ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ 2ο NASA SPACE APPS CHALLENGE ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Καινοτομίες μέσα από τη συλλογική ευφυΐα

* Παρέμβαση του αστροφυσικού Στ. Κριμιζή

Δημοσίευση: 23 Απρ 2017 22:25
Θα πάμε στον Άρη πριν το τέλος της δεκαετίας του ΄30, ανέφερε - μέσω Skype- ο διαστημικός επιστήμονας και αστροφυσικός της NASA, Σταμάτιος Κριμιζής Θα πάμε στον Άρη πριν το τέλος της δεκαετίας του ΄30, ανέφερε - μέσω Skype- ο διαστημικός επιστήμονας και αστροφυσικός της NASA, Σταμάτιος Κριμιζής

«Μέσα από τον διεθνή διαγωνισμό της, η NASA δίνει την ευκαιρία στους νέους ανθρώπους ανά την υφήλιο να σπρώξουν μπροστά τον ανθρώπινο πολιτισμό. Ενισχύοντας ένα μοντέλο ανοιχτής καινοτομίας, το οποίο στηρίζεται στη συλλογική ευφυΐα του πλήθους, υλοποιείται με πράξεις, συνεργασίες και συνέργειες, αναζητώντας λύσεις σε παγκόσμια προβλήματα».

Τα παραπάνω τόνισε η ιδρύτρια του Βιομιμητισμού Ελλάδας – Έρευνα και Καινοτομία, παγκόσμια εκπρόσωπος του NASA Space Apps Challenge, που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής - κτίριο Κατσίγρα, στη Λάρισα, Κλεοπάτρα Αλαμανταριώτου.

Τον διαγωνισμό διοργανώνουν ο φορέας Βιομιμητισμού Ελλάδας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας και το πρόγραμμα MSC in Management Science and Technology του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τις δραστηριότητες του διαγωνισμού στη Λάρισα στηρίζουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Οι φετινοί συμμετέχοντες, οι οποίοι έσπευσαν χθες με ιδιαίτερο ενθουσιασμό στο αμφιθέατρο της Ιατρικής, θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη λύση προβλημάτων που, όπως η NASA επέλεξε, είναι εστιασμένες στη Γη. Μπορούν δε να επιλέξουν θεματική ενότητα μεταξύ του πλανήτη, του θαλάσσιου περιβάλλοντος, των φυσικών καταστροφών, της οικολογίας και της δημιουργικής έννοιας.

Η διαδικασία είναι μια πρόκληση 48-72 ωρών, η οποία περιλαμβάνει εντατική εργασία σε πρωτότυπες λύσεις. Οι 3 πρώτες νικήτριες ομάδες θα κερδίσουν τα αντίστοιχα βραβεία και οι προτάσεις τους θα προωθηθούν στο σύστημα αξιολόγησης της NASA, όπου θα κριθούν σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ οι επικρατέστερες μπορούν να εξελιχθούν μελλοντικά σε εταιρίες και προϊόντα.

Οι τελικές προτάσεις θα κατατεθούν στο πλαίσιο της σημερινής διαδικασίας, θα ακολουθήσει η ψηφοφορία των κριτών και η απονομή των σχετικών βραβείων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον αντίστοιχο περσινό διαγωνισμό συμμετείχαν 15.000 άνθρωποι από 62 χώρες σε 177 πόλεις από όλο τον κόσμο.

ΤΑ ΠΕΡΣΙΝΑ ΠΡΩΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Χθες παρουσιάστηκαν οι δύο πρώτες εργασίες του περσινού διαγωνισμού. Η Βασιλική Στεφανούλη παρουσίασε την πρόταση για τη δημιουργία στολής αστροναυτών, με ειδικές ίνες και πλέξη –βασισμένες στον εξωσκελετό των εντόμων– χάρη στην οποία μειώνεται η καταπόνηση των μυών και των αρθρώσεων κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στους διαστημικούς σταθμούς. Η Ευαγγελία Παππά, αναφέρθηκε στη δημιουργία συστήματος υπολογισμού της καθυστέρησης των αεροπορικών πτήσεων, με βάση τις προβλέψεις για τον καιρό, σημαντικό εργαλείο τόσο για τους επιβάτες κάθε πτήσης, όσο και για τις αεροπορικές εταιρίες.

Στον χαιρετισμό του, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας, Θανάσης Παιδής, τόνισε ότι πρόκειται για μία εκδήλωση γεμάτη ελπίδα, καθώς γεννάει στους νέους ανθρώπους το όραμα για έναν καλύτερο κόσμο.

Για μια πρωτόγνωρη εκδήλωση που η σημαντικότητά της έγκειται στο γεγονός ότι αποφέρει προτάσεις που μπορούν να αλλάξουν τον πλανήτη, μίλησε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, Πάνος Σάπκας.

Χορηγός στην εκδήλωση είναι ο Συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα, τοπικό μεγάλο παράδειγμα καινοτόμου συνεργατισμού, που πρόσφερε τα προϊόντα του στους συμμετέχοντες.

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΟΝ ΑΡΗ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑ

Κεντρική στιγμή της χθεσινής πρώτης μέρας του NASA Space Apps Challenge, ήταν η συζήτηση με τον ακαδημαϊκό – διαστημικό επιστήμονα και αστροφυσικό της NASA, Σταμάτιο Κριμιζή, που υλοποιήθηκε μέσω Skype.

Αναφερόμενος στη συμπλήρωση 60 χρόνων από την έναρξη της εποχής του διαστήματος –τον Οκτώβριο του 1957, όταν εκτοξεύτηκε ο πρώτος δορυφόρος, ο Sputnik στο διάστημα– ο κ. Κριμιζής τόνισε ότι σήμερα πια, με τα Voyager 1 και 2, έχουμε φτάσει στα όρια του ηλιακού μας συστήματος με τον γαλαξία, δηλαδή στα 18,3 δισ. εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας.

Θεώρησε λίγο φιλόδοξη την προσπάθεια να σταλεί μέχρι το 2025 επανδρωμένη αποστολή στον πλανήτη Άρη, τόνισε όμως ότι είναι κάτι που μπορεί να συμβεί πριν το τέλος της δεκαετίας του ’30, καθώς είναι ο κοντινότερος στη Γη πλανήτης και με τις κατάλληλες εξορύξεις σε βάθος που θα γίνουν μετά την προσεδάφιση αστροναυτών, ίσως αποκαλύψουν αν υπάρχει δραστηριότητα στις υπόγειες δεξαμενές νερού.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass