ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΧΘΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ

Επί τάπητος οι δασικοί χάρτες στον Δήμο Κιλελέρ

* Χρ. Κέλλας: Κινδυνεύουν αγροτικές επιδοτήσεις

Δημοσίευση: 18 Φεβ 2017 14:07

Το φλέγον θέμα των δασικών χαρτών παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που οργάνωσε χθες, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νίκαιας, ο Δήμος Κιλελέρ και η Αντιδημαρχία Αγροτικής Ανάπτυξης, με την πρωτοβουλία του αντιδημάρχου Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Σωτηρίου με σκοπό να ενημερώσει τους πολίτες του Δήμου.

Το θέμα παρουσίασαν ειδικοί επιστήμονες, με σκοπό να λύσουν απορίες και να κατευθύνουν ανάλογα κάθε ενδιαφερόμενο για τις κινήσεις στις οποίες θα πρέπει να προβεί, αν θίγεται ιδιοκτησία του.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Θαν. Νασιακόπουλος, ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Χρήστος Κέλλας και ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιώργος Λαδόπουλος.

Την εκδήλωση συντόνισε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Κιλελέρ κ. Αχιλλέας Βαρδακούλης, ο οποίος ανάφερε μεταξύ άλλων κατά την έναρξή της: «Ο Δήμος Κιλελέρ, ο μεγαλύτερος αγροτικός Δήμος της Ελλάδος και η Αντιδημαρχία Αγροτικής Ανάπτυξης αφουγκραζόμενοι την έκδηλη ανησυχία και αγωνία των δημοτών – αγροτών διοργάνωσε την εκδήλωση με θέμα «Ανάρτηση δασικών χαρτών, προβλήματα και λύσεις» για την πλήρη και ολοκληρωμένη ενημέρωσή τους. Είναι παγκοίνως γνωστό ότι στην εποχή της πληροφόρησης η σωστή ενημέρωση αποτελεί κινητήρια δύναμη.

Υπ’ αυτό το πρίσμα έγινε η επιλογή των ομιλητών οι οποίοι ως εκπρόσωποι των άμεσα εμπλεκόμενων κλάδων με την επιστημονική τους γνώση και κατάρτιση, θα αναλύσουν ενδελεχώς τα όρια του ανακύψαντος ζητήματος του Νόμου 4389/2016 αναφορικά με τη θεώρηση και κύρωση των δασικών χαρτών.

Η θεωρία αναφέρει ότι η κατανόηση οποιουδήποτε προβλήματος αποτελεί το πρώτο βήμα και πολλές φορές το πιο σημαντικό και ουσιώδες για την επίλυσή του. Με γνώμονα αυτή την παραδοχή η εκδήλωση θα θέσει τα ακριβή πλαίσια του «προβλήματος», θα αναδείξει δηλαδή τις όποιες παθογένειες και λάθη του νομοθετήματος, έτσι ώστε να εξαχθούν γόνιμοι προβληματισμοί και ασφαλή συμπεράσματα, τα οποία θα διαβιβαστούν στους συναρμόδιους φορείς, στην κεντρική εξουσία προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις. Κινήσεις που θα έχουν ως στόχο την απαλοιφή αστοχιών του Νόμου και την αποκατάσταση των υφιστάμενων προβλημάτων και αδικιών σε βάρος μεγάλης μερίδας του κοινωνικού συνόλου».

Ο ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ: ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

«Μεγάλες εκτάσεις καλλιεργούμενης γης και βοσκοτόπια, χαρακτηρίζονται δασικές, με αποτέλεσμα αγρότες και κτηνοτρόφοι να κινδυνεύουν όχι μόνο να χάσουν τις κοινοτικές επιδοτήσεις, αλλά και να επιστρέψουν ποσά που έλαβαν στο παρελθόν».

Αυτό ανάφερε ο βουλευτής Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, παρεμβαίνοντας στην ημερίδα.

Ο κ. Κέλλας είπε πως “η κατάρτιση των δασικών χαρτών αποτελεί αναμφίβολα ένα σημαντικό έργο και συγχρόνως απαραίτητο αναπτυξιακό εργαλείο στην υπηρεσία του κρατικού μηχανισμού”, αλλά κατήγγειλε για «προχειρότητα, έλλειψη σχεδιασμού και ανικανότητα την κυβέρνηση, η οποία προκαλεί αναστάτωση σε χιλιάδες ιδιοκτήτες γης, που βλέπουν τις περιουσίες τους να τίθενται εν αμφιβόλω, οδηγούνται σε απίστευτη ταλαιπωρία και αναγκάζονται για μια ακόμη φορά να βάλουν ξανά, βαθιά το χέρι στην τσέπη».

Αναφερόμενος στις συνέπειες που προκαλούνται από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, συμπλήρωσε: «Πέρα από τους κινδύνους για τις κοινοτικές επιδοτήσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους που προανέφερα, υπάρχει κίνδυνος για επικοιστικές αλλά και λοιπές εκτάσεις, κληροτεμάχια που δόθηκαν από το ελληνικό κράτος για αστικές ανάγκες, εκτάσεις αναδασμών, βιομηχανίες και επενδύσεις που έγιναν μέσω και του αναπτυξιακού νόμου και τώρα χαρακτηρίζονται δασικές.

Ακόμη, η οικονομική δραστηριότητα στις επίδικες περιοχές έχει παγώσει. Οικοδομικές άδειες, συμβόλαια αγοραπωλησίας, αλλά και Δημόσια Έργα, σταμάτησαν, ζημιώνοντας πρωτίστως το ίδιο το Δημόσιο».

Κάλεσε τέλος το αρμόδιο Υπουργείο το οποίο είναι αναγκαίο να προβεί στις παρακάτω ενέργειες:

- Να αποσύρει τους δασικούς χάρτες και να υπάρξει διαβούλευση με φορείς και πολίτες, ώστε να διορθωθούν τα λάθη και οι παραλείψεις.

- Να διενεργηθούν αυτοψίες σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και με τμήμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που διαθέτει το χαρτογραφικό σύστημα, ώστε να μην κινδυνεύσει ολόκληρο το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου των αγροτικών επιδοτήσεων.

- Μέχρι το τέλος του έτους 2019 για το οποίο υπάρχει η υποχρέωση ολοκλήρωσης της διαδικασίας κύρωσης των δασικών χαρτών να ανασταλεί η επιβολή και είσπραξη προστίμων που πηγάζουν από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

- Να επιστραφεί το παράβολο σε όλες τις υποθέσεις που θα δικαιωθούν από τις αρμόδιες       επιτροπές.

- Να παραταθούν στις προθεσμίες, ώστε και οι αρμόδιες Υπηρεσίες να "ανασάνουν".

Για το θέμα των δασικών χαρτών, μίλησαν οι: Νικόλαος Καρδούλας, τοπογράφος μηχανικός, τέως στέλεχος της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, Φίλιππος Ωραιόπουλος, δασολόγος εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, Διεύθυνση Δασών, Χρήστος Κουτάκος, χωροτάκτης μηχανικός, εκπρόσωπος του ΤΕΕ Θεσσαλίας, Ρήγας Γιοβανόπουλος, εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ, Γιώργος Νούτσιας, δικηγόρος, εκπρόσωπος του δικηγορικού συλλόγου και Αντιγόνη Σδούγκα, προϊσταμένη του κτηματολογικού γραφείου – υποθηκοφυλακείου Λάρισας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass