ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ: ΘΑ ΑΔΕΙΑΣΩ ΕΝΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΟΥΖΟ ΟΤΑΝ ΒΓΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

«Oλα ευκολότερα με Τσίπρα - Τσακαλώτο»

Δημοσίευση: 13 Ιαν 2018 15:08

ΛΟΝΔΙΝΟ
Στην ταραχώδη περίοδο του 2015 για την Ελλάδα, στον Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και στις σχέσεις με τον σημερινό υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο αναφέρεται ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στην τελευταία του συνέντευξη ως επικεφαλής του Eurogroup.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στους Financial Times, σημειώνει ότι όλα έγιναν πιο εύκολα για την Ελλάδα με Τσίπρα και Τσακαλώτο.
«Ο πρωθυπουργός Τσίπρας και φυσικά ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχουν αλλάξει εντελώς τη σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Σχεδόν όλα ήταν ευκολότερα από τότε... Είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.


Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Ντάισελμπλουμ λέει πως παρά τις φήμες ότι οι Γερμανοί ήταν εκείνοι που ήθελαν Grexit το καλοκαίρι του 2015, όταν τα πράγματα με την Ελλάδα έδειχναν να φτάνουν σε αδιέξοδο, ήταν χώρες της κεντρικής και της νοτιοανατολικής Ευρώπης εκείνες που το ζητούσαν.
Πολλές από αυτές, λέει ο Ολλανδός πρώην υπουργός Οικονομικών, έχουν χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα από την Ελλάδα και είχαν χάσει την υπομονή τους με την Αθήνα.
«Πίσω από τη στάση της Γερμανίας ήταν μια σειρά χώρες που απλώς έλεγαν «ως εδώ. Δεν έχουμε άλλη εμπιστοσύνη. Δεν θέλουμε άλλες συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Θέλουμε να μιλήσουμε για το plan B» ανέφερε, και τόνισε ότι ο ίδιος ποτέ δεν υπήρξε υπέρμαχος του Grexit, το οποίο θεωρεί «πραγματικά ζημιογόνο» και «τεράστιο λάθος».
Παραδέχεται, τέλος, πως κάποια από τα μέτρα που ελήφθησαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων ήταν «υπερβολικά».
Θα αδειάσω ένα μπουκάλι ούζο...
Εξ άλλου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο London School of Economics είπε χαρακτηριστικά:«Ενας Έλληνας φίλος, μου χάρισε ένα μπουκάλι ούζο, πριν από λίγο καιρό. Αυτό το μπουκάλι βρίσκεται στο γραφείο μου. Είναι κλειστό. Τον Αύγουστο, τη μέρα που η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα, αυτό το μπουκάλι ούζο θα αδειάσει».
Όπως μετέφερε στον «Real fm 97,8» ο ανταποκριτής στο Λονδίνο, Ισαάκ Καριπίδης, ο Ολλανδός πολιτικός, μια μόλις μέρα πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του, παραδέχθηκε ότι έχει κάνει λάθη και τόνισε ότι έχει μετανιώσει για ορισμένα πράγματα, ενώ δεν δίστασε να ζητήσει συγγνώμη για παλιότερη δήλωσή του, με την οποία υποστήριζε ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου ξοδεύουν τα χρήματα τους σε ποτά και γυναίκες.
Αναφερόμενος στο γεγονός, ότι σε ολόκληρη την Ευρωζώνη διασώθηκαν οι τράπεζες σε βάρος των φορολογουμένων, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε, ότι «η διάσωση των τραπεζών με αυτό τον τρόπο είχε μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο».
Επιπλέον δήλωσε, ότι ήταν λάθος του που επέτρεψε τα δύσκολα μέτρα να μην μπουν στην αρχή του μνημονίου. «Όταν το δεύτερο πρόγραμμα έφτασε στο τέλος του, δηλαδή στο τέλος του ’14, υπήρχαν ακόμη πολλά αμφιλεγόμενα πράγματα να γίνουν. Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν είχε το πολιτικό σθένος να τα προωθήσει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Για τη σημερινή κυβέρνηση υπογράμμισε, ότι «μετά την κρίση του ’15, συνεργάζεται πολύ καλά μαζί της και ότι είναι πλέον πολύ αφοσιωμένη να ξαναφέρει την Ελλάδα, οικονομικά και πολιτικά, στην καρδιά της Ευρωζώνης».
Για την σχέση του με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε, ότι «ο τελευταίος δεν είχε σεβασμό για κανέναν εντός του Eurogroup, εκτός από τον κ. Σόιμπλε» και υποστήριξε, πως «στους πέντε μήνες της υπουργίας Βαρουφάκη, καταθέσεις και επενδύσεις άρχισαν να φεύγουν από την Ελλάδα, με αποτέλεσμα την κάθετη πτώση της ελληνικής οικονομίας».
Μιλώντας για την Ελλάδα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σχολίασε, «πως χρειάζονται περαιτέρω μεταρρυθμιστικές προσπάθειες» ενώ δήλωσε πως «δεν είναι αντίθετος σε έναν ενισχυμένο ρόλο για τον ESM στη στήριξη των χωρών που δέχονται οικονομικό πλήγμα».
Τέλος, ο κ. Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε «πραγματικά καταστροφικό» και ένα «τεράστιο λάθος» την τυχόν έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, άποψη την οποία, όπως είπε, ουδέποτε υποστήριξε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass