ΖΗΤΟΥΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΣΗΡΑΓΓΩΝ ΣΕ ΤΕΜΠΗ ΚΑΙ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ

Ακρόαση από τον πρωθυπουργό για τα διόδια στα Τέμπη!

* Παρασκηνιακές κινήσεις ακόμα και στο Μαξίμου για τη συνάντηση * Διόδια, ελεύθερες διελεύσεις και για τον πρ. Δήμο Ευρυμενών και ολοκληρωμένος κόμβος στον Πυργετό στην ατζέντα

Δημοσίευση: 25 Μαρ 2017 21:50
* Ημικόμβο θα παραδώσει το επόμενο Σάββατο η «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» στο ύψος του Πυργετού. Ο Δήμος Τεμπών ωστόσο προωθεί σε κάθε κατεύθυνση την κατασκευή πλήρους και ολοκληρωμένου κόμβου. * Ημικόμβο θα παραδώσει το επόμενο Σάββατο η «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» στο ύψος του Πυργετού. Ο Δήμος Τεμπών ωστόσο προωθεί σε κάθε κατεύθυνση την κατασκευή πλήρους και ολοκληρωμένου κόμβου.

Ένα ραντεβού με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη βρίσκεται σε εκκρεμότητα από τις αρχές Φεβρουαρίου για τους αυτοδιοικητικούς του νομού Λάρισας. Αντικείμενο της συνάντησης, εφόσον οριστικοποιηθεί από την πλευρά του κ. Σπίρτζη,

είναι η εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της επικείμενης επανεγκατάστασης σταθμού διοδίων στην κοιλάδα των Τεμπών, που σκοντάφτει στη σθεναρή άρνηση τόσο της Περιφέρειας Θεσσαλίας όσο και των Δήμων Τεμπών και Αγιάς.

Το πρόβλημα μαζί με την ανάγκη εξεύρεσης λύσης επανέρχεται ενόψει της παράδοσης των σηράγγων των Τεμπών και του Πλαταμώνα το μεθεπόμενο Σάββατο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο οι τοπικοί αυτοδιοικητικοί παράγοντες θα επιχειρήσουν να καταστήσουν κοινωνό των προβληματισμών και των επιχειρημάτων τους για να υποστηρίξουν το αίτημά τους για επανεξέταση της συμφωνίας εγκατάστασης σταθμού διοδίων στα Τέμπη.

Τόσο ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός όσο και οι δήμαρχοι Τεμπών, Κώστας Κολλάτος και Αγιάς, Αντώνης Γκουντάρας είχαν καταστήσει σαφείς τις προθέσεις τους, από τις αρχές του προηγούμενου Φεβρουαρίου, στον κ. Σπίρτζη, ο οποίος επισκεπτόμενος τις σήραγγες είχε αναλάβει τη δέσμευση για νέα διαβούλευση πριν την ολοκλήρωση και έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για τη μεταφορά του σταθμού διοδίων από τον Πυργετό στην κοιλάδα των Τεμπών.

Και ενώ τόσο η εξαγγελθείσα διαβούλευση όσο και η υπογραφή των περιβαλλοντικών όρων βρίσκονται σε εκκρεμότητα, την ώρα που ο χρόνος διευθέτησης εμφανίζεται πιεστικός ενόψει της παράδοσης των σηράγγων, η εταιρία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» θεωρεί δεδομένη την εγκατάσταση διοδίων στα Τέμπη και προετοιμάζεται για την υλοποίηση της απόφασης για δωρεάν διέλευση των κατοίκων του Δήμου Τεμπών για την επόμενη τριετία.

Η παρουσία του πρωθυπουργού, ωστόσο, για τις ανάγκες της επίσημης παράδοσης των σηράγγων σήμανε συναγερμό μεταξύ των αυτοδιοικητικών, με τον δήμαρχο Τεμπών Κώστα Κολλάτο να αναλαμβάνει παρασκηνιακά πρωτοβουλίες και επαφές, που φθάνουν μέχρι και το μέγαρο Μαξίμου, για ολιγόλεπτη –έστω- συνάντηση των τοπικών παραγόντων με τον πρωθυπουργό στο περιθώριο των επίσημων εκδηλώσεων το επόμενο Σάββατο.

«Επιθυμούμε να γίνουν τα εγκαίνια με ηρεμία και με τον τρόπο που αρμόζει σε αυτό το τεράστιας σημασίας έργο για τη χώρα, αλλά θέλουμε να μας δοθεί η δυνατότητα να εκφράσουμε τις απόψεις μας για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα…» δήλωσε στην «Ε» ο δήμαρχος Τεμπών αφήνοντας να εννοηθεί πως το αίτημα της συνάντησης μπορεί να γίνει αποδεκτό αν ο πρωθυπουργός δεχθεί να παραστεί σε παράλληλη εκδήλωση με ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα, που θα διοργανώσει ο Δήμος Τεμπών είτε πριν είτε μετά από την παράδοση των σηράγγων.

Εάν ο πρωθυπουργός αποδεχθεί την συνάντηση, τότε στο τραπέζι αναμένεται να τεθούν στον ελάχιστο χρόνο τόσο ο σταθμός διοδίων μαζί με την αναπτυξιακή πρόταση του δήμου για την αξιοποίηση της κοιλάδας των Τεμπών όσο και η κατασκευή ολοκληρωμένου κόμβου –αντί του προβλεπόμενου ημικόμβου- στον ΠΑΘΕ στο ύψος του Πυργετού.

Για τον σταθμό διοδίων, επί της αρχής, αυτοδιοικητικοί και κοινωνικοί φορείς εμφανίζονται κατηγορηματικά αντίθετοι στην εγκατάστασή του θεωρώντας ανεπίτρεπτη σε κλειστό αυτοκινητόδρομο την έλλειψη παραδρόμου με ελεύθερη διέλευση οχημάτων. Θέση που όμως δεν απαντά στο ερώτημα της συντήρησης του παραδρόμου για τα 13 χιλιόμετρα του ΠΑΘΕ που θα παραδοθούν το επόμενο Σάββατο –στη συμφωνία παράδοσης του έργου προβλέπεται ότι ο σταθμός διοδίων στα Τέμπη θα χρηματοδοτήσει τη συντήρηση του παραδρόμου, την ευθύνη της οποίας έχει η «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου».

Εφόσον δεν αποτραπεί η εγκατάσταση των διοδίων στα Τέμπη, η τελευταία κινείται για την υλοποίηση της απόφασης για ελεύθερη διέλευση των κατοίκων του Δήμου Τεμπών από τα διόδια για την επόμενη τριετία. Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρία εξετάζει τον τρόπο της διέλευσης, που θα έχει εκπτωτική μορφή και παράλληλα θα καταγράφεται ώστε να υπάρξουν στατιστικά στοιχεία για τις διελεύσεις, ενώ ο Δήμος Τεμπών θα κληθεί να διεκπεραιώσει την διαδικασία πιστοποίησης των δικαιούχων της ελεύθερης διέλευσης.

Σε εκκρεμότητα παραμένει στην περίπτωση αυτή αν θα γίνει αποδεκτό από την εταιρία και το αίτημα του Δήμου Αγιάς για ένταξη στο ευνοϊκό καθεστώς της ελεύθερης διέλευσης και των κατοίκων του πρώην Δήμου Ευρυμενών. Δεσμεύσεις και υποσχέσεις ακόμα και από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη υπάρχουν, χωρίς ωστόσο να υπάρχει επίσημη απόφαση, παραδέχεται ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, που βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και συνεννόηση με τον συνάδελφό του Κώστα Κολλάτο.

Ο ΚΟΜΒΟΣ ΠΥΡΓΕΤΟΥ

Όσον αφορά στον κόμβο του Πυργετού, το επόμενο Σάββατο παραδίδεται από την εταιρία σύμφωνα με την συμβατική της υποχρέωση ημικόμβος με κινήσεις από και προς Αθήνα χωρίς να παρέχεται άμεση πρόσβαση στους κινούμενους από την Μακεδονία. Ο δήμαρχος Τεμπών θα επαναδιατυπώσει, όπως άλλωστε κάνει με κάθε ευκαιρία, το αίτημα για κατασκευή πλήρους και ολοκληρωμένου κόμβου ζητώντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Η ολοκλήρωση της οριστικής μελέτης, που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα θέσει επί τάπητος πλέον την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατασκευή του έργου είτε σε συμφωνία με την «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» ως συμπληρωματικό έργο στο πλαίσιο κατασκευής του αυτοκινητόδρομου είτε προκηρύσσοντας αυτόνομα το έργο με άλλον δημόσιο φορέα υλοποίησης με ό,τι αυτό συνεπάγεται από άποψη χρόνου κατασκευής και παράδοσης σε χρήση.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα και με παλαιότερο δημοσίευμα της «Ε», πονοκέφαλος για το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αποτελεί τόσο η χρηματοδότηση του έργου όσο κυρίως το θέμα των απαλλοτριώσεων, καθώς σε περίπτωση κατασκευής και των άλλων δύο κλάδων προς και από Θεσσαλονίκη, θα χρειαστούν πρόσθετες απαλλοτριώσεις κυρίως στον κλάδο εισόδου προς Θεσσαλονίκη -η έκταση των απαλλοτριώσεων θα καθοριστεί από την οριστική μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σημείο προβληματισμού αποτελεί επίσης και η συντήρηση ενός ολοκληρωμένου κόμβου στην περίπτωση που κατασκευαστεί από το Δημόσιο όταν η συμφωνία μεταξύ Δημοσίου και «Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου» αφορά στην κατασκευή –συνεπώς και συντήρηση- ημικόμβου στο ύψος του Πυργετού.

Στον αντίποδα, την πιθανή κατασκευή του ολοκληρωμένου κόμβου διευκολύνει το γεγονός ότι ο ημικόμβος, που θα παραδοθεί στα τέλη Μαρτίου με τα νέα τμήματα του αυτοκινητοδρόμου, κατασκευάζεται ως εφαρμογή της νέας μελέτης για τον ολοκληρωμένο κόμβο.

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass