ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑΚΗ ΜΕΘΟΡΙΟ ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 7 ΑΤΟΜΑ

Ρωσικά μαχητικά χτύπησαν τουρκικό κομβόι

* Τηλεφωνικές επαφές Δύσης - Λαβρόφ μετά την κατάρριψη του μαχητικού

Δημοσίευση: 26 Νοε 2015 1:09

 

 

 

ΔΑΜΑΣΚΟΣ

Μαχητικά που πιστεύεται ότι ήταν ρώσικα φέρεται να χτύπησαν τουρκικό κομβόι στη Συρία, στα σύνορα με την Τουρκία.

Τα μαχητικά χτύπησαν χώρο πάρκινγκ σε συνοριακή διάβαση στη Συρία, έχοντας περάσει στη Συρία από την περιοχή Κιλίς στην Τουρκία.

Στο πάρκινγκ ήταν σταθμευμένα οχήματα της τουρκικής Οργάνωσης Διεθνούς Ανθρωπιστικής Βοήθειας (IHH). Ωστόσο, το φορτηγό που χτυπήθηκε δεν ανήκε στην οργάνωση.

Επτά άτομα σκοτώθηκαν, δέκα τραυματίστηκαν και 20 νταλίκες καταστράφηκαν στη διάρκεια της επιδρομής.

«Οι ομάδες μας βοήθησαν να σβήσει η φωτιά. Τα φορτηγά δεν ανήκουν σε εμάς και δεν υπάρχει πληροφορία για το ποιος τα βομβάρδισε» είπε ο Μουσταφά Οζμπέκ, αξιωματούχος της IHH στο πρακτορείο Reuters.

Το περιστατικό σημειώνεται μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από τουρκικά F-16. Η Τουρκία καταγγέλλει ότι το μαχητικό είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της, κάτι που αρνείται η Ρωσία.

Η οργάνωση είναι αυτή που το 2010 συντόνισε την αποστολή του πλοίου Mavi Marmara στη Λωρίδα της Γάζας.

ΣΦΟΔΡΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ

Νωρίτερα, η ρωσική πολεμική αεροπορία διεξήγαγε σφοδρούς βομβαρδισμούς εναντίον των περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών στην επαρχία Λαττάκεια της Συρίας, σε περιοχή που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση στο σημείο όπου καταρρίφθηκε το ρωσικό αεροσκάφος από την τουρκική πολεμική αεροπορία, επισήμαναν αντάρτες και μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Τουλάχιστον 12 αεροπορικές επιδρομές έπληξαν περιοχές στο βόρειο τμήμα της Λαττάκειας ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με τους μαχητές του Μετώπου Αλ Νόσρα και Τουρκμένους μαχητές στις περιοχές Τζαμπάλ Άκραντ και Τζαμπάλ Τουρκμάν, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Διοικητής των δυνάμεων των Τουρκμένων είπε επιπλέον ότι ρωσικά πολεμικά πλοία εκτόξευσαν πυραύλους από τη Μεσόγειο και βαρύ πυροβολικό βομβάρδισε την περιοχή.

ΕΠΑΦΕΣ ΔΥΣΗΣ-ΛΑΒΡΟΦ

Τηλεφωνικές συνομιλίες με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, και τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, είχε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία.

Σύμφωνα με το γραφείο της Μογκερίνι, Ρωσία και Ευρώπη συμφώνησαν να συνεχίσουν να προσπαθούν να βρουν διπλωματική λύση στην Συρία.

Και οι δύο πλευρές «συμφώνησαν στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η διπλωματική οδός για τη συριακή κρίση που άνοιξε στη Βιέννη», σημείωσε το γραφείο της Μογκερίνι αναφερόμενο στις συνομιλίες για τη Συρία που πραγματοποιήθηκαν στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Η Μογκερίνι «υπογράμμισε τη σημασία να ενωθούν οι δυνάμεις στη μάχη κατά του Νταές και στον συντονισμό αυτών των προσπαθειών», αναφέρει το γραφείο της, που χρησιμοποίησε διαφορετική ονομασία του Ισλαμικού Κράτους.

Τηλεφωνική συνομιλία είχε με τον Λαβρόφ και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει ψυχραιμία και διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας.

Ο Κέρι «επέμεινε στην ανάγκη οι δύο πλευρές να μην επιτρέψουν σε αυτό το περιστατικό να κλιμακώσει την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες ή στη Συρία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass