Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΜΗΧΑΝΗ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Τα τρένα της προσφυγιάς…

* 10.000 Ισλανδοί δηλώνουν πρόθυμοι να φιλοξενήσουν Σύρους

Δημοσίευση: 01 Σεπ 2015 1:02

 

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ

Για τη Βιέννη αναχώρησαν χθες το απόγευμα τέσσερα τρένα με εκατοντάδες πρόσφυγες που παρέμειναν ακινητοποιημένα για ελέγχους επί ώρες στα αυστρο-ουγγρικά σύνορα αφότου επετράπη η αναχώρησή τους από τη Βουδαπέστη.

Την ίδια ώρα, τεράστια μποτιλιαρίσματα οχημάτων σημειώνονται στη μεθόριο, καθώς η Αυστρία έχει ενισχύσει τους ελέγχους για τον εντοπισμό διακινητών μεταναστών μετά το σοκ με τους 71 νεκρούς πρόσφυγες σε φορτηγό.

Στο Βερολίνο, η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε εν τω μεταξύ ότι υπάρχουν «ειδικά τρένα» που μεταφέρουν μετανάστες στη Γερμανία από την Ουγγαρία και επισήμανε πως, βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, οι αιτούντες άσυλο που φθάνουν στην Ουγγαρία πρέπει πρώτα να καταγράφονται εκεί.

«Όχι, δεν υπάρχουν ειδικά τρένα» ανέφερε με καταχώρισή του στο Twitter ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. «Οι άνθρωποι που φθάνουν στην Ουγγαρία πρέπει να καταγράφονται και να ζητούν άσυλο εκεί» επισήμανε.

Η Άνγκελα Μέρκελ δηλώνει ότι η μεταναστευτική κρίση αποτελεί μείζονα πρόκληση για τη Γερμανία, η οποία δεν πρόκειται να διευθετηθεί σύντομα, και καλεί τους πολίτες να επιδείξουν ευελιξία και υπομονή -στηλιτεύοντας συμπεριφορές μίσους. Παράλληλα, προειδοποιεί ότι θα τεθεί υπό αμφισβήτηση η συνθήκη Σένγκεν εάν δεν μπορέσει η Ευρώπη να συμφωνήσει στην ίση κατανομή των προσφύγων.

«Βρισκόμαστε ενώπιον μίας τεράστιας εθνικής πρόκλησης. Θα είναι μια κεντρική πρόκληση όχι μόνο για ημέρες ή μήνες, αλλά για μια μακρά χρονική περίοδο» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.

«Η γερμανική επιμέλεια είναι σπουδαία, όμως αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι γερμανική ευελιξία» επισήμανε.

Η καγκελάριος υπογράμμισε επίσης πως η ΕΕ οφείλει να «προχωρήσει» στην απάντησή της στη μεταναστευτική κρίση, διότι διαφορετικά κινδυνεύει να «σπάσει» τον θεμελιώδη δεσμό της με τα «παγκόσμια δικαιώματα του πολίτη».

«Τα παγκόσμια δικαιώματα του πολίτη ήταν έως τώρα στενά δεμένα με την Ευρώπη και την ιστορία της, ως θεμελιώδης αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν η Ευρώπη αποτύχει στην κρίση των προσφύγων, ο δεσμός αυτός με τα παγκόσμια δικαιώματα του πολίτη θα σπάσει» δήλωσε.

Παράλληλα προειδοποίησε ότι η διαμάχη σχετικά με την υποδοχή των προσφύγων στα κράτη-μέλη της ΕΕ κινδυνεύει να θέσει υπό αμφισβήτηση η ελεύθερη μετακίνηση στη βάση της συνθήκης Σένγκεν. «Εάν δεν επιτύχουμε στη δίκαιη κατανομή των προσφύγων, τότε φυσικά το ζήτημα της Σένγκεν θα μπει στην ατζέντα πολλών» δήλωσε.

Η καγκελάριος ζήτησε για μια ακόμη φορά να υπάρξουν ποσοστώσεις υποδοχής ανά ευρωπαϊκή χώρα για τους μετανάστες που φθάνουν στην Ευρώπη, ιδέα που απορρίπτεται από πολλά κράτη. Η Γερμανία αναμένει ότι θα χρειαστεί να υποδεχθεί φέτος 800.000 αιτούντες άσυλο, τετραπλάσιους απ' ό,τι το 2014.

«Γνωρίζω πως ορισμένες χώρες έχουν ορισμένες θέσεις» προσέθεσε και κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να υιοθετήσουν «μία κατεύθυνση όσο το δυνατόν πιο κοινή».

Όμως «αν αρχίσουμε να λέμε δεν θέλω μουσουλμάνους [...], αυτό δεν μπορεί να είναι καλό» δήλωσε, επισημαίνοντας πως η Ευρώπη οικοδομήθηκε πάνω στην αρχή της «αξιοπρέπειας κάθε ανθρώπινου όντος».

ΟΙ ΙΣΛΑΝΔΟΙ

Περισσότεροι από 10.000 Ισλανδοί εξέφρασαν την πρόθεσή τους στο Facebook να φιλοξενήσουν στα σπίτια τους σύρους πρόσφυγες, ενώ η κυβέρνηση της χώρας γνωστοποιεί ότι δεν θα υποδεχθεί παρά ελάχιστους εξ αυτών στο πλαίσιο των ποσοστώσεων.

Η συγγραφέας και καθηγήτρια Μπρίντις Μπιοργκβινσντότιρ πρότεινε στο Facebook στους συμπολίτες της να δηλώσουν εφόσον επιθυμούν η Ισλανδία -και οι περίπου 330.000 κάτοικοί της- να υποδεχθούν σύρους πρόσφυγες. Χθες το απόγευμα περισσότεροι από 10.000 Ισλανδοί είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμά της.

«Είμαι μητέρα σε μονογονεϊκή οικογένεια με ένα παιδί ηλικίας 6 ετών (…) εμείς μπορούμε να φιλοξενήσουμε ένα παιδί που βρίσκεται σε ανάγκη. Είμαι καθηγήτρια και θα (του) μάθαινα να μιλάει, να διαβάζει και να γράφει στα ισλανδικά και να ενσωματωθεί στην ισλανδική κοινωνία. Διαθέτουμε ρούχα, ένα κρεβάτι, παιχνίδια και όλα όσα χρειάζεται ένα παιδί» έγραψε για παράδειγμα η Χέκλα Στεφανσντότιρ.

Πολλοί συμπολίτες της διατίθενται να προσφέρουν στέγη, όπως επίσης φαγητό, ρούχα και βοήθεια με στόχο την κοινωνική ενσωμάτωση των προσφύγων.

«Πιστεύω ότι οι πολίτες κουράστηκαν να παρακολουθούν τα δελτία ειδήσεων με τις ιστορίες που εκτυλίσσονται στη Μεσόγειο και τις εικόνες των καταυλισμών προσφύγων (…) και θέλουν να γίνει κάτι τώρα» υπογράμμισε η Μπιοργκβινσντότιρ στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Ruv.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass