Απόδοση της εορτής Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Δημοσίευση: 24 Αυγ 2016 23:20

"Ἐν τῇ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε. Μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς λυτρουμένη, ἐκ θανάτου τὰς ψυχὰς ἡμῶν.", έψαλλαν οι απανταχού της γης ορθόδοξοι χριστιανοί, κατά την μεγάλη και επιφανή ημέρα της 23ης Αυγούστου, όπου εορτάζεται η απόδοση της Θεομητορικής εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Έτσι τίμησαν την μεγάλη αυτή εορτή τε και ημέρα, κλήρος και λαός και στον πανηγυρίζοντα, μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Νέας Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης, κατά την τέλεση των πανηγυρικών ιερών ακολουθιών.

Αφ' εσπέρας τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας και Παξών κ.Νεκταρίου, ο οποίος ομίλησε για το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, αναλύοντας πολύ όμορφα και θεολογικότατα γιατί Εκείνη μέσα στον χρόνο και την ιστορία υπήρξε και ανεδείχθη "ακατανόητον θαύμα". Στην συνέχεια ο οικείος Μητροπολίτης Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.Ιουστίνος υπεδέχθη τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο, προσφωνήσας αυτόν λίαν συγκινητικώς και θαυμασίως. Ακολούθησε μεγαλοπρεπής πολύωρη ιερά λιτάνευση της ιεράς και χαριτοβρύτου αγίας εικόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Φανερωμένης, της και Μηχανιωτίσσης.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής τελέσθηκε η πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου, συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Ιόππης κ. Δαμασκηνού (ο οποίος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου) και των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Φλωρίνης κ. Θεοκλήτου, Γουινέας κ. Γεωργίου, Ειρηνουπόλεως κ. Δημητρίου, Κερκύρας κ. Νεκταρίου, Γλυφάδας κ. Παύλου, Ζιχνών κ. Ιεροθέου, καθώς και του οικείου Ποιμενάρχου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, ο οποίος τόνισε ποιά θέση θα πρέπει να έχει ο Κύριος στη ζωή μας αλλά και τι θα μπορούν να πράττουν οι χριστιανοί στο όνομά Του. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το Αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας, οι θεολόγοι το χαρακτηρίζουν σαν ένα Χριστολογικό ύμνο (δηλαδή έναν ύμνο που αναφέρεται στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού). Ουσιαστικά με την τοποθέτηση του τη μεγάλη αυτή ημέρα, θέλουν να δώσουν έμφαση στο τι μας χάρισε η Υπεραγία Θεοτόκος που δεν είναι άλλος από τον Ιησού Χριστό. "Μας χάρισε τον Ιησού Χριστό στου οποίου το όνομα θα γονατίσουν τα ουράνια, τα επίγεια και τα υποχθόνια και κάθε γλώσσα θα ομολογήσει το όνομά Του. Το δε όνομα του Κυρίου πρέπει να είναι ο μεγαλύτερος πόθος για εμάς, σύμφωνα, μάλιστα, και με τον Άγιο Ιωάννη της Κλίμακος είναι και το ισχυρότερο όλων και στον ουρανό και στη γη. Μέσω αυτού θα μπορούν οι άνθρωποι να θεραπεύουν."

Στην αντιφώνησή του προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, ο οικείος Ποιμενάρχης Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ευχαρίστησε τους Αρχιερείς για την παρουσία τους, το πολυπληθές εκκλησίασμα το οποίο δεν πτοήθηκε και περίμενε υπομονετικά να περάσει κάτω από την Ιερά Εικόνα, καθώς και τους Ιεροψάλτες που κόσμησαν την Ιερά Πανήγυρη το λατρευτικό αυτό τριήμερο, ευχόμενος πλουσίαν την χάριν και την ευλογία της Κυρίας Θεοτόκου, της και Φανερωμένης!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass