Ζητά 7 δισ. Ευρώ αποζημίωση για διαζύγιο

Δημοσίευση: 10 Ιουν 2015 8:19

ΜΟΣΧΑ

Σε πονοκέφαλο φαίνεται ότι εξελίσσεται για τον πλουσιότερο άνθρωπο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Ποτάνιν το διαζύγιο που πήρε πέρυσι καθώς η πρώην σύζυγός του Ναταλία Ποτάνινα διεκδικεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, το ήμισυ της περιουσίας του που ανέρχεται στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσιεύει το CNN στην ιστοσελίδα του, ο διακανονισμός που προσέφερε ο Ποτάνιν στην επί 30 έτη συμβία του περιλάμβανε μηνιαία διατροφή ύψους 250.000 δολαρίων καθώς και ακίνητα στη Μόσχα, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Η ίδια όμως ισχυρίζεται ότι πήρε μόνο ένα μέρος από αυτά που δικαιωματικά της ανήκουν. Τα πραγματικά πλούτη του Ποτάνιν βρίσκονται σε offshore εταιρίες, υποστηρίζει η Ναταλία η οποία ξεκίνησε μια διεθνή δικαστική διαμάχη προκειμένου να τα αποκτήσει.

Ο Βλαντίμιρ Ποτάνιν διαχειρίζεται τη μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρία παραγωγής νικελίου, την Norilsk Nickel. Η εταιρία, ένα από τα πετράδια στο στέμμα της ρωσικής βιομηχανίας με τρέχουσα αξία άνω των 30 δισεκ. δολαρίων, ανήκει κατά 30% στον Ποτάνιν.

Ο επιχειρηματίας ήταν ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της ρωσικής υποψηφιότητας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 στο Σότσι, ενώ επένδυσε μεγάλα κεφάλαια για την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού. Παράλληλα, ελέγχει μια εταιρία μεταφορών και υποδομών, μια φαρμακευτική εταιρία και μια εταιρία λειτουργίας χειμερινού τουριστικού θέρετρου.

Η Ναταλία λέει ότι της ανήκει η μισή από την επιχειρηματική αυτοκρατορία του πρώην συζύγου της καθώς σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία ό,τι αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια του έγγαμου βίου θα πρέπει να μοιραστεί εξ ημισείας στους δύο συζύγους.

Με το ήμισυ των 15 δισεκ. δολαρίων, η Ναταλία Ποτάνινα θα μπορεί να αγοράσει όχι μία αλλά δύο φορές την ομάδα των New York Yankees, τέσσερα παλάτια σαν το Μπάκιγχαμ, ή 14 σούπερ τζάμπο της Airbus. Η ίδια, ωστόσο, δεν έχει αποφασίσει πώς θα ξοδέψει τα χρήματα εάν κερδίσει τη δικαστική διαμάχη.

Είναι, ωστόσο, αρκετά ξεκάθαρη σε σχέση με το τι θα κάνει με την Norilsk Nickel.

«Θέλω να δώσω τις μετοχές μου στο κράτος. Θέλω να αποφύγω εταιρικές διαμάχες. Θέλω ένα τέτοιο μεγάλο στρατηγικό κομμάτι να είναι υπό δημόσιο έλεγχο» δήλωσε στο CNN.

Παράλληλα, είπε ότι το διαζύγιο ήταν επίπονο. «Νιώθω προσβεβλημένη έπειτα από 30 χρόνια κοινού βίου» είπε. «Τον αγάπησα τόσο πολύ, ήταν ένα μεγάλο προσωπικό δράμα για εμένα».

Το πρώην ζεύγος έχει τρία παιδιά. Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Ποτάνιν έχει ξαναπαντρευτεί.

Ο δικηγόρος του δήλωσε ότι η συμφωνία που έχει προταθεί στην Ναταλία θα πρέπει να θεωρείται «υπεραρκετή». Η προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία για τις διεκδικήσεις της Ναταλίας έχει οριστεί για την 1η Ιουλίου.

Πριν από το διαζύγιο, ο Ποτάνιν είχε υποσχεθεί να δώσει τουλάχιστον το μισό της περιουσίας του σε φιλανθρωπίες.

«Το βλέπω και ως ένα τρόπο για να προφυλάξω τα παιδιά μου από το βάρος του υπερβολικού πλούτου, που ίσως τους στερήσει τα κίνητρα για να καταφέρουν κάτι μόνοι τους στη ζωή τους» δήλωσε ο Ποτάνιν όταν προσυπέγραψε την καμπάνια The Giving Pledge, που βασίστηκε σε μια πρωτοβουλία του Γουόρεν Μπάφετ, του Μπιλ και της Μελίντα Γκέιτς, προκειμένου οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη να δώσουν τουλάχιστον το ήμισυ της περιουσίας τους για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ο Ποτάνιν δεν είναι ο μόνος Ρώσος ολιγάρχης που καλείται να πληρώσει ένα υπέρογκο ποσό για να αποδεσμευτεί από τα δεσμά του γάμου. Πέρυσι, η σύζυγος του δισεκατομμυριούχου Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας AS Monaco, έλαβε το ποσό των 4,5 δισεκ. δολαρίων για το διαζύγιό τους.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass