Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΤΟΜΑ ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΧΘΕΣ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΣΠΟΡΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Σημαία τους το δικαίωμα στην «καθαρή» τροφή

* Πραγματοποιήθηκαν διανομή παραδοσιακών σπόρων και ομιλίες για τη διατροφή

Δημοσίευση: 20 Μαρ 2017 22:55

Με σύνθημά τους το δικαίωμα στην «καθαρή» τροφή, χωρίς υβριδικά προϊόντα και φυτοφάρμακα, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, πάνω από τετρακόσια άτομα, συγκεντρώθηκαν χθες στην 3η Γιορτή Σπόρων στη Λάρισα, που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη.

Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μια αυξανόμενη ανταπόκριση για πολλαπλασιασμό παραδοσιακών σπόρων ελληνικών προϊόντων, και ενδυναμώνεται ραγδαία η δυναμική του κινήματος.

Διοργανωτής της γιορτής και πρωτοπόρος του κινήματος στην Ελλάδα ήταν ο Σύλλογος «Πελίτι» Λάρισας, ο συντονιστής του οποίου κ. Γιάννης Τσιουρής, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ενημέρωσε τα μέλη του και όσους υιοθετούν τη φιλοσοφία του συλλόγου, πως στο εξής θα έχουν μια μόνιμη στέγη στο «Κονάκι του Αβέρωφ», που παραχωρήθηκε για τη δράση τους από τον Δήμο Λαρισαίων. Τόνισε δε, πως στους στόχους του συλλόγου είναι να ευαισθητοποιηθεί περισσότερος κόσμος στην κατεύθυνση να μην χρησιμοποιεί υβριδικούς στείρους σπόρους, διατηρώντας έτσι τη βιοποικιλότητα της ελληνικής γης, καθώς και το δικαίωμα στην αυτάρκεια και στη …γνησιότητα της τροφής του. Χαρακτηριστικά ο κ. Τσιουρής ανάφερε: «Η τροφή μας σήμερα έχει αλλοιωθεί. Τρώμε για παράδειγμα ντομάτες χωρίς γεύση και άρωμα, όπως αυτές που ξέραμε… Εχουμε δικαίωμα να καλλιεργούμε και να γευόμαστε την πραγματική γεύση των καρπών της γης και όχι προϊόντα που μοιάζουν μεν με την εικόνα τους, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με αυτά».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης ενδιαφέροντα στοιχεία για τη διατροφή παρουσίασε σε ομιλία του ο ψυχολόγος κ. Δημοσθένης Παναγιώτου, και συγκεκριμένα το πώς αυτή επηρεάζει την ψυχική υγεία του ατόμου, ενώ αντίστοιχα για τη διατροφή μίλησε και ο γιατρός βοτανολόγος κ. Μανώλης Μάνος.

Να σημειωθεί ότι σύνθημα της φετινής γιορτής ήταν: «Καλλιεργητές όλου του τόπου ενωθείτε» και σκοπό είχε τη διάσωση, διατήρηση και διάδοση παλιών παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων.

Η «3η γιορτή των σπόρων» ήταν αφιερωμένη στην Ελληνική Μεριμνα-Παιδική Στέγη Λάρισας», που διατηρεί τη λειτουργία ενός νηπιαγωγείου και παιδικού σταθμού στη Λάρισα. Ειδικότερα στο πλαίσιό της, συγκεντρώθηκαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης από τους συμμετέχοντες, τα οποία θα διατεθούν για τις ανάγκες των παιδιών και οικογενειών που στηρίζει.

Για το έργο της Ελληνικής Μέριμνας-Παιδικής Στέγης Λάρισας ενημέρωσε χθες, σε ομιλία της, στην εκδήλωση, η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου, κ. Αγγέλα Σιτρά. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Τράντας.

Λένα Κισσάβου

Gallery άρθρου