ΣΤΑ… ΛΕΥΚΑ ΕΚ ΝΕΟΥ ΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ, Η ΑΓΙΑ ΚΑΙ Η ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Η «Αριάδνη» έφυγε, ο «Βίκτωρ» έφθασε…

* Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στα ορεινά σημεία του νομού

Δημοσίευση: 17 Ιαν 2017 14:26

Αλλού έβαλαν μπρος και πάλι χθες τα εκχιονιστικά μηχανήματα στον νομό Λάρισας και αλλού τα ακινητοποίησαν ελπίζοντας να είναι αχρείαστα… στο εξής.

Οι Δήμοι Ελασσόνας, Τεμπών, Αγιάς και Φαρσάλων, που δέχθηκαν ένα νέο κύμα χιονόπτωσης από τις βραδινές ώρες της Κυριακής και ξημερώματα Δευτέρας, συνεχίζουν χωρίς σταματημό, αλλά σε μικρότερη έκταση, το έργο του αποχιονισμού, προσπαθώντας να προλάβουν νέα προβλήματα, ενώ ταλανίζουν την καθημερινότητά τους ακόμη πολλά από αυτά που άφησε ο χιονιάς της περασμένης εβδομάδας.

Απ’ την άλλη οι Δήμοι Λάρισας, Τυρνάβου και Κιλελέρ δίνουν τη δική τους μάχη να επαναφέρουν την ισορροπία στους ρυθμούς τους, που αρκετά διαταραγμένοι ακόμη ταλαιπωρούν…

Πάντως ο καιρός και σήμερα Τρίτη, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΜΥ, κ. Παν. Σκριμιζέα, θα κινηθεί στο …ίδιο με χθες μοτίβο και συγκεκριμένα αναφέρει στην «Ε»: «Και σήμερα Τρίτη, θα επικρατήσουν οι ίδιες καιρικές συνθήκες με χθες, και συγκεκριμένα, χιόνια στα ορεινά και βροχές είτε χιονόνερο στα πεδινά του νομού Λάρισας. Η θερμοκρασία άρχισε ήδη να αγγίζει θετικούς βαθμούς, αλλά γενικά προβλέπεται μία εβδομάδα που θα επικρατήσουν συννεφιά και βροχές...

Φαινόμενα θα παρουσιαστούν κυρίως στις θαλάσσιες - παράκτιες περιοχές και πρόσκαιρα, κατά τόπους, και στις υπόλοιπες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς και πάνω από τη θάλασσα μέτριοι μέχρι ισχυροί».

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Ο ανταποκριτής της «Ε» στον Δήμο Τυρνάβου κ. Κώστας Τσόλας αναφέρει: «To δεύτερο κύμα κακοκαιρίας, που πλήττει από χθες την Κεντρική Ελλάδα και όχι μόνο, φάνηκε αρχικά πολύ πιο ήπιο από το προηγούμενο, τουλάχιστον στα πεδινά του Δήμου Τυρνάβου.

Χιόνια έπεσαν χθες στην περιοχή του Δαμασίου - Δαμασουλίου, του Βοτανοχωρίου, του Άνω Αργυροπουλίου, καθώς και στα ορεινά του Αμπελώνα, στα χορτολίβαδα Τσακίρι και Γκουνταμάνι με ανώτερο υψόμετρο 1.419 μέτρα.

Χθες μηχάνημα του Δήμου Τυρνάβου επιστρατεύτηκε για το Δαμάσι και το Δαμασούλι και τον καθαρισμό των κεντρικών δρόμων και σε μια προσπάθεια το νέο χιόνι που έπεσε να μην προκαλέσει νέα προβλήματα, από αυτά που άφησαν οι χιονοπτώσεις της περασμένης εβδομάδας.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που παραχώρησε χθες η γεωπόνος, προϊσταμένη του Γεωπονικού Τμήματος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου στην «Ε» η κ. Ζαϊρα Παπαφίγκου, οι θερμοκρασίες που κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Οινοποιείου Τυρνάβου, τη νύχτα και ξημέρωμα Δευτέρας 9 Ιανουαρίου είναι:

-Περιοχή Πλατανουλίων: 0,1 βαθμοί Κελσίου

-Περιοχή Αργυροπουλίου: 0,5 βαθμοί Κελσίου

-Περιοχή Δαμασίου: - 0,1 βαθμοί Κελσίου

-Περιοχή Τυρνάβου Πλάγια: - 0,4 βαθμοί Κελσίου

-Περιοχή Τυρνάβου «Καμπήλαγα»: 0,4 βαθμοί Κελσίου

-Περιοχή Τυρνάβου «Βρύση»: 0,6 βαθμοί Κελσίου

-Περιοχή Αμπελώνα - Φαλάνης: 0,1 βαθμοί Κελσίου

-Περιοχή Αμπελώνα - Γυρτώνης: 0,4 βαθμοί Κελσίου

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΕΜΠΩΝ

Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Τεμπών ο ανταποκριτής της «Ε» κ. Κ. Τσόλας σημειώνει: «Η νέα χιονόπτωση είχε μεγαλύτερη ένταση στους ορεινούς όγκους του κάτω Ολύμπου και Κισσάβου και στα ορεινά χωριά Καλλιπεύκη, Ραψάνη, Αιγάνη και Σπηλιά. Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Τεμπών κ. Αστέριος Σαΐτης, απευθυνόμενος προς τους πολίτες ανάφερε πως όσοι επιθυμούν να μεταβούν προς τα συγκεκριμένα χωριά, ιδιαίτερα νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες, καλό είναι να διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες».

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Ο ανταποκριτής της «Ε» στα Φάρσαλα κ. Αχιλλέας Μπακαλέξης, παρουσιάζοντας τη χθεσινή εικόνα της επαρχίας Φαρσάλων, αναφέρει: «Νέα χιονόπτωση έπληξε προχθές την πόλη και την επαρχία Φαρσάλων, δημιουργώντας νέα προβλήματα στους κατοίκους της. Η κυκλοφορία των οχημάτων γινόταν με αντιολισθητικές αλυσίδες, τα σχολεία έκλεισαν μέχρι νεωτέρας και τα προβλήματα στην υδροδότηση συνεχίστηκαν αυξανόμενα…

Το νέο χιόνι μέσα στην πόλη έφτασε τους δέκα πόντους, ενώ η θερμοκρασία κυμάνθηκε σε θετικά πρόσημα και ειδικά το μεσημέρι στους 4 βαθμούς Κελσίου.

Από τις πρωινές ώρες τα μηχανήματα του δήμου, άρχισαν και πάλι να προβαίνουν στη διάνοιξη των κεντρικών δρόμων, ενώ παράλληλα έριξαν αλάτι σε επικίνδυνα σημεία.

Τα προβλήματα στην κίνηση γενικότερα, είναι πολλά, καθώς το χιόνι είναι παγωμένο…

Τα πρωινά δρομολόγια του ΚΤΕΛ δεν πραγματοποιήθηκαν χθες, αλλά από το μεσημέρι και μετά έγιναν κανονικά από και προς Λάρισα, ενώ δεν πραγματοποιήθηκαν τα δρομολόγια προς Λαμία, Βόλο, Καρδίτσα και Τρίκαλα. Η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα της πόλης ήταν μικρή παρά τις εκπτώσεις καθώς η δυσκολία μετακινήσεων αποτρέπει τον κόσμο να βγει στο κέντρο της πόλης».

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΑΣ

«Πρωινό έντονης χιονόπτωσης το χθεσινό στην Αγιά…» αναφέρει ο ανταποκριτής της «Ε», κ. Νίκος Γουργιώτης και συμπληρώνει: «Με χιονοπτώσεις ξεκίνησε κι αυτή η βδομάδα για την περιοχή του Δήμου Αγιάς.

Από νωρίς χθες το πρωί χιόνιζε, κατά διαστήματα και κατά τόπους πολύ έντονα και η χιονόπτωση η οποία συνεχίστηκε ως περίπου στις 11 π.μ. Τα σχολεία, πλην Δήμητρας και Ανάβρας, είχε αποφασιστεί να ανοίξουν μετά τις 9:30, αλλά αυτό δεν κατέστη τελικά δυνατό.

Το ΚΤΕΛ, λόγω της αρχικής απόφασης να λειτουργήσουν χθες τα σχολεία, πραγματοποίησε τα πρωινά δρομολόγιά του προς αρκετά χωριά, όπως φυσικά και της κεντρικής γραμμής Αγιά – Λάρισα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ένα λεωφορείο, μάλιστα, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αγιά – Αετόλοφος, λόγω της ολισθηρότητας του δρόμου παρέκκλινε της πορείας του και χτύπησε ελαφρώς σε κάγκελα στην άκρη του δρόμου (στη μεγάλη στροφή Αετολόφου), χωρίς κάποια μεγάλη ζημιά και χωρίς βέβαια να πάθει κάποιος κάτι. Ένα άλλο περιστατικό ήταν αυτό που οδηγός λεωφορείου, προφανώς στρεσαρισμένος στο να γίνει χωρίς πρόβλημα η μεταφορά του κόσμου εν μέσω της πρωινής χιονόπτωσης, αναζήτησε ιατρική βοήθεια στο Κέντρο Υγείας Αγιάς, χωρίς ευτυχώς να διαγνωσθεί κάτι άσχημο.

Μέσα στην Αγιά, λάσπες, απόνερα και παγωμένα πλακάκια στους πεζοδρόμους και στα πεζοδρόμια, έχουν δημιουργήσει μια πολύ κακή κατάσταση και απαιτείται μεγάλη προσοχή από τους πεζούς κατά την κίνησή τους.

Οι αποχιονισμοί από πλευράς Δήμου συνεχίστηκαν για ακόμη μια μέρα και όλοι πια ευελπιστούν οι χιονοπτώσεις να σταματήσουν για να μπει η ζωή των κατοίκων της περιοχής στους γνώριμους ρυθμούς».

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

«Επιστροφή στα ίδια…» μας λέει ο ανταποκριτής της «Ε» στην επαρχία Ελασσόνας κ. Γιάννης Μουκίδης και συγκεκριμένα αναφέρει: «Και εκεί που γινόταν λόγος στην Ελασσόνα για εξομάλυνση της όλης κατάστασης, από τα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε η «Αριάδνη», ήρθε χθες ο …«Βίκτωρ», το νέο μέτωπο κακοκαιρίας, για να γυρίσει τον χρόνο μια εβδομάδα πίσω, έστω και για λίγες ώρες.

Από αργά προχθές το βράδυ έπεσε πυκνό χιόνι στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας, που το πρωί κάλυψε τα πάντα, με τους Ελασσονίτες να δείχνουν «ξαφνιασμένοι» από τη νέα εξέλιξη του καιρού.

Ευτύχημα ήταν πως οι θερμοκρασίες δεν ήταν ιδιαίτερα χαμηλές (κυμάνθηκαν από -3 το ξημέρωμα έως +4 βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια της ημέρας), κάτι που δεν δημιούργησε πρόσθετα προβλήματα και νέο παγετό.

Στην πορεία της ημέρας, το χιόνι, που ήδη άρχισε να λιώνει σταδιακά, αντικαταστάθηκε από παγωμένη βροχή, χιονόνερο και βροχή.

Πάντως, όλο και «απλώνεται» ο κατάλογος κατοίκων της επαρχίας Ελασσόνας που τραυματίστηκαν (…ελαφρά ή και σοβαρότερα) από τις παγίδες που δημιούργησε ο πάγος σε δρόμους και πεζοδρόμια.

Στις 7 το πρωί, ο Δήμος Ελασσόνας με σχετική ανακοίνωση ενημέρωσε πως οι σχολικές μονάδες του Δήμου Ελασσόνας θα παρέμειναν κλειστές, και τη Δευτέρα, λόγω της νέας επιδείνωσης του καιρού, ενώ αναμενόταν νέα ανακοίνωση και για τις επόμενες ημέρες, ανάλογα με την εξέλιξη του καιρού.

Η κυκλοφορία στους κεντρικούς οδικούς άξονες γινόταν κανονικά, ενώ στο επαρχιακό δίκτυο είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Στον δρόμο Ελασσόνας – Λάρισας (μέσω Μελούνας) η ορατότητα τις πρωινές ώρες ήταν περιορισμένη και οι οδηγοί πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή. Στη γειτονική περιοχή της Δεσκάτης έπεσε αρκετό χιόνι, και εκεί τα σχολεία δεν λειτούργησαν.

Τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ ήταν περιορισμένα μόνο στη γραμμή Ελασσόνας – Λάρισας, μέσω Μελούνας, όπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες».

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass