ΣΕ ΕΡΓΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ ΣΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Βρέθηκαν πίνακες και προτομές του Χίτλερ

Δημοσίευση: 21 Σεπ 2017 16:58

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Ζωγραφικοί πίνακες, προτομές και ανάγλυφα από την εποχή της ναζιστικής κατοχής στην Αυστρία (1938-1945), ανακαλύφθηκαν στα υπόγεια της αυστριακής Βουλής με την τωρινή έναρξη των εργασιών γενικής εσωτερικής ανακαίνισής της. Οι εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν τρία χρόνια, ενώ όλες οι υπηρεσίες της και η λειτουργία της έχουν ήδη μεταφερθεί για το μεταβατικό στάδιο σε πτέρυγα των πρώην χειμερινών ανακτόρων του Χόφμπουργκ.


Το μεγαλοπρεπές κτίριο της αυστριακής Βουλής στη Βιέννη, έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα Θεοφίλου Χάνσεν σε ελληνικό νεοκλασικό ρυθμό, με το τεράστιο άγαλμα της θεάς Αθηνάς να δεσπόζει στην είσοδό της και τα αγάλματα αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων στην πρόσοψή του, ήταν στη διάρκεια της γερμανοναζιστικής κατοχής της Αυστρίας, έδρα του «γκάουλαϊτερ» (ΣΣ του περιφερειακού κομματικού αρχηγού του γερμανικού εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος).
Η τωρινή ανακάλυψη στα υπόγεια του κτιρίου αφορά κιβώτια όπου βρέθηκαν πέντε μεγάλοι ζωγραφικοί πίνακες, στους οποίους απεικονίζεται μεταξύ άλλων ο μεγαλύτερος εγκληματίας στην ιστορία της ανθρωπότητας, ο Αδόλφος Χίτλερ, δύο προτομές και ένα γλυπτό.
«Η ανακάλυψη αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της ανελλιπούς διαχείρισης της ναζιστικής ιστορίας του κτιρίου της Βουλής», τόνισε σε δηλώσεις της η πρόεδρος της αυστριακής Βουλής Ντόρις Μπούρες.
Σημειώνεται πως η διακοπή της λειτουργίας της αυστριακής Βουλής δεν έγινε με την εισβολή των ναζιστικών στρατευμάτων στις 12 Μαρτίου του 1938, αλλά είχε συντελεστεί πολύ νωρίτερα ήδη από τις 4 Μαρτίου του 1933, όταν η Βουλή είχε διαλυθεί και καταργηθεί από το χριστιανοφασιστικό καθεστώς του καγκελαρίου Ενγκελμπερτ Ντόλφους, το οποίο θεωρείτο υποχείριο της φασιστικής δικτατορίας του Μπενίτο Μουσολίνι στην Ιταλία και το οποίο αναφέρεται από πολλούς ιστορικούς ως «Αυστροφασισμός».
Αρχικά, αμέσως μετά την προσάρτηση της Αυστρίας, στο κτίριο της αυστριακής Βουλής εγκαταστάθηκε το γραφείο του Γιόζεφ Μπιούρκελ, επιτρόπου του Γ’ Ράιχ για την «επανένωση» της Αυστρίας με το γερμανικό Ράιχ, ενώ αργότερα, το 1939, μετακόμισε εκεί και η έδρα του «γκάουλαϊτερ».
Οπως επισημαίνει ο ιστορικός Μπέρτραντ Περτς, η εγκατάσταση των ναζιστικών αυτών υπηρεσιών δεν υπήρξε ένα απλό γραφειοκρατικό γεγονός για τους ναζιστές, αλλά στην πραγματικότητα επρόκειτο για τη μετατροπή του κτιρίου της αυστριακής Βουλής σε κέντρο του καθεστώτος βίας.
Στο πλαίσιο έρευνας αναζητούνται απαντήσεις στα ερωτήματα, όπως, γιατί επελέγη το κτίριο της Βουλής και δεν κατασκευάστηκε ειδικό κτίριο για τον «γκάουλάιτερ» ή τι άφησαν πίσω τους οι ναζιστές, εάν υπήρξαν αρχιτεκτονικές αλλαγές στο κτίριο, πώς συντελέστηκε η μετάβαση από το ναζιστικό καθεστώς στη Δεύτερη Αυστριακή Δημοκρατία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass