ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΜΟΣΧΑ

Ψυχρός πόλεμος Ρωσίας - Τουρκίας

Δημοσίευση: 27 Νοε 2015 0:31
Σε πιο γαλήνια νερά οι ρωσογαλλικές σχέσεις, όπως επιβεβαιώθηκε στη χθεσινή συνάντηση Πούτιν- Ολάντ, σε αντίθεση με εκείνες μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας Σε πιο γαλήνια νερά οι ρωσογαλλικές σχέσεις, όπως επιβεβαιώθηκε στη χθεσινή συνάντηση Πούτιν- Ολάντ, σε αντίθεση με εκείνες μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας

 

ΜΟΣΧΑ

Πολεμικό κλίμα κατά της Τουρκίας διαμορφώνεται στη Ρωσία, μετά και τις τελευταίες εμπρηστικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, με τη Μόσχα να έχει κηρύξει τον οικονομικό “πόλεμο” στην Άγκυρα.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε χθες ότι παγώνει κάθε συνεργασία με τον τουρκικό στρατό, καθώς και η λειτουργία του «κόκκινου τηλεφώνου» για την ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις δύο χώρες για ρωσικές επιδρομές στη Συρία, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η κίνηση αυτή έρχεται δύο ημέρες μετά την κατάρρευση του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά F-16, με την Τουρκία να ισχυρίζεται ότι το ρωσικό βομβαρδιστικό είχε εισέλθει σε τουρκικό εναέριο χώρο και τη Ρωσία να το αρνείται.

Την ίδια ώρα, η Μόσχα ανακοίνωσε σειρά οικονομικών αντιποίνων, αρχής γενομένης από την επίσημη ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε, με την οποία καλούνται οι Ρώσοι πολίτες να μην επισκέπτονται την Τουρκία και να απομακρυνθούν το ταχύτερο από τη χώρα για λόγους ασφαλείας. Οι τελευταίοι τουρίστες επιστρέφουν στη Ρωσία στις 7 Δεκεμβρίου και η Μόσχα προαναγγέλλει ουσιαστικά πως με την ταξιδιωτική οδηγία, η Τουρκία θα χάνει περίπου 10 δισ. δολάρια ετησίως.

Στο “τραπέζι” μπήκαν και τα ενεργειακά σχέδια, με την κατασκευή του αγωγού TurkishStream και ενός πυρηνικού εργοστασίου να έχουν “παγώσει”, ενώ πρακτικά σταματούν και οι εισαγωγές προϊόντων, φρούτων και λαχανικών από την Τουρκία. Εν τω μεταξύ, τα ρωσικά δίκτυα προβάλλουν διαδηλώσεις πολιτών που γίνονται έξω από τουρκικά προξενεία, ακόμη και στην Τσετσενία, ενώ δεκάδες Τούρκοι επιχειρηματίες και επισκέπτες μίας έκθεσης απελάθηκαν με προσχηματικές δικαιολογίες για την βίζα τους.

Στο ίδιο βαρύ κλίμα η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα ζήτησε από τους Αμερικανούς να αποκαλύψουν ποιος σκότωσε τον Ρώσο πιλότο υπονοώντας πως η Ουάσινγκτον γνωρίζει και εγκρίνει τις κινήσεις της Άγκυρας.

Στο στρατιωτικό πεδίο, οι Ρώσοι εξαπέλυσαν επίθεση και σε δεύτερο τουρκικό κονβόι, σε ένα ανηλεές σφυροκόπημα των περιοχών που ελέγχονται από τους ισλαμιστές αντάρτες στα σύνορα με την Τουρκία. Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν, όπως είπαν πηγές των ανταρτών σε τουρκικά κανάλια, αλλά και στελέχη μίας οργάνωσης που προσφέρει ανθρωπιστικό έργο στην περιοχή. Η περιοχή όπου βομβαρδίστηκαν τα φορτηγά είναι στρατηγικής σημασίας και βρίσκεται εδώ και τρία χρόνια υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

ΠΟΥΤΙΝ- ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Στο πολεμικό σκηνικό προστίθενται οι δηλώσεις Πούτιν και Ερντογάν, που ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Ο Ρώσος πρόεδρος απαιτεί εξηγήσεις και αποζημιώσεις για την κατάρριψη του μαχητικού. “Μέχρι στιγμής, δεν ακούσαμε ούτε σαφή συγγνώμη από την ανώτατη πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, ούτε ακούσαμε προτάσεις για αποζημίωση ηθικής και υλικής βλάβης. Ούτε υποσχέσεις ότι θα τιμωρηθούν οι εγκληματίες για το έγκλημα που συντελέστηκε. Δημιουργείται η εντύπωση ότι η τουρκική ηγεσία συνειδητά εξωθεί τις ρωσοτουρκικές σχέσεις σε αδιέξοδο”, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε καλώντας τους Ρώσους να ζητήσουν συγγνώμη. "Αυτοί που πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη δεν είμαστε εμείς, αλλά εκείνοι που παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας. Οι πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας μας έκαναν το καθήκον τους", τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

ΜΕ ΟΛΑΝΤ

Η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί στενά με τη Γαλλία στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, είπε την Πέμπτη ο Βλαντιμίρ Πούτιν, υποδεχόμενος τον Φρανσουά Ολάντ στο Κρεμλίνο.

Ο ρώσος πρόεδρος είπε στον γάλλο ομόλογό του ότι οι πράξεις τρομοκρατίας έχουν αναγκάσει τις δύο χώρες να ενωθούν εναντίον ενός «κοινού εχθρού».

Από την πλευρά του, ο Φρ.Ολάντ είπε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει στενή συνεργασία στην μάχη κατά του κοινού εχθρού, την ώρα που θα αναζητείται πολιτική λύση στη Συρία.

ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ

Ρώσοι αξιωματούχοι της υπηρεσίας μετανάστευσης συνέλαβαν δεκάδες τούρκους επιχειρηματίες για παραβίαση των όρων της βίζα, εν μέσω της έντασης που επικρατεί στη σχέση των δύο πλευρών μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά F-16. Συνολικά 39 επιχειρηματίες συνελήφθησαν σε μία κίνηση που θεωρείται αντίμετρο για την κατάρριψη του μαχητικού.

Οι 39 επιχειρηματίες συμμετείχαν σε συνέδριο για τη γεωργική βιομηχανία στα νότια της Ρωσίας, στην περιοχή Κρασνοντάρ. Συνελήφθησαν χθες το απόγευμα επειδή εισήλθαν στην χώρα χωρίς επαγγελματική βίζα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass