«Aλωνίζουν» στα Στενά της Μάγχης ρωσικά υποβρύχια

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΥΤΗ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΩΝ

Δημοσίευση: 11 Σεπ 2018 15:34

Λ0ΝΔΙΝΟ
Ρωσικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια με υπερσύγχρονη τεχνολογία αποφυγής εντοπισμού από τα εχθρικά ραντάρ εισέρχονται «αόρατα» και ανενόχλητα σε χωρικά ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως μεταδίδουν βρετανικές εφημερίδες.

Τα υποβρύχια κλάσης Borey και Yasen του Πούτιν πλέουν τόσο αθόρυβα, που δεν μπορούν να εντοπιστούν από τις βρετανικές ανθυποβρυχιακές υπηρεσίες άμυνας. Πιστεύεται ότι έχουν διενεργήσει αποστολές εντοπισμού βρετανικών υποβρυχίων καθώς απέπλεαν τα τελευταία από την άκρως απόρρητη βάση Φάσλεϊν στη Σκωτία, ενώ χαρτογράφησαν ζωτικής σημασίας υποβρύχια καλώδια τηλεπικοινωνιών και μεταφοράς ενέργειας στα Στενά της Μάγχης, τα οποία αν καταστραφούν θα βυθίσουν στο χάος τη Βρετανία.
Από το 2015 τα ρωσικά υποβρύχια έχουν δεκαπλασιάσει τις εμφανίσεις τους σε βρετανικά χωρικά ύδατα, ενώ η Μόσχα εντείνει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες ανά την υφήλιο.
Τον περασμένο μήνα τουλάχιστον δύο ρωσικά πολεμικά σκάφη πέρασαν από τα Στενά της Μάγχης προς τον Ατλαντικό Ωκεανό.
Στο βρετανικό υπουργείο Άμυνας οι κινήσεις αυτές έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία. «Πιστεύουμε ότι ένα συγκεκριμένο ρωσικό υποβρύχιο εστιάζει την προσοχή του στη βάση μας στη δυτική Σκωτία και σε υποθαλάσσιους αγωγούς στα Στενά της Μάγχης», ανέφερε πηγή στην κυριακάτικη Μail. «Τα συστήματα πρόωσης αυτού του νέου υποβρυχίου είναι πολύ πιο εξελιγμένα με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο αθόρυβο από τα προηγούμενα. Μέχρι πρόσφατα τα ρωσικά υποβρύχια ήταν πολύ θορυβώδη».
Οι κινήσεις των ρωσικών υποβρυχίων έρχονται σε μια περίοδο οξυμένων σχέσεων μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας μετά την απόπειρα δηλητηρίασης στο Σάλσμπερι με τον νευροτοξικό παράγοντα novichok του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπαλ και της κόρης του, Γιούλια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass