ΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

«Πράσινο Σημείο» αποκτά ο Τύρναβος

* Σε δημόσια διαβούλευση η χωροθέτησή του

Δημοσίευση: 22 Απρ 2017 22:30
Προτεινόμενη τοποθέτηση ΠΣ Δήμου Τυρνάβου Προτεινόμενη τοποθέτηση ΠΣ Δήμου Τυρνάβου

Ολοκληρώνεται η διαδικασία των τοπικών σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων των ΟΤΑ, την ερχόμενη εβδομάδα και μεταξύ αυτών και του Δήμου Τυρνάβου. Μια διαδικασία η οποία είναι υποχρεωτική. Σύμφωνα με τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό, τα «Πράσινα Σημεία» είναι γεγονός και δίνεται η δυνατότητα χρηματοδότησής τους από κοινοτικούς πόρους και το μικρό ύψος της επένδυσης που απαιτείται.

Για τον λόγο αυτό ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), κατάρτισε και «οδηγόγια τα «Πράσινα Σημεία».

Ο Δήμος Τυρνάβου πρωτοπόρος και στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία «Πράσινου Σημείου» στον Τύρναβο, βάζοντας έτσι τον Δήμο σε μια ευρωπαϊκή τροχιά και στον τομέα αυτό.

Μιλώντας χθες στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Τυρνάβου κ. Χρήστος Τσιόπας τόνισε ότι τα «Πράσινα Σημεία» εφαρμόζονται εδώ και χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Τώρα ήρθε ο κατάλληλος χρόνος και για τη Ελλάδα.

Τι είναι όμως τα «Πράσινα Σημεία»; Το μοντέλο αυτό προβλέπει αρχικά τον καθορισμό ενός χώρου κοντά στον αστικό ιστό, ή σε άλλες περιοχές ακόμα και σε γειτονιές. Στον χώρο αυτό ο δημότης θα μπορεί να μεταφέρει υλικά όπως κλαδιά από κλάδεμα δένδρων, παλιά έπιπλα, παλιά λάστιχα, ηλεκτρικές συσκευές. Εκεί θα υπάρχουν κοντέινερ όπου ανάλογα με τα υλικά θα τοποθετούνται. Από εκεί άλλα υλικά θα πηγαίνουν για ανακύκλωση, άλλα που μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν, όπως έπιπλα, θα μπορούν να επισκευαστούν και να ξαναχρησιμοποιηθούν από άλλους πολίτες που τα έχουν ανάγκη.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΩΡΟ

Η πρόταση του Δήμου Τυρνάβου για την εγκατάσταση του «Πράσινου Σημείου» είναι το παλιό λατόμι (χάρτης) στον δρόμο Αργυροπουλίου – απέναντι από τη διασταύρωση προς Βρύση.

Ωστόσο για την επιλογή της βέλτιστης θέσης χωροθέτησης του «Πράσινου Σηµείου» του ∆ήµου Τυρνάβου, το οποίο θα περιλαμβάνει λειτουργίες συλλογής και προσωρινής αποθήκευσης, λαμβάνονται υπόψη τα εξής δεδομένα: -Να βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου. -Να βρίσκεται κοντά σε κεντρικούς οδικούς άξονες και σε θέσεις όπου να αποφεύγεται η χρήση οδών εντός του αστικού ιστού. Ενδεικτικά, οι κεντρικοί οδικοί άξονες οι οποίοι διέρχονται από την περιοχή του Τυρνάβου είναι η Επαρχιακή Οδός Τυρνάβου - Ελασσόνας, η Επαρχιακή Οδός ΠΑΘΕ - Τυρνάβου και η Εθνική Οδός Λάρισας - Ελασσόνας. -Να αποτελεί κατά προτεραιότητα έκταση ιδιοκτησίας του ∆ήµου. -Να υπάρχουν επιτρεπόμενες χρήσεις γης για τη χωροθέτηση του «Πράσινου Σηµείου», λαµβάνοντας υπόψη το ΓΠΣ Τυρνάβου και τους περιορισμούς από τις ζώνες προστασίας που εντοπίζονται στην περιοχή (Περιοχές του Οικολογικού ∆ικτύου Natura 2000 κ.τ.λ.).

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Η προτεινόµενη έκταση παρουσιάζει επάρκεια έκτασης όσον αφορά στις ανάγκες του έργου. Ανήκει στο Δήµο Τυρνάβου. Συνεπώς δεν πρόκειται για ιδιωτική ή δηµόσια έκταση, οπότε δεν θα υπάρξει επιβάρυνση λόγω κόστους αγοράς ή μίσθωσης του γηπέδου. Έχει εγγύτητα σε υφιστάμενο οδικό δίκτυο ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση φορτηγών οχηµάτων. Επίσης, έχει εγγύτητα σε κύριο οδικό δίκτυο (Ε.Ο. Λάρισας - Ελασσόνας) για την εγγύτερη οδική σύνδεση µε τους τελικούς αποδέκτες των διαφόρων ρευµάτων αποβλήτων. Λαµβάνοντας υπόψη την Αναθεώρηση και Τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) της ∆ηµοτικής Ενότητας Τυρνάβου, η προτεινόμενη έκταση βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή της ∆ηµοτικής Ενότητας Τυρνάβου και εντός ζώνης ΠΕΠ 3-Ζώνη προστασίας και ανάδειξης χορτολιβαδικών εκτάσεων και απλής γεωργικής γης» µε επιτρεπόμενες χρήσεις γης. Σε όλες τις εκτός σχεδίου ζώνες επιτρέπονται έργα τεχνικών και περιβαλλοντικών υποδοµών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ∆ηµοτικής Ενότητας µε την προϋπόθεση ότι δεν καταστρέφεται το περιβάλλον και οι φυσικοί πόροι σύµφωνα µε τους όρους της ΜΠΕ που θα συντάσσονται. Ως εκ τούτου, στην προτεινόμενη έκταση επιτρέπεται η δημιουργία Πράσινου Σηµείου. Δεν εμπίπτει σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές του ∆ήµου (Περιοχές του Οικολογικού Δικτύου Natura 2000, καταφύγια άγριας ζωής κ.λπ.). Επίσης δεν απαιτούνται ιδιαίτερα τεχνικά έργα λόγω ανάγλυφου (πχ. ύπαρξη ρέµατος, έντονες κλίσεις, κ.λπ.) ούτε διάνοιξη - βελτίωση οδού πρόσβασης.

 Κεντροβαρικά η προτεινόμενη έκταση βρίσκεται στο κέντρο του ∆ήµου Τυρνάβου, κάτι που αποτελεί πρόσθετο πλεονέκτημα για την εξυπηρέτηση του συνόλου των κατοίκων.

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται μέχρι και την Πέμπτη 27 Απριλίου 2017 το σχέδιο Χωροθέτησης Τοπικού Πράσινου Σημείου στον Δήμο Τυρνάβου, που στοχεύει στην ανακύκλωση ειδικών ρευμάτων υλικών και βασίζεται στη συμμετοχή των πολιτών.

Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης οι πολίτες και οι τοπικοί φορείς, μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις, παρατηρήσεις και τα σχόλιά τους εγγράφως ή ηλεκτρονικά ως εξής:

- Ταχυδρομικά στη διεύθυνση Δήμος Τυρνάβου, Στ. Καράσσου 1, ΤΚ 40100

-Στο Γενικό Πρωτόκολλο του Δήμου τις εργάσιμες ημέρες και ώρες

-Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο dimos@tirnavos.gr

-Μέσω FAX, στον αριθμό 24923 - 50118

μέχρι τις 27-04-2017 και ώρα 15.00

 ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass