ΟΜΠΑΜΑ ΣΕ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ:

Κοινός μας εχθρός είναι ο ISIS

Ενισχύεται από το ΝΑΤΟ η αντιαεροπορική άμυνα της Τουρκίας

Δημοσίευση: 02 Δεκ 2015 1:55

ΠΑΡΙΣΙ

Τη σημασία να επικεντρωθούν Τουρκία και Ρωσία «στον κοινό εχθρό που λέγεται Ισλαμικό Κράτος» υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα μετά τη συνάντησή του με τον τούρκο πρόεδρο στο Παρίσι, λέγοντας πως συζητήθηκε πώς μπορεί να υπάρξει συνεργασία με τη Ρωσία μετά την κατάρριψη του Sukhoi. «Θέλουμε να αποφύγουμε την ένταση με τη Μόσχα» λέει ο Ερντογάν.

Στη συνάντησή τους στο Παρίσι περιθώριο των εργασιών της Συνόδου για το Κλίμα, οι δύο ηγέτες «συζήτησαν πώς μπορούν να συνεργαστούν η Τουρκία και η Ρωσία και να αποκλιμακώσουν την ένταση», ανέφερε ο Ομπάμα.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα της Τουρκίας να υπερασπιστεί την ίδια και τον εναέριο χώρο της» ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Όπως έχω πει στον κ. Ερντογάν, έχουμε έναν κοινό εχθρό, το "Ισλαμικό Κράτος", και θέλω να είμαι βέβαιος πως θα επικεντρωθούμε σε αυτήν την απειλή» τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως η Τουρκία «θέλει να αποφύγει την ένταση» με τη Μόσχα.

Δείχνοντας δε στις διπλωματικές διεργασίες που είχαν ξεκινήσει στη Βιέννη για το Συριακό, ο Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα του να γίνουν «μήνυμα ανακούφισης για ολόκληρη την περιοχή».

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Εν τω μεταξύ το ΝΑΤΟ, το οποίο είχε ήδη λάβει μέτρα στήριξης της Τουρκίας λόγω των συγκρούσεων στα σύνορα της, θα αυξήσει περαιτέρω εντός των επόμενων εβδομάδων τη βοήθειά του προς την σύμμαχο χώρα, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ προσερχόμενος την Τρίτη στη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ -υπογραμμίζοντας ότι η ενίσχυση της τουρκικής άμυνας δεν συνδέεται με το θερμό επεισόδιο στην συροτουρκική μεθόριο.

«Θα εργαστούμε για πρόσθετα μέτρα ώστε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της Τουρκίας» είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Επισήμανε, πάντως, ότι η συμμαχία έχει αποφασίσει «εδώ και μερικά χρόνια» να προσφέρει πρόσθετη βοήθεια στην Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952 και συνορεύει με τη Συρία και το Ιράκ.

Ο Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε πως «αυτό δεν συνδέεται με το επεισόδιο της περασμένης εβδομάδας», όταν τουρκικό καταδιωκτικό κατέρριψε ρωσικό βομβαρδιστικό που, όπως υποστηρίζει η Άγκυρα, είχε εισέλθει στον εναέριο χώρο της Τουρκίας.

Οι σύμμαχοι είχαν αποφασίσει να ενισχύσουν την τουρκική αντιαεροπορική άμυνα αναπτύσσοντας το 2012 αντιπυραυλικές συστοιχίες Patriot κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία. Όμως τους τελευταίους μήνες οι ΗΠΑ και η Γερμανία απέσυραν τις δύο συστοιχίες τους. Παραμένει σε λειτουργία μόνο μία συστοιχία, η οποία έχει αναπτυχθεί από την Ισπανία στα Άδανα (νότια Τουρκία).

«Τους τελευταίους μήνες ενισχύσαμε την αντιαεροπορική άμυνα της Τουρκίας» εξήγησε ο Στόλτενμπεργκ. Εκτός από τις συστοιχίες των Patriot, οι ΗΠΑ ανέπτυξαν μαχητικά αεροπλάνα στην τουρκική βάση του Ιντζιρλίκ και «η Βρετανία ανακοίνωσε πως θα αναπτύξει μερικά αεροσκάφη» επίσης, διευκρίνισε.

Η Γερμανία και η Δανία έστειλαν πολεμικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο, προσέθεσε ο Στόλτενμπεργκ.

Λόγω της αστάθειας στην περιοχή, που αυξήθηκε από την επέμβαση της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας στη Συρία η οποία υποστηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, το ΝΑΤΟ έχει στείλει γύρω στα δέκα πολεμικά πλοία στην περιοχή αυτή της Μεσογείου.

«Θα συζητήσουμε στη διάρκεια της συνόδου για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Τουρκία και να παρέχουμε διαφόρων ειδών μέτρα ασφάλειας. Περιμένω και από άλλους συμμάχους να αναλάβουν περισσότερες δεσμεύσεις, περιμένω νέες αποφάσεις μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες» προσέθεσε ο Στόλτενμπεργκ.

Το ΝΑΤΟ θα μπορούσε για παράδειγμα να στείλει στην Τουρκία αεροσκάφη εναέριας επιτήρησης Awacs, τα οποία είχαν αποδειχθεί πολύ χρήσιμα κατά την κορύφωση της ουκρανικής κρίσης για την αξιολόγηση της κατάστασης επί του πεδίου. «Επιτρέπουν να έχουμε καλές πληροφορίες και τα ραντάρ τους μπορούν να βλέπουν πολύ πέραν του τουρκικού εδάφους» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) αξιωματούχος του ΝΑΤΟ υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass