ΕΝΩ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΑΦΗΣΕ ΠΙΣΩ ΤΗΣ ΠΛΗΓΕΣ

Λήξη συναγερμού στον Δήμο Τεμπών

* Να κηρυχθεί ο Δήμος Τεμπών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά ο δήμαρχος κ. Κ. Κολλάτος

Δημοσίευση: 19 Ιαν 2017 14:40

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Ένας από τους πλέον δυναμικούς δήμους της χώρας ο Δήμος Τεμπών θεωρείται κυριολεκτικά ο ομφαλός της Ελλάδας και συνδέει οδικά και σιδηροδρομικά τον βορρά με τον νότο. Πέρα από την Κοιλάδα διαθέτει δύο ορεινούς όγκους, του Κάτω Ολύμπου και του Κισσάβου, οι οποίοι σε κάθε έντονο καιρικό φαινόμενο χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή και παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών του.

Ωστόσο η ετοιμότητα του δημοτικού μηχανισμού και η προετοιμασία από τις αρχές του χειμώνα για παν ενδεχόμενο είχε ως αποτέλεσμα οι έντονες χιονοπτώσεις στα πεδινά και κυρίως στα ορεινά να αποτρέψουν δυσάρεστες καταστάσεις το δεκαήμερο από τις 6 έως τις 16 Ιανουαρίου.

Μιλώντας χθες στην «Ε», κάνοντας μια αποτίμηση του δεκαημέρου, της όλης κατάστασης και των ζημιών που άφησε και στον Δήμο Τεμπών ο χιονιάς αλλά και το πολικό ψύχος, ο δήμαρχος κ. Κώστας Κολλάτος σημείωσε ότι ο Δήμος Τεμπών ήταν από τους δήμους που επλήγησαν περισσότερο και λόγω της μορφολογίας του εδάφους, ωστόσο ο πολύ καλός συντονισμός και ο καλός σχεδιασμός στη διαχείριση των έντονων φαινομένων απέτρεψε τα χειρότερα. Ειδική μνεία κάνει ο κ. Κολλάτος στους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου και ιδιαίτερα των ορεινών οι οποίοι χάρη στην εμπειρία συνέβαλαν σε συνεργασία με τους κατοίκους στην καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι κανένα χωριό και κανένα ποιμνιοστάσιο στον Δήμο ορεινό ή πεδινό δεν αποκλείστηκε .

Για τη θετική αυτή εξέλιξη, κάτω από αντίξοες συνθήκες εργάστηκαν όλοι οι αντιδήμαρχοι, οι υπόλοιποι αυτοδιοικητικοί σε επίπεδο Δημοτικού και Τοπικών Συμβουλίων, οι εργαζόμενοι του Δήμου, οι ιδιώτες οι οποίοι επιστρατεύτηκαν και δούλεψαν με ζήλο, αλλά και οι ίδιοι οι συμπολίτες.

Επίσης ο κ. Κολλάτος κάνει ειδική αναφορά στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας οι οποίες με την τεχνογνωσία και τον άρτιο μηχανικό εξοπλισμό συνέδραμαν ώστε τώρα να λέμε ότι ο Δήμος Τεμπών δεν είχε αποκλεισμούς από τη χιονοεπέλαση και τον παγετό.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΙΟΝΙΑ

Μπορεί βέβαια τις κρίσιμες ημέρες και ώρες όλα στον Δήμο Τεμπών να λειτούργησαν άψογα ωστόσο κάθε μέρα που περνά και ενώ το χιόνι υποχωρεί εμφανίζονται σιγά – σιγά τα προβλήματα. Αυτά εστιάζονται σε δύο τομείς, ο ένας έχει να κάνει με τη δομή του δήμου. Δηλαδή με το οδικό δίκτυο, είτε αυτό είναι επαρχιακό και συνδέει τις κωμοπόλεις και τα χωριά μεταξύ τους αλλά και με το κέντρο είτε σε δρόμους εντός κατοικημένων περιοχών, αλλά και στο αγροτικό και κτηνοτροφικό δίκτυο. Σε όλες τις περιπτώσεις οι καταστροφές είναι μεγάλες. Ο άλλος τομέας είναι οι καταστροφές που υπέστησαν οι αγροτικές καλλιέργειες, κηπευτικά και δενδρώδεις από το χιόνι αλλά και τις πολικές θερμοκρασίες έφτασαν ακόμα και κάτω από τους – 15 βαθμούς Κελσίου.

Για όλα αυτά τα προβλήματα ο κ. Κολλάτος απέστειλε ήδη επιστολή προς τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας με την οποία αφού κάνει εκτενή αναφορά με στοιχεία στα προβλήματα, ζητά να κηρυχθεί ο Δήμος Τεμπών σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης.

Παράλληλα έχουν γίνει ήδη και συνεχίζονται αναγγελίες για καλλιέργειες που καταστράφηκαν και ζητείται κλιμάκια του ΕΛΓΑ να επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές.

Τις επόμενες ημέρες ο δήμαρχος Τεμπών αναμένεται να επισκεφθεί στην Αθήνα τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου αλλά και τους αρμόδιους υφυπουργούς για να αναδείξει τα προβλήματα που άφησε πίσω της η θεομηνία στον Δήμο Τεμπών στη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.

Η ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ

Χωρίς προβλήματα το κρίσιμο δεκαήμερο του χιονιά η διέλευση των οχημάτων, μικρών και μεγάλων από την Κοιλάδα των Τεμπών αφού οι υπηρεσίες της εταιρίας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.» λειτούργησαν επίσης άψογα και η κυκλοφορία γινόταν απρόσκοπτα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass