Αριστερόχειρα καγκουρό

Δημοσίευση: 21 Ιουν 2015 8:00

 

Σίδνεϊ

Παρατηρήσεις σε άγρια καγκουρό στην Αυστραλία δείχνουν να διαψεύδουν την ιδέα ότι η δεξιοχειρία και η αριστεροχειρία είναι χαρακτηριστικό μόνο του ανθρώπου και των πρωτευόντων θηλαστικών.

Έρευνα που δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση Current Biology διαπιστώνει ότι δύο είδη δίποδων καγκουρό προτιμούν να χρησιμοποιούν το αριστερό μπροστινό πόδι για να πιάνουν την τροφή, να καθαρίζουν τη μουσούδα, να λυγίζουν κλαδιά ή άλλες δραστηριότητες.

Η προτίμηση που δείχνουν στο ένα άκρο είναι συγκρίσιμη με αυτή που παρατηρείται στον άνθρωπο, αναφέρει η ομάδα του Γέγκορ Μαλάσιτσεφ στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης.

Εξίσου «αριστερόποδο» φαίνεται ότι είναι και ένα είδος μακρύποδα, στενού συγγενή των καγκουρό, ο οποίος περπατά κι αυτός στα δύο πόδια, ενώ αντίθετα τα δενδρόβια καγκουρό της Αυστραλίας και της Τασμανίας δεν δείχνουν να έχουν προτίμηση.

Τα ευρήματα προκαλούν έκπληξη, λένε οι ερευνητές, καθώς στον εγκέφαλο των μαρσιποφόρων θηλαστικών δεν υπάρχει η γέφυρα που συνδέει τα δύο εγκεφαλικά ημισφαίρια.

Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα καταρρίπτει την ιδέα ότι η προτίμηση για το ένα από τα δύο μπροστινά άκρα εξελίχθηκε μόνο στα πρωτεύοντα θηλαστικά όπως ο άνθρωπος και ο χιμπατζής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass