ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΤΟ 10ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ

Οι έφεδροι αξιωματικοί πάντα στην πρώτη γραμμή

Δημοσίευση: 19 Μαρ 2017 12:30

«Οι έφεδροι αξιωματικοί ενταγμένοι μέσα στην κοινωνική συνοδόντωση επιφορτίζονται με έναν σπουδαίο ρόλο: να αποτελούν αρράγιστη γέφυρα ανάμεσα στον πολίτη και τον στρατιώτη να εναρμονίζουν αυτές τις δύο μορφές, να τις “συμφιλιώνουν” να τις κρατούν σε έναν διαρκή και γόνιμο διάλογο, σε μια συνεχή επικοινωνία και συνεργασία για το καλό του έθνους, του λαού και της κοινωνίας» τόνισε ο πρόεδρος της Ανώτατης Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών και ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, Γρηγ. Φιλ. Κωσταράς, ανοίγοντας τις εργασίες του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου των Εφέδρων Αξιωματικών.

Το συνέδριο, που διεξάγεται στη Λάρισα, διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών ν. Λάρισας (ΣΕΑΝ) και οι εργασίες του ξεκίνησαν χθες το πρωί στο Δημοτικό Ωδείο με χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΕΑΝ Απ. Βερέμης αναφερόμενος στον ρόλο του εφέδρου υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι το 2017 έχει ανακηρυχθεί ως έτος αφιερωμένο στην εφεδρεία, στην εθνοφυλακή και στον έφεδρο ενώ στο πρόγραμμα του συνεδρίου αναφέρθηκε ο γραμματέας της ΣΕΑΝ, Νίκ. Κουφοδήμος.

Τις εργασίες του συνεδρίου κήρυξε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασ. Κόκκαλης σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «σε καιρούς ειρήνης, όπως αυτή που διανύουμε σήμερα, είναι επιβεβλημένη η ανάδειξη και αναβάθμιση του ρόλου του έφεδρου αξιωματικού σε εγγυητή αφενός ψυχικής ενότητας εντός των Ενόπλων Δυνάμεων και αφετέρου κλίματος ενότητας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λαού προκειμένου να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε την αναγνώριση, τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη του Λαού και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο παραμένει ανοιχτό σε προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση».

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Λάρισας, οι βουλευτές της ΝΔ, Μαξ. Χαρακόπουλος και Χρ. Κέλλας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός και ο δήμαρχος Λάρισας Απ. Καλογιάννης.

Με τον διοικητή της 1ης Στρατιάς, Δημ. Ζερβάκη, να σημειώνει μεταξύ άλλων πως «στη σύγχρονη κοινωνία ο θεσμός της εφεδρείας παραμένει επίκαιρος, όσο ποτέ. Πλέον των κλασικών απειλών, οι υβριδικού τύπου απειλές, τα νέα οπλικά συστήματα, η τεχνολογία και το σύγχρονο πεδίο της μάχης, απαιτούν έφεδρα στελέχη με υψηλή μόρφωση και διαρκή ανανέωση των γνώσεων.

Τη σπουδαιότητα αυτή οφείλουμε να την αναγνωρίσουμε, και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για τη βελτιστοποίηση της εκπαίδευσης, τον συντονισμό και τη συμμετοχή σας στην Εθνική Άμυνα της πατρίδας μας, εκτιμώντας παράλληλα τη γενναιότητα, τη θυσία και την όλη υπηρεσία που προσφέρετε και στον ελεύθερο χρόνο σας».

Την εναρκτήρια ομιλία, αναπτύσσοντας το θέμα «Ο έφεδρος αξιωματικός ως μοχλός του κοινωνικού γίγνεσθαι», έκανε ο πρόεδρος της ΑΠΟΕΑ, Γρ. Κωσταράς. Τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «ο έφεδρος αξιωματικός είναι φορέας γνήσιας ελληνικής ουσίας. Το ξεχωριστό ήθος του βλασταίνει από μια ολόχλωρη και ευγενική ρίζα: από τον πόνο για την Ελλάδα και τη βαθειά συνείδηση της προσωπικής του ευθύνης για το παρόν και το μέλλον της. Η πατριωτική του αυτή συναίσθηση της ευθύνης διασώζει μέσα του τις πατρογονικές παραδόσεις, πυρώνει τον ψυχικό του δυναμισμό και απελευθερώνει τις δημιουργικές του δυνάμεις. Μέσα στις φλέβες κυλάει το αίμα και το πνεύμα της ιστορικής μοίρας της Ελλάδας ανήσυχο, δημιουργικό και ακατάλυτο. Μέσα του βοά ο ένδοξος και αποκρίνεται ο οφειλέτης απόγονος, που αποπληρώνει πάντα το χρέος του προς την πατρίδα».

Ο ομότιμος καθηγητής εξαίροντας τη «βαρύτιμη προσφορά του εφέδρου αξιωματικού στην πατρίδα» πρόσθετε ότι «η παρουσία, του εν εφεδρεία έφεδρου αξιωματικού στη ζωή του έθνους του και η αποστολή του μέσα στη σύγχρονη κοινωνία και πολιτεία είναι εξίσου σημαντική τόσο εν καιρώ ειρήνης όσο και εν καιρώ πολέμου. Σύμφωνα με την πασίγνωστη φράση του Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο έφεδρος αξιωματικός είναι δύο φορές και στρατιώτης και πολίτης. Μέσα στη σημερινή κοινωνία η λειτουργία του είναι διπλή: Του ελεύθερου και νομοταγούς πολίτη πρώτα και του συνειδητού και υπεύθυνου στρατιώτη ύστερα» κατέληξε ο ομιλητής παραπέμποντας σε κείμενα του Πλάτωνα, του Σοφοκλή και του Δημοσθένη.

Ακολούθησε εκλογή προεδρείου ενώ οι εργασίες της πρώτης ημέρας ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα.

Σήμερα Κυριακή θα τελεσθεί δέηση και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Εφέδρων Αξιωματικών ενώ οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν με έγκριση ψηφίσματος, βραβεύσεις και τιμητικές διακρίσεις.

Στη χθεσινή τελετή έναρξης, μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν, ο υπαρχηγός ΑΤΑ Παν. Σκαρπέτας, ο διοικητής της 110 Κων. Καραμεσίνης, ο αστυνομικός υποδιευθυντής Κυρ. Παπαδόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Θαν. Παιδής, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» Γ. Μιχαλόπουλος καθώς και εκπρόσωποι φορέων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass