανθρώπους, μετέδωσε το «πρακτορείο» Amaq, το προπαγανδιστικό όργανο των τζιχαντιστών, αν και οι ρωσικές αρχές δήλωσαν πως δεν «έβλεπαν» τρομοκρατική ενέργεια.
Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας έκαναν γνωστό ότι ο δράστης, κάτοικος της περιοχής γεννημένος το 1994, σκοτώθηκε από αστυνομικούς και ότι αντιμετωπίζουν το συμβάν ως απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass