Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Να επιστραφούν οι αρχαιότητες που έκλεψαν οι Γερμανοί (ΦΩΤ.)

Λαμπρός ο εορτασμός για την απελευθέρωση της πόλης

Δημοσίευση: 23 Οκτ 2016 14:08

Τη διεκδίκηση της επιστροφής των κλεμμένων αρχαιοτήτων της Λάρισας, ανακοίνωσε το πρωί ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, κατά τη πανηγυρική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, για την επέτειο απελευθέρωσης της Λάρισας από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής.

Ο δήμαρχος μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο, ανακοίνωσε ότι έχει ήδη σταλεί επιστολή στον Υπουργό Πολιτισμό, για τις προθέσεις τις δημοτικής αρχής να αναζητήσει τις αρχαιότητες που εκπλάπησαν ή έφυγαν με οποιοδήποτε άλλο τρόπο από τη Λάρισα και ζητά από το Υπουργείο Πολιτισμού, να εντάξει στις διεκδικήσεις του την επιστροφή τους. Επικαλούμενος, ιστορικές πηγές και γραπτές μαρτυρίες είπε ότι από τη Λάρισα, κλάπηκαν το αρχαίο άγαλμα της Αθηνάς ύψους 70 εκατοστών που απαίτησε ο Γερμανός διοικητής Κόλλερ, ένα σπάνιο βιβλίο που εικάζεται ότι είναι η βίβλος του Γουτεμβέργιου και εκπλάπησε από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας, μαζί με μια τεράστια συλλογή αρχαίων, ρωμαϊκών και βυζαντινών νομισμάτων, όλο το υλικό της Εβραϊκής Βιβλιοθήκης που κατέστρεψαν οι Γερμανοί αφού προηγουμένως πήραν ανεκτίμητης αξίας πάπυρους, χάρτες, βιβλία και εγκυκλοπαίδειες ενώ αναφέρθηκε και στις τεράστιες καταστροφές που υπέστησαν οι συναγωγές και το εβραϊκό νεκροταφείο της πόλης αλλά και στη παράνομη ανασκαφή στο παλιό τούρκικο νεκροταφείο της οποίας τα ευρήματα παραμένουν άγνωστα. Ο κ. Καλογιάννης, έκανε λόγο για υποχρέωση της δημοτικής αρχής, να αγωνιστεί για κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή, τονίζοντας παράλληλα ότι οι αγωνιστές που έπεσαν για τη λευτεριά της πατρίδας πρέπει να τιμώνται και να δοξάζονται όπως τους αρμόζει, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η χώρα δοκιμάζεται.

Με τη λήξη της πανηγυρικής συνεδρίασης του ΔΣ, ξεκίνησε η παρέλαση μαθητών σχολείων της πόλης με τις σημαίες μπροστά από το Δημαρχείο Λάρισας. Συνοδεία της φιλαρμονικής, η παρέλαση κατέληξε στο Ηρωό της πόλης, στο Λόφο του Φρουρίου. Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες αγωνιστές και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου, καθώς και συλλόγους και φορείς της πόλης.

Νατάσα Πολυγένη

Περισσότερα στην έντυπη έκδοση της «Ε»

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass