«ΛΑΔΙ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ» ΓΙΑ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ ΡΙΧΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Δεν θα επιτρέψουμε «μονομερείς» έρευνες

Φεύγει για Μαρόκο το γεωτρύπανο - Δεν αποχωρεί η ΕΝΙ

Δημοσίευση: 23 Φεβ 2018 15:12

ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στην Κύπρο «μονομερείς» έρευνες στον θαλάσσιο χώρο του νησιού, διεμήνυσε με δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Μπεράκ Αλμπαϊράκ, ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά» αναφορικά με τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Την ίδια ώρα, ο δευθύνων σύμβουλος της ιταλικής εταιρίας διαβεβαιώνει πως η ENI δεν θα εγκαταλείψει την περιοχή, ωστόσο το γεωτρύπανο πρόκειται να μεταφερθεί στο Μαρόκο.


Μιλώντας σε φόρουμ για την ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Αλμπαϊράκ ξεκαθάρισε ότι η Άγκυρα θα μπλοκάρει την έρευνα για υδρογονάνθρακες από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου, συνδέοντας τις έρευνες με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
«Μέχρι χθες η εποικοδομητική και υπομονετική στάση της Τουρκίας γινόταν αντιληπτή ως μια παθητική στάση αλλά εμείς τα τελευταία δύο χρόνια κάναμε μια σημαντική διαφοροποίηση σε αυτή τη διαδικασία και είπαμε ότι ο πλούτος και όλα γύρω από την Κύπρο ανήκουν στους Κυπρίους. Αν εσείς εδώ προσπαθήσετε να δημιουργήσετε τετελεσμένα, δεν θα το επιτρέψουμε. Δεν είναι μια λογική και σοφή διαδικασία και η Τουρκία έχει θέσει επί τάπητος τη στάση της» πρόσθεσε.
ΦΕΥΓΕΙ ΓΙΑ ΜΑΡΟΚΟ ΤΟ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟ
Στην προγραμματισμένη γεώτρηση σε κυπριακά χωρικά ύδατα και στο μπλόκο από μέρους τουρκικών στρατιωτικών πλοίων αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ENI, Κλάουντιο Ντεσκάλτσι.
«Η ΕΝΙ δεν αποσύρεται από τις ερευνητικές εργασίες στα ανοιχτά της Κύπρου όπου τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν μπλοκάρει το γεωτρύπανο. Το γεωτρύπανο θα μεταφερθεί σε άλλη περιοχή, πιθανότατα στο Μαρόκο» ανέφερε, χωρίς να προσδιορίσει χρονικά την αποχώρησή του. Ο ίδιος, αφού τόνισε ότι η εταιρία ανέμενε εντός της ΑΟΖ για αρκετό χρονικό διάστημα, σημείωσε ότι εκ των πραγμάτων το γεωτρύπανο θα πρέπει να μεταφερθεί στο Μαρόκο. «Το γεωτρύπανο θα επιστρέψει, αναμένοντας ωστόσο ότι η διεθνής διπλωματία (ΕΕ, τουρκική, ελληνική και κυπριακή) θα βρει μια λύση.
ΔΕΝ ΑΠΟΧΩΡΕΙ Η ΕΝΙ
Ο CEO της ΕΝΙ παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η εταιρία δεν φεύγει από την περιοχή. «Είμαστε συνηθισμένοι να αντιμετωπίζουμε πιθανές διενέξεις. Όλα εξαρτώνται από τις δύο πλευρές (Βορρά και Νότου). Έχουμε άδειες που διαρκούν πολλά χρόνια. Εάν υπάρχουν εμπόδια σταματάει ο χρόνος, ωστόσο δεν φύγαμε ούτε από τη Λιβύη ούτε από άλλες χώρες όπου υπήρχαν περίπλοκες καταστάσεις».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass