ΔΥΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Βροντερό «ΟΧΙ» στο νέο πακέτο μέτρων

Δημοσίευση: 18 Μαϊ 2017 22:20

Μαζική και μαχητική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση, καθώς και η πορεία που διοργάνωσε χθες στη Λάρισα το Εργατικό Κέντρο, στο πλαίσιο της 24ωρης πανεργατικής απεργίας ενάντια στα μέτρα του συζητούνται και ψηφίζονται σήμερα στη Βουλή.

Ιδιαίτερα υποτονική υπήρξε εν τω μεταξύ η αντίστοιχη συγκέντρωση και πορεία που διοργάνωσε το Νομαρχιακό Τμήμα Λάρισας της ΑΔΕΔΥ. Ισχνή αποδείχθηκε άλλωστε και η συμμετοχή στη χθεσινή απεργία των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, καθώς εκτιμάται ότι ήταν κάτω από το 10 %.

Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

Στο επίκεντρο της διαμαρτυρίας όσων βρέθηκαν στις δύο συγκεντρώσεις ήταν το νέο πακέτο μέτρων που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές και ψηφίζονται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Μαζική υπήρξε η συμμετοχή των απεργών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας στην Κεντρική πλατεία. Χαιρετισμό απηύθυναν ο εκπρόσωπος των συμβασιούχων εργαζομένων στον Δήμο Λαρισαίων Βάϊος Ευαγγέλου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας Ρίζος Μαρούδας και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων νομού Λάρισας, Δημήτρης Παληογιάννης.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Τάσος Τσιαπλές, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι, «κόντρα στα ψέματα, την ιδεολογική τρομοκρατία της κυβέρνησης, την τρομοκρατία της εργοδοσίας σε πολλούς χώρους δουλειάς, που τους έχουν μετατρέψει σε κάτεργα, κόντρα στην υπονομευτική στάση των εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικαλιστών και στη μοιρολατρία που καλλιεργούν όλοι αυτοί μαζί και κρατούν ακόμα εγκλωβισμένους πολλούς, εμείς απεργούμε και είμαστε εδώ μαζί με τους συνταξιούχους, τους μικρούς αγρότες και ΕΒΕ.

Το νέο βάρβαρο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων που συμφώνησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τα συνεταιράκια της, την Ε.Ε και το ΔΝΤ και κατέθεσε για ψήφιση στη Βουλή, όπως και όλα τα προηγούμενα, δεν στοχεύει στην σωτηρία της χώρας, όπως ψευδώς υποστηρίζει, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά στην εξασφάλιση της κερδοφορίας των βιομηχάνων, των τραπεζιτών και κάθε είδους μεγαλοεπιχειρηματιών.

Τα λεγόμενα «αντίμετρα» της εξαθλίωσης είναι το τυράκι στη φάκα. Ο φτωχός θα πληρώνει το φτωχότερο και ο πλούσιος θα γίνεται πλουσιότερος! Αρπάζουν 10 από τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς αγρότες, και λένε ότι θα δώσουν μετά από δύο χρόνια, 1 σε λίγους και μάλιστα με την προϋπόθεση ότι θα πιάνονται τα ματωμένα πλεονάσματα (πάνω από 3,5%) για πολλά χρόνια, αλλιώς θα έχουμε νέα αντιλαϊκά μέτρα».

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με εντυπωσιακή πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ

Λιγοστός ήταν αντίθετα ο κόσμος στην απεργιακή συγκέντρωση του Νομαρχιακού Τμήματος Λάρισας της ΑΔΕΔΥ, όπου ως επί το πλείστον συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, καθώς και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Παπαποστόλου, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η συγκυβέρνηση με τη συμφωνία της δεύτερης αξιολόγησης, που έφερε στη Βουλή και ετοιμάζεται να ψηφίσει υπέγραψε επί της ουσίας ένα τέταρτο μνημόνιο, ύστερα από μια δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση, γκρεμίζοντας ό,τι έχει απομείνει από τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Με τα νέα μέτρα η συγκυβέρνηση ισοπεδώνει για μία ακόμη φορά μισθούς και συντάξεις. Με τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.681 ευρώ αφαιρεί έναν ακόμη μισθό από τον κάθε εργαζόμενο και με τη μείωση κατά 18% των συντάξεων και την εξαΰλωση των επικουρικών αφαιρεί μέχρι και 330 ευρώ τον μήνα από τους συνταξιούχους.

Παίρνει μέτρα 447 εκατομμυρίων ευρώ για το 2018 αποδομώντας πλήρως το κοινωνικό κράτος και ιδιαίτερα τους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τα μέτρα που προωθούνται, στον χώρο του Δημοσίου, είναι πλήρως ευθυγραμμισμένα με τις πολιτικές συρρίκνωσης του Δημοσίου, ενώ για τις ανάγκες του θα προσλαμβάνει, κυρίως, προσωπικό με ελαστικές σχέσεις εργασίας».

Μετά το τέλος των ομιλιών, πορεία πραγματοποίησαν και οι συγκεντρωθέντες στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass