Διπλό «χαστούκι» από ΗΠΑ και ΔΝΤ στην Τουρκία

«ΆΓΡΙΟ» ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΓΚΑΡΝΤ

Δημοσίευση: 26 Μαϊ 2018 18:40

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Η συνεργασία με τη Ρωσία και η αγορά των S-400, η επιθετική ρητορική του Ερντογάν κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για την υπόθεση της Συρίας και η κατρακύλα της τουρκικής λίρας στα διεθνή χρηματιστήρια, φέρονται να δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα εναντίον της Άγκυρας, το οποίο δεν αποκλείεται να «σκάσει» με απρόβλεπτες συνέπειες, μετά και το νέο διπλό «χαστούκι» από την Ουάσιγκτον και τη διευθύντρια του IMF Κριστίν Λαγκάρντ.


Προχθες η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, το οποίο περιλαμβάνει τροπολογία που προβλέπει το πάγωμα παράδοσης αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία.
Χθες τη σκυτάλη πήρε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζάς της, καθώς η σύγχυση που δημιουργήθηκε, οδήγησε στην κατρακύλα της λίρας. Τα ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με το αν η κεντρική τράπεζα είναι απαλλαγμένη από πολιτικές παρεμβάσεις δημιούργησαν μία αίσθηση αβεβαιότητας στους επενδυτές, θέτοντας υπό πίεση το τουρκικό νόμισμα, δήλωσε η Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Bloomberg στην Αγία Πετρούπολη.
Η κρίση της λίρας κυριάρχησε στην Τουρκία αυτό τον μήνα, καθώς ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα έχει μεγαλύτερη αρμοδιότητα στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής, αν επανεκλεγεί τον επόμενο μήνα. Ο Ερντογάν είχε αντιταχθεί επανειλημμένα σε κάθε κίνηση για αύξηση των επιτοκίων, αποκαλώντας αυτά ως «τη μητέρα όλων των δεινών», ενώ επενδυτές και οικονομολόγοι υποστήριζαν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η πτώση. Στη συνέχεια, ο Ερντογάν δεσμεύθηκε να ακολουθήσει τις διεθνείς αρχές για τη νομισματική πολιτική και την Τετάρτη η τουρκική κεντρική τράπεζα αύξησε τα βασικά επιτόκιά της κατά 300 μονάδες βάσης (3 ποσοστιαίες μονάδες) στο 16,5% σε μία έκτακτη συνεδρίαση, μετά από τρεις εβδομάδες μίας σε μεγάλο βαθμό αυτοπροκληθείσας αναταραχής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass