ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΟ ΜΑΚΡΥΧΩΡΙ

Πολυχώρο-κόσμημα απέκτησε ο Δήμος Τεμπών

* Θα φιλοξενεί και τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου

Δημοσίευση: 26 Σεπ 2016 8:21 | Τελευταία ενημέρωση: 26 Σεπ 2016 8:24
Στιγμιότυπα από την χθεσινή εκδήλωση των εγκαινίων του πρώην Αντλιοστασίου Μακρυχωρίου Στιγμιότυπα από την χθεσινή εκδήλωση των εγκαινίων του πρώην Αντλιοστασίου Μακρυχωρίου

Πραγματοποιήθηκαν χθες, παρουσία πλήθους κόσμου τα εγκαίνια της αίθουσας Περιβαλλοντικών, Πολιτιστικών Εκδηλώσεων – Δημοτικού Συμβουλίου Τεμπών «Αντλιοστάσιο» του Δήμου Τεμπών στο Μακρυχώρι.

Τα εγκαίνια έκαναν από κοινού ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος και ο πρόεδρος της ΑΕΝΟΛ και δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου.

Με τη φράση: «Αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα για την κατασκευή μεγάλων αλλά και των λεγόμενων μικρών έργων τα οποία είναι απαραίτητα σε κάθε τοπική κοινωνία» ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός έδωσε το στίγμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας να πραγματοποιεί και να συμβάλει στην κατασκευή έργων που με την αρωγή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γίνονται πράξη.

Ο κ. Αγοραστός σημείωσε επίσης ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας και προσωπικά ο ίδιος φροντίζουν να είναι αρωγοί και να στηρίζουν προσπάθειες όπως αυτή της ΑΕΟΛ.

Ο περιφερειάρχης τόνισε ακόμα ότι για να επιτύχουν την κατοχύρωση και την κατασκευή έργων υπήρξε και συνεχίζει να υπάρχει συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο ώστε με τις ουσιαστικές παρεμβάσεις της Περιφέρειας να εξασφαλίζονται χρηματοδοτήσεις.

Και ο κ. Αγοραστός κατέληξε στον χαιρετισμό του: «Η Τ.Α. δίνει το μήνυμα, συνεργαζόμαστε με την ΑΕΝΟΛ και συνεχίζουμε με νέα έργα». Τέλος συγχάρηκε τον δήμαρχο Τεμπών κ. Κώστα Κολλάτο για τον αγώνα που έκανε και πέτυχε ώστε το έργο να κατασκευαστεί σε χρόνο ρεκόρ.

Νωρίτερα ο οικοδεσπότης δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος αναφέρθηκε αρχικά στην ιστορία του κτιρίου από το 1935 το οποίο ως αντλιοστάσιο παροχέτευε καθαρό νερό ύδρευσης στο Μακρυχώρι. Επίσης αναφέρθηκε στο χρονικό του έργου που ολοκληρώθηκε μόλις σε τρεις μήνες, ευχαρίστησε προσωπικά τον περιφερειάρχη κ.Κώστα Αγοραστό, αλλά και τον πρόεδρο της ΑΕΝΟΛ κ. Νίκο Ευαγγέλου σημειώνοντας με νόημα: «Παραδίδουμε στους συνδημότες, αλλά και στις νεότερες γενιές ένα κτίριο κόσμημα με την ελπίδα να το αξιοποιήσουν και να το σεβαστούν».

Στο ίδιο πνεύμα και ο χαιρετισμός του δημάρχου Ελασσόνας και προέδρου της ΑΕΝΟΛ κ. Νίκου Ευαγγέλου. Ο κ. Ευαγγέλου στον χαιρετισμό μίλησε για ένα κτίριο κόσμημα ευχαρίστησε περιφερειάρχη και δήμαρχο Τεμπών καθώς και το μέλος της διοίκησης της ΑΕΝΟΛ και πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Τεμπών κ. Δημήτρη Τσέτσιλα για τη συμβολή του στην όλη προσπάθεια για την ολοκλήρωση του έργου.

Θετικά μίλησαν για το έργο και οι παρευρισκόμενοι βουλευτές κ. Νίκος Παπαδόπουλος, Χρήστος Κέλλας και Κώστας Μπαργιώτας.

Το έργο ήταν προϋπολογισμού 199.875 ευρώ με τον Φ.Π.Α. και χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα LEADER. Επιβλέπουσα μηχανικός του Δήμου Τεμπών η οποία έκανε στα πλαίσια της επιστημονικής της κατάρτισης είναι η κ. Βάσω Μπαρμπούτη.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ

Το ανακαινισμένο παλιό αντλιοστάσιο είναι ένα κτίριο κόσμημα για το Μακρυχώρι και τον Δήμο Τεμπών γενικότερα το οποίο ανακατασκευάστηκε ολοκληρωτικά.

Αντλώντας στοιχεία από την παρέμβαση του π. δημάρχου κ. Θωμά Τσέτσιλα και το προσωπικό αρχείο του κ. Χρήστου Σαϊτη, ο χρόνος γυρίζει πίσω και οι παλαιότεροι θυμούνται ενώ οι νεότεροι μαθαίνουν για ένα ιστορικό κτίριο που κυριολεκτικά έδωσε ζωή στο Μακρυχώρι. Γράφει ο π. δήμαρχος Θωμάς Τσέτσιλας ότι από τον προηγούμενο αιώνα μέχρι και το 1976 οι κάτοικοι του Μακρυχωρίου, προμηθεύονταν νερό από βρύση που βρίσκονταν ανατολικά του χωριού, σε απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου και 50 περίπου μέτρα βόρια από σημερινό αντλιοστάσιο. Οι πηγές για το νερό αυτής της βρύσης βρίσκονταν 300 μέτρα νοτιότερα της βρύσης, όπου σε εκσκαφή που έγινε το 1970 περίπου εντοπίστηκαν μικρά πηγάδια στα οποία συγκεντρώνονταν το νερό από κάποιες πηγές που υπήρχαν στην περιοχή και με ορθογώνιας διατομής κεραμιδένιο αγωγό μεταφέρονταν στη μεγάλη βρύση.

Από τη βρύση αυτή προμηθεύονταν το νερό οι κάτοικοι του χωριού μέχρι το 1935 περίπου. Το νερό που περίσσευε από τη βρύση αυτή ακολουθούσε ένα κανάλι (αυλάκι ) επιφανειακό με κατεύθυνση βόρεια και πότιζαν τα γύρω χωράφια, στα οποία καλλιεργούσαν κυρίως κηπευτικά. Όσο νερό περίσσευε κι από το πότισμα των μπαξέδων ,χύνονταν στον χείμαρρο Καλάμιτσια και από κει στον Πηνειό ποταμό.

Από το 1976 και μέχρι σήμερα ,πηγή υδρεύσεως του χωριού αποτελεί μια γεώτρηση που βρίσκεται δύο χιλιόμετρα περίπου ανατολικά του οικισμού, δίπλα από τον αυτοκινητόδρομο.

Επίσης άλλα στοιχεία αναφέρουν ότι το 1935 κατασκευάστηκε το αντλιοστάσιο Μακρυχωρίου και το νερό της μίας και μοναδικής πηγής που ήταν έξω από το χωριό μεταφέρθηκε με υπόγειο αγωγό σε υδραγωγείο και από κει με υπόγειο πάλι δίκτυο ύδρευσης σε διάφορα σημεία του χωριού.

Το αντλιοστάσιο κατασκευάστηκε στο ενδιάμεσο περίπου της απόστασης πηγής – βρύσης, όπου χτίστηκε και η κατάλληλη οικοδομή. Η οικοδομή αυτή, μέχρι πριν λίγα χρόνια είχε όλο τον αντλητικό εξοπλισμό όμως το κτίριο κάποια στιγμή χρησιμοποιήθηκε σαν κέντρο αναψυχής και τα μηχανήματα που υπήρχαν δυστυχώς εκποιήθηκαν σαν παλιοσίδερα.

Το έργο αυτό, αντλιοστάσιο, αγωγός, δεξαμενή, δίκτυο και βρύσες, άρχισε να κατασκευάζεται το 1930 περίπου επί προεδρίας του Γιαννάκη Τσέτσιλα και ολοκληρώθηκε το 1935. Για το έργο αυτό ο πρόεδρος εκείνος μνημονεύεται ακόμη από τους παλιότερους, ως πρόεδρος με πολύ σημαντική προσφορά στην εξέλιξη της τοπικής κοινότητας.

 Κώστας Τσόλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass