Η ΜΟΣΧΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Ώρα των ρωσικών αντιποίνων

Δημοσίευση: 28 Νοε 2015 0:36
Φόρο τιμής στον πιλότο, αλλά και ένα Ρώσο στρατιώτη που σκοτώθηκε στην επιχείρηση διάσωσης στη Συρία, αποτίουν οι Μοσχοβίτες. Φόρο τιμής στον πιλότο, αλλά και ένα Ρώσο στρατιώτη που σκοτώθηκε στην επιχείρηση διάσωσης στη Συρία, αποτίουν οι Μοσχοβίτες.

 

ΜΟΣΧΑ

Συνεχίζεται το μπρα-ντε-φερ Ερντογάν-Πούτιν στη σκιά της κατάρριψης του ρωσικού Su-24 στη μεθόριο με τη Συρία, με τον Τούρκο πρωθυπουργό να «επιστρέφει» τις ρωσικές προειδοποιήσεις και κατηγορίες με φόντο το Ισλαμικό Κράτος. Ο Ερντογάν διαμηνύει με τη σειρά του στη Μόσχα «να μην παίζει με τη φωτιά» και καταγγέλλει ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν καταγεγραμμένα στοιχεία ότι ρωσικές εταιρείες και η ISIS πωλούν πετρέλαιο στο καθεστώς Άσαντ.
Χτυπώντας «μια στο καρφί και μια στο πέταλο», ο Ερντογάν δηλώνει ταυτόχρονα πως δεν θέλει να επιφέρει πλήγμα στις διμερείς σχέσεις με τη Μόσχα, και προσθέτει ότι ενδέχεται να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο στο περιθώριο της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Παρίσι.
Το Κρεμλίνο, όμως, κρατά τον Ερντογάν σε αναμονή...
Η ρωσική προεδρία ανακοίνωσε πως η Άγκυρα ζήτησε συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν την Κυριακή στη γαλλική πρωτεύουσα στο περιθώριο της Συνόδου για το Κλίμα, χωρίς να αναφέρει εάν το αίτημα γίνεται δεκτό.
Το Κρεμλίνο εξήγησε επίσης ότι ο Πούτιν έχει αρνηθεί την επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν (ο τελευταίος είπε την Πέμπτη ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν απαντούσε στις τηλεφωνικές κλήσεις του) διότι η Τουρκία δεν θέλει να απολογηθεί για την κατάρριψη.
Σε ομιλία του στη βορειοανατολική Τουρκία, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από τα τηλεοπτικά δίκτυα, ο Ερντογάν απέρριψε εκ νέου ως «συκοφαντίες» ρωσικούς ισχυρισμούς για πωλήσεις πετρελαίου του Ισλαμικού Κράτους στην Τουρκία για να αντιτείνει πως οι ΗΠΑ έχουν καταγεγραμμένα στοιχεία ότι ρωσικές εταιρείες και οι τζιχαντιστές πωλούν πετρέλαιο στο συριακό καθεστώς που υποστηρίζει η Μόσχα.
Για αυτή καθαυτή την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στη μεθόριο με τη Συρία, ο Ερντογάν επανέλαβε πως δεν επρόκειτο για σκόπιμη ενέργεια σε βάρος της Ρωσίας αλλά αυτόματη ενεργοποίηση των τουρκικών κανόνων εμπλοκής.
ΤΑ ΡΩΣΙΚΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ
Στο «χορό» των ρωσικών αντιποίνων προς την Άγκυρα για την κατάρριψη του μαχητικού Su-24 στη μεθόριο με τη Συρία μπαίνει και η αναστολή της ελεύθερης μετακίνησης Τούρκων πολιτών προς τη Ρωσία.
Ο τερματισμός της εξαίρεσης και η επαναφορά των θεωρήσεων για τα τουρκικά διαβατήρια τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ .
Την Πέμπτη ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ ζήτησε από την κυβέρνηση να προετοιμάσει σειρά οικονομικών μέτρων σε αντίποινα για την κατάρριψη -όπως το πάγωμα κοινών επενδυτικών σχεδίων, εμπορικούς περιορισμούς ή ακόμη και περιορισμούς στην απασχόληση τουρκικού εργατικών χεριών στη Ρωσία. Τα αντίποινα θα ανακοινωθούν σήμερα.
Σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από συνάντηση με τον Σύρο ομόλογό του Ουαλίν αλ-Μουαλέμ στη Μόσχα, ο Λαβρόφ αμφισβήτησε παράλληλα κατά πόσο η Τουρκία έχει πραγματικά την πρόθεση να χτυπήσει την τρομοκρατία.
«Έχουμε ολοένα και περισσότερα ερωτηματικά για την δραστηριότητα της Άγκυρας και την πραγματική τη δέσμευση στην εξάλειψη της τρομοκρατίας» είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
* Η απαγόρευση που επέβαλε ουσιαστικά η Ρωσία στον τουρισμό πολιτών της στην Τουρκία θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας πολύ πέραν αυτών που θα υπάρξουν στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Τα χρήματα που αφήνουν οι Ρώσοι τουρίστες στην τουρκική οικονομία εκτιμώνται στο 1,4% του ΑΕΠ της χώρας ετησίως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, καθώς είναι πολύ υψηλές οι δαπάνες των Ρώσων για αγορές στην τοπική αγορά.
Η Τουρκία είναι ο πιο δημοφιλής ξένος τουριστικός προορισμός για τους Ρώσους. Το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου επισκέφθηκαν την Τουρκία 3,3 εκατομμύρια Ρώσοι -πάνω από το 10% των τουριστών στην Τουρκία την ίδια περίοδο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass