ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Οι φυτείες μπανάνας απειλούνται ξανά

Δημοσίευση: 19 Ιουν 2018 16:55

ΛΟΝΔΙΝΟ
Κίτρινο, γευστικό, θρεπτικό και σε έλλειψη: Η μπανάνα απειλείται και η επιστήμη έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την αποκατάσταση της παγκόσμιας τροφοδοσίας σε μπανάνα. Είναι ενδεικτικό πως η «βιομηχανία» μπανάνας αποφέρει 13 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. 

Ωστόσο, η παγκόσμια αλυσίδα προμήθειας μπανάνας κινδυνεύει να διαρραγεί, λόγω μιας λοιμώδους νόσου που προσβάλλει τις φυτείες της Αυστραλίας, της νοτιοανατολικής Ασίας και περιοχών της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
Οι ειδικοί προειδοποιούν πως ο μύκητας, γνωστός ως «μαρασμός φουζάριου» (fusarium wilt) ή νόσος του Παναμά, πιθανώς να εξαπλωθεί στη Λατινική Αμερική - κοινώς, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα μπανάνας διεθνώς.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της κάβεντις, της πιο κοινής ποικιλίας μπανάνας που εξάγεται κατά 99,9% στον δυτικό κόσμο και που ήρθε να αντικαταστήσει μία πολύ πιο γευστική ποικιλία, την Γκρος Μισέλ, που αφανίστηκε από την ίδια νόσο τη δεκαετία του ’50.
Οι επιστήμονες έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για τη δημιουργία μιας ανθεκτικότερης ποικιλίας που θα συμβάλλει στη διατήρηση των καλλιεργειών. Μετά την εξασφάλιση 10 εκατομμυρίων δολαρίων από ιδιώτες επενδυτές, ερευνητές της νεοσύστατης εταιρείας Tropic Biosciences με έδρα το Νόριτς χρησιμοποιούν μία μέθοδο γονιδιακής επεξεργασίας για την ανάπτυξη ανθεκτικότερης εκδοχής της κάβεντις.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, η νέα ποικιλία που θα χρειάζεται λιγότερα μυκητοκτόνα και θα είναι υψηλότερης απόδοσης για τους αγρότες, δεν θα είναι πιο ανθεκτική μόνο στις ασθένειες αλλά και στην περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass