Αποκαλύφθηκε άγνωστη φυλή στη ζούγκλα του Αμαζονίου

ΤΟ FUNAI ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

Δημοσίευση: 25 Αυγ 2018 18:34

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ
Ένα drone κατέγραψε σε βίντεο μία άγνωστη έως σήμερα φυλή του ζει στη ζούγκλα του Αμαζονίου, σύμφωνα με το βραζιλιάνικο National Indian Foundation. Τα πλάνα, που δόθηκαν στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα, δείχνουν μία ομάδα ατόμων να περπατά σε ένα ξέφωτο μέσα στην πυκνή βλάστηση. Ένας κρατά ένα δόρυ ή κάποιου είδους κοντάρι, ενώ εμφανίζονται και τέσσερις-πέντε άλλοι.


Κανένα από τα μέλη της φυλής δεν αντιλήφθηκε την παρουσία του drone, καθώς πετούσε σε μεγάλο υψόμετρο, πάνω από τα δέντρα. Το National Indian Foundation, γνωστό και ως Funai, έχει αναλάβει την προστασία των φυλών που ζουν στην ζούγκλα. Πολλοί από τους αυτόχθονες έχουν δει τα σπίτια τους να καταστρέφονται λόγω της αποικιοκρατίας, ενώ σημαντικοί είναι και οι κίνδυνοι που προκύπτουν από τις ασθένειες που τους μεταδίδουν οι ξένοι. Η Funai «είναι η μόνη κυβερνητική οργάνωση στον κόσμο που έχει αφιερωθεί στην προστασία των αυτοχθόνων, οι οποίοι έχουν μικρή ή απολύτως καμία επαφή με την τοπική κοινότητα ή άλλες φυλές», όπως αναφέρει η ΜΚΟ Survival International, που δρα υπέρ των δικαιωμάτων των ιθαγενών.  
Η ομάδα του Funai κατάφερε να τραβήξει τα πλάνα της νέας φυλής, μετά από ένα δύσκολο ταξίδι.
Στην περιοχή πλησίον του ποταμού Τζαβάρι ζουν οκτώ φυλές ιθαγενών που έχουν κάποια επαφή με τον κόσμο και ακόμη 11 που είναι απολύτως απομονωμένες.ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Σύμφωνα με την Survival International, περισσότερες από 100 φυλές ιθαγενών ανά τον κόσμο ζουν σε απόλυτη απομόνωση. Παρότι οι αποικιοκρατικές κυβερνήσεις επιχειρούν και καταφέρνουν – αρκετές φορές – να αποκτήσουν επαφές με τους αυτόχθονες, οι ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους αυτής της πρακτικής και προτρέπουν να αποφασίζουν οι ίδιες οι φυλές αν θέλουν να γνωρίσουν τον πολιτισμό.
Τον περασμένο Ιούλιο, μία επιδημία ιλαράς που έπληξε την ημι-απομονωμένη φυλή Yanomami, η οποία ζει στον Αμαζόνιο στα σύνορα Βραζιλίας – Βενεζουέλας, έστειλε στο νοσοκομείο δεκάδες ιθαγενείς και έβαλε εκατοντάδες άλλους σε θανάσιμο κίνδυνο.
Πλην των κινδύνων για την υγεία όμως, ο σύγχρονος άνθρωπος πρέπει να αντιληφθεί πως είναι πολλοί οι αυτόχθονες που δεν ενδιαφέρονται καθόλου να γνωρίσουν τον πολιτισμό.
Απόδειξη αυτού είναι ο ένας και μοναδικός επιζών φυλής που κατοικεί στα βορειοδυτικά της Βραζιλίας. Η Funai τον μελετούσε για πολύ μεγάλο διάστημα, ενίοτε του άφηνε και φαγητό σε σημεία από τα οποία γνώριζε ότι θα περάσει, όμως δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον να έρθει σε επαφή με κανέναν άνθρωπο. Τα μέλη της φυλής του είχαν – πιθανότατα – δολοφονηθεί από ξυλοκόπους, πράγμα που εξηγεί την αποστροφή του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass